Krigsdagbok del 97 – 10. til 15. desember 2023

0

Dette er 97. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

10. desember

Ukrainere bør få slippe å delta i samme idrettsarrangementer som russere, er en holdning som formidles gjennom norske medier, en holdning som det forventes at alle nordmenn skal ha. ‘Sportsjournalister’ som Dagbladets Esten O. Saether og NRKs Jan Petter Saltvedt er blant de ivrigste propagandistene for dette synet.

Men tenk da hvor fælt det må være for en libysk løper å løpe mot Ingebrigtsen, etter at Norge bomba og ødela Libya i 2011, var det en som svarte på X. Eller tenk på hvor fælt det må være for irakere, afghanere, syrere etc å konkurrere med folk fra USA, palestinere å konkurrere med israelere etc.

Hvis Sæther, Saltvedt og deres likemenn og kvinner hadde brukt hodet til mer enn å holde ørene fra hverandre hadde de skjønt dette.

11. desember

I norske medier ble Putin sammenlignet med Hitler i mange år før Russlands invasjon av Ukraina i fjor. Ja, USA utropte en ny Hitler nesten hvert år, noe som forplantet seg til norske medier, som ikke er i stand til å frigjøre seg fra de ledende mediene i USA og deres agendaer.

Men hvis det er en som virkelig fortjener å bli sammenlignet med Hitler så er det Netanyahu. Han tør norske medier imidlertid ikke å bruke sånne ord om.

Seinere samme dag:

«Stoltenberg bønnfaller USA og EU om fortsatt pengestøtte til Ukraina» – Dagens Næringsliv.

Dette burde Jens Stoltenberg ha tenkt på før han yppet til krig mot Russland. I stedet har han plassert seg sjøl i historiens skammekrok sammen med andre vestlige ledere, inkludert nesten alle på Stortinget. Og norske medier. Politikken kan også ende med NATOs fall. Det vil være bra. Da vil nordmenn også se at Norge klarer seg godt uten NATO. Skjønt norske politikere har ikke gitt Russland grunn til å vise godvilje overfor Norge heretter.

Seinere samme dag:

«Idrettspresident Zaineb Al-Samarai forteller at Norge aktivt har fremmet sitt standpunkt i debatten om russisk deltakelse i Paris-OL, men uten gehør» (Dagsavisen).

Det manglende «gehøret» for kravet om at Russland og Hviterussland skal utestenges skyldes rett og slett at det kun er få land som er så hyklerske som Norge, dvs idretts-Norge, medie-Norge og det politiske Norge, som synes å ha smeltet sammen til EN politisk enhet.

12. desember

Norske/vestlige politikere visste hva de gjorde. Bør de tilgis?

Avbildet: USAs løfte til Sovjetunionen om ikke å ekspandere øst for det daværende Vest-Tyskland, ikke så mye som en tomme (bilde 1). Det er datert 9. februar 1990 og på NATOs hjemmeside står noe lignende, datert 17. mai 1990 (bilde 2). http://nato.int/docu/speech/1990/s900517a_e.htm

Dette har vært kjent i mange år. Likevel finnes det såkalt ansvarlige, kompetente og seriøse mennesker i Norge – politikere, redaktører, journalister og andre – som enten blånekter for det eller prøver å bortforklare det. Hvorfor er det akkurat slike som styrer Norge? Eller: hvem styrer egentlig Norge?

Til tross for løftene til Russland og til tross for alle advarslene fra Russland og ansvarlige og kompetente mennesker i Vesten, har norske regjeringer og storting støttet alle de 18 NATO-utvidelsene til dags dato. Og hva førte det til om ikke krig, som det ble advart mot? Til og med Joe Biden advarte, i 1997. Men han fører samme politikk som sine forgjengere, den politikken han advarte mot i 1997.

Når avtaler blir inngått og løfter blir gitt finnes det grunner til det. Ofte svært gode grunner, som i dette tilfellet, der både USAs utenriksminister og NATOs generalsekretær sier at det gjelder Russlands sikkerhet. Og når man bryter avtaler/løfter kan det få konsekvenser. Det lærer vi allerede som barn. Men de som ‘styrer’ Norge har fortsatt ikke lært.

Fra USAs eget nasjonale arkiv: «Deklassifiserte dokumenter viser forsikringer til sovjetiske ledere mot at NATO skal utvide, fra Baker, Bush, Genscher, Kohl, Gates, Mitterrand, Thatcher, Hurd, Major og Woerner». https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-programs/2017-12-12/nato-expansion-what-gorbachev-heard-western-leaders-early

Seinere samme dag:

Polen har fått ny statsminister som lover å fortsette krigen mot Russland. Det fører sjølsagt til glede i NATO-medier som NRK.

13. desember

Norge må være et av verdens mest ensrettede land. I alle fall blant de mest ensrettede i Europa. Og man undres hvordan det er mulig i et demokrati og særlig i et land der det sies at det dyrkes mangfold. Spørsmålet er riktig nok hvor demokratisk Norge egentlig er. Men det skal jeg ikke dvele ved her.

I virkeligheten dyrkes det mangfold i nær sagt alt bortsett fra meninger. For meningene som utgytes fra de store mediene og fra politikerne om de store sakene, er de samme uansett religion, seksuell legning eller etnisitet. Det finnes knapt en politiker i Norge som snakker så svulstig om ‘våre verdier’ som den iranske stortingspresidenten.

