Vi venter på tall om Norges sjølforsyning for 2023. Jeg vil tippe den har sunket ytterligere og at dette skjer med SP i regjering, er det ikke rart at oppslutninga til SP stuper. Bønder i Norge kan ikke drive matproduksjon på dugnad, nå må regjeringa ta grep.
Norske Bondeprotester på flyplassen på Røros 19.2:
Fra oppslag i Nationen.
Et tegn på at matproduksjonen i Norge går ytterligere ned er at norske bønder har redusert sine innkjøp av gjødsel, og ferske tall fra Mattilsynet viser en nedgang på 23 prosent på to år fra 2021 og til forrige sesong.
Dette skyldes prisene og sjøl om prisene er noe mer normalisert nå, fortsetter salgsnedgangen. I inneværende gjødselsesong, som varer fra 1. juli 2023 til 30. juni 2024, fortsetter nedgangen i salget.
Felleskjøpet Rogaland Agder melder om ytterligere nedgang på 20 prosent i salget, målt mot de to foregående årene, da salget altså sviktet, og FK Agri og Fiskå Mølle melder også om nedgang.
Nationen skriver at Ragnar Dæhli, forretningsområdesjef i FK Agri, melder om at deres prognose for ny normal er 15 prosent lavere enn tidligere normal.
https://www.nationen.no/en-dramatisk-utvikling/o/5-148-502645
Det pågår et bondeopprør i Europa som vi har skrevet mye om her på steigan.no, grunnen til dette har Jan Christensen oppsummert i disse punktene;
- De får stadig mindre del av samfunnets verdiskapning.
- Subsidier forsvinner.
- Nye skatter og avgifter pålegges.
- Energiprisene stiger.
- Miljøkrav strammes inn under dekke av «grønt skifte«.
- Kyr tvangsslaktes fordi de forurenser, promper metangass og bidrar til «usunt» kosthold.
- Importen fra fattige jordbruksland øker. Mercosuravtalen mellom EU og viktige jordbruksland i Latin-Amerika, åpner for full tollfrihet.
- I tillegg presses bøndene på prisene av store matkjeder som overtar stadig større deler av markedet.
Jan Christiansen skriver også:
Det er ikke bøndenes andel av matprisene som skaper høye matpriser her hjemme, men mellomleddenes grådighet. Jamfør alle nyrike matbaroner.
Til større matimport fra fattige land, eller fra land med mer «industrielt» landbruk, til mer kan mellomleddene øke sin fortjeneste uten at forbrukerne merker prisoppgang.
At maten produseres under standarder som vi her hjemme frykter kan være skadelige, er noe de færreste kjenner til.
Og opprøret fortsetter med full styrke, her i Norge har det også vært protester, bønder har delt aksjoner under emneknaggen #hørpåbondenitraktoren. Vi har også skrevet om dette her:
Vi står foran et nytt og avgjørende jordbruksoppgjør, årets oppgjør vil nok være «lakmustesten» for dagens regjering, og kanskje spesielt for SP. Men en test på regjeringas handlingsevne vil antakelig ikke være det viktigste i denne omgang, dersom vi ikke får et oppgjør som gjør det økonomisk forsvarlig å drive med matproduksjon i Norge vil landbruket gå helt dukken.