Høyreekstreme ekspresidenter i Latin-Amerika krever at USA intervenerer i Venezuela

0
Group photo of the Liberty and Democracy Group, formed by extreme-right Latin American politicians, during its 2nd International Summit in Buenos Aires, Argentina, December 22, 2023. Photo: Grupo Libertad y Democracia.

Av Ana Perdigón, Orinoco Tribune.

Efter Limagruppens misslyckande skapade den latinamerikanska högern en ny grupp för att fortsätta blanda sig i andra länders inre angelägenheter, till exempel genom att försöka störta Venezuelas president Nicolás Maduro.

Denna nya Limagrupp heter ‘Frihets- och demokratigruppen’, som består av de tidigare presidenterna Iván Duque från Colombia, Mauricio Macri från Argentina, Jorge Quiroga från Bolivia, Guillermo Lasso från Ecuador och Mario Abdo Benítez från Paraguay.

Idén till att skapa denna ”Lima Group 2.0” kom från den framlidne Sebastián Piñera, Chiles tidigare president.

Enligt Jorge Quiroga sa Piñera till honom, före den dödliga helikopterkraschen, att de skulle «förbereda ett utkast» för att svara USA, efter att USA:s utrikesdepartement utfärdat ett uttalande där man hävdade att det inte spelade någon roll vem som var oppositionens presidentkandidat i det venezuelanska presidentvalet i år.

Efter denna «begäran» från Sebastián Piñera skickade ’Liberty and Democracy Group’ ett brev till USA:s president Joe Biden onsdagen den 14 februari, och bad honom att se till att den venezuelanska högerextrema oppositionspolitikern María Corina Machado skulle finnas med på valsedeln.

I ett tydligt exempel på inblandning i Venezuelas angelägenheter hävdade denna ultrahögergrupp, att «det enda acceptabla och internationellt erkända valet kommer att vara det, där Machado står på valsedeln»«Allt annat kommer att krossa friheten och pulvrisera demokratin för alltid i landet», står det i brevet.

De högerextrema ex-presidenterna bad också Biden-administrationen att vidta åtgärder mot Venezuela, så snart som möjligt och inte, som tidigare meddelats förrän i april, med hänvisning till USA:s hot om att intensifiera blockaden mot Venezuela.

Quiroga sade vidare att de kan komma att ändra namnet på ’Frihets- och demokratigruppen’ och döpa om den efter Sebastián Piñera eftersom, enligt hans åsikt, «alla inser att de vid denna tidpunkt är synonyma».

Piñera, som nyligen omkom i en helikopterkrasch i Chile, var en av de mest ivriga anti-venezuelanska politikerna i Latinamerika. Förutom att vara en av grundarna av den nu upplösta Limagruppen, som stödde Juan Guaidósfalska «interimsregering», anstiftade han också massmigration från Venezuela, som en del av det USA-ledda hybridkriget. Under sin tid som president hävdade Piñera att venezuelanerna skulle få allt i Chile. Men väl i Chile har venezuelanska migranter fallit offer för systematiskt främlingsfientligt våld.


Lima Group 2.0: Right-Wing Latin American Ex-Presidents Demand US Interventionism in Venezuela – Orinoco Tribune – News and opinion pieces about Venezuela and beyond

Av Ana Perdigón, med innehåll från Orinoco Tribune

Översättning: Bertl Carlman fra Orinoco Tribune

Forrige artikkelKrigsdagbok del 97 – 10. til 15. desember 2023
Neste artikkelUka som gikk: Uke 7, 2024
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.