Mediene svikter når vi trenger dem mest, nemlig når harmonien og sjøldyrkingen råder som mest på Stortinget. Det er den faktiske virkningen av pressestøtten som skal skape mediemangfold i Norge (NRK og TV 2 får riktig nok ikke pressestøtte, men desto mer i andre statlige bevilgninger). Det vi så på Dagsnytt 18 i dag var ikke noen debatt, det var et ekkokammer.

Det finnes riktignok unntak fra regelen, som Israel/Palestina-konflikten. For det er en sak der regjeringer og Storting prøver å ri to hester, både å være humane og å tilfredsstille kolonimaktene i  NATO og EU. Så det spørsmålet er det ‘lovlig’ å ha forskjellige meninger om.

Jeg trodde faktisk norske politikeres smisking for Z var i ferd med å avta. Men den er like unison som før, hvis man skal dømme etter det som skjedde på Stortinget i dag, der alle, så vidt jeg så, applauderte stående for ham. Nå vet politikerne dessuten at Z ønsket fred med Russland i mars i fjor OG at USA/UK saboterte freden. Men regjeringen, Stortinget og norske medier applauderer ham fordi han kriger videre i stedet for å applaudere det at han ønsket fred i fjor. Sannelig har regjeringen også nylig tatt ledelsen, påstår de, i å styrke Ukrainas marine.

Lederen for Europas mest korrupte land fikk i dag tale til Stortinget for andre gang, samt at han ble mottatt av kongehuset. Av alle verdens andre statsledere gjennom tidene er det bare Winston Churchill som har fått dette privilegiet. Men kun en gang, i 1948. Dette er et skremmende tegn på hvordan norske politikere, grunnet alliansen med kolonimakter i NATO og EU, har mistet retningssansen og ikke minst sansen for å se en større global helhet. Stortinget er Norges største ekkokammer, Stortinget – Norges største ekkokammer – steigan.no som jeg skrev i en artikkel i 2017, da om Syria-politikken, som også har feilet katastrofalt. Det er i det hele tatt få problemer som er så alvorlige at ikke regjeringer/storting klarer å gjøre dem verre.

Ensrettingen er en følge av politisk press fra ‘treenigheten’ USA/NATO/EU. Men likevel er mangfoldet større og ensrettingen mindre i andre NATO/EU-land, der det både finnes medier, politiske partier og enkelte framstående politikere som bryter med konsensusen. Det er flertall mot å levere våpen til Z både i Frankrike, Tyskland, Slovakia og Ungarn, har målinger vist. Kanskje også flere NATO/EU-land. Motstanden skyldes antagelig at disse landene rammes hardere av konsekvensene av krigen om Ukraina enn Norge. I Tyrkia er det dessuten rundt 80 % som er mot NATO.

Seinere samme dag:

» – Du sa Churchill var her. Så vi kommer til å vinne, sa Zelenskyj til ny rungende applaus.

– For fienden er den samme, fortsatte han».

Se Dagsavisen.

Dette applauderte Stortinget til tross for at Norge, Storbritannia og Russland var allierte under andre verdenskrig OG at Russlands bidrag til seieren var laaaaaangt større en de andre allierte makten til sammen.

15. desember

Plutselig ble det så viktig at fattige, korrupte, autoritære og mer eller mindre fascistiske Ukraina skal bli med i EU.

EU er nærmest NATO i Europa, eller den økonomiske grenen av NATO. Siden det ikke er realistisk at Ukraina blir med i NATO, tross løfter om det, ivres det nå for å få Ukraina inn i EU. Og hvis EU militariseres mer så oppnås nesten det samme som med NATO-medlemskap. Så dette er nok en slags erstatning.

Men hvordan skal det gå i hop økonomisk? Og hva fikk Orbán til å skifte standpunkt?

Tyrkia har blitt lokket med EU-medlemskap siden 1990-tallet uten at det har blitt noe. Jeg tror ikke det blir noe EU på Ukraina heller.

Seinere samme dag:

79% av ukrainerne som har flyktet til Canada ønsker ikke å returnere.

Da USA/NATO/EU/Norge førte krig mot Syria (den pågår faktisk fortsatt) gikk taktikken blant annet ut på å få syrere til å flykte ut, for å svekke landets evne til å forsvare seg og til gjenoppbygging. 6-7 millioner syrere, ca 1/4 av dem, har flyktet ut, mens omtrent like mange flyktet til sikrere områder av Syria, særlig Damaskus. Våre skattepenger brukes også for å hindre dem i å returnere, ikke bare fra Norge, også fra Jordan, som jeg viste i Norges krig mot Syria.

https://falkenforlag.no/Norges-Krig-mot-Syria-p515940094

Visste Jonas Gahr Støre, regjeringen og Stortinget hva de gjorde da de åpnet grensene for ukrainske flyktninger eller gikk de på autopilot fra foregående kriger? I alle fall har de i det siste skjønt at Ukraina trenger ukrainerne mer enn Norge. Så nå har de begynt å redusere velferdsgoder for ukrainere i Norge. Dette for å få dem til å returnere, helst til skyttergravene i Ukraina og krig mot Russland.
https://www.theglobeandmail.com/politics/article-displaced-ukrainians-want-to-settle-permanently-in-canada/

Seinere samme dag:

«Kina sier de har meklet fram våpenhvile i Myanmar» – Dagsavisen.

Kina – the peacemaker. USA, NATO, EU, Norge og Israel – the warmakers.


Tidligere utgaver: @Krigsdagbok

Forrige artikkelJulian Assanges siste appell
Neste artikkelHøyreekstreme ekspresidenter i Latin-Amerika krever at USA intervenerer i Venezuela