Pressa har ikke bestått Russlandtesten

0
Faksimile fra Aftenposten. Bakgrunnsbilde: Foto: Marvin Halleraker / Aftenposten Gjengitt for dokumentasjonsformål.

Journalistene klarte ikke beholde prinsippene sine i møte med Trump – og klarer det heller ikke i møte med Putins Russland. Dette skriver kommentatoren George Gooding på sin blogg.

Gooding skriver videre:

Jeg har nylig skrevet for Subjekt hvordan Aftenpostens Russland-korrespondent Per Kristian Aale kom i skade for å formidle feilinformasjon og konspirasjonsteorier om Tucker Carlson, i et åpenbart forsøk på å påvirke leserne i forkant av å se Carlsons intervju med Putin.

Saken viser hvordan journalister — amerikanske, russiske, norske — er ukritiske til hverandres spekulasjoner og ender opp med å spre desinformasjon, i fullstendig motsetning til alle regler pressen skal følge.

De samme journalistene er ekstremt opptatt av å påpeke hvordan Putins Russland bruker feilaktig propaganda til å påvirke overalt i verden, av hvor påstått farlig såkalte falske nyheter og konspirasjonsteorier er — men ender opp med å produsere og spre falske nyheter og konspirasjonsteorier selv.

Du må ikke avvike en millimeter

Gooding tar fram hvordan Aftenposten har angrepet Elon Musk:

Hvis vi holder oss hos Aftenposten, ser vi et fersk eksempel på denne moderne varianten av mccarthyisme, som fortsatt er okkupert med antipati til russerne. Therese Sollien leverer et rabiat personangrep i form av en kommentarartikkel mot den eksentriske Tesla- og X-sjefen Elon Musk.

Musk har nemlig hatt nyanserte tanker om Ukraina-krigen, som blant den konforme presseflokken er å regne som tankekriminalitet — og skal straffes deretter.

For etter å ha hjulpet Ukraina mer enn de aller fleste mennesker på jord har gjort, har Musk gjort noe så utilgivelig som å mene at det er en feilslått strategi å fortsette å kjøre amerikanske midler inn i krigen på Ukrainas side uten noen ende i sikte.

Begeret renner over for Sollien her:

Musk mener at den amerikanske støtten blir spist opp av korrupsjon. Og landet ledes av en autoritær president som nekter å avholde valg.

Snakk om kuvending. Dersom Musk ikke endte opp på Vladimir Putins julekortliste etter dette, er det veldig underlig.

Lettvinte anklager om å være Putin-vennlig har haglet helt siden krigen begynte, mot alle som ikke aksepterte Den Ene Riktige Idé.

Men nå må selv de som har hjulpet Ukraina på særdeles vesentlige måter regne med å bli plassert i denne pro-Putin båsen, dersom de avviker en millimeter fra godkjente narrativer.

Det spiller ingen rolle om Musk har rett i det han mener — å ikke være helt enig med hva enn Ukrainas ledelse mener eller ønsker seg, er det samme som å støtte Putin.

Pressa holder i gang pengepressa til militærindustrien

Gooding setter søkelyset på hvordan pressa fører en kampanje for å holde krigen i gang og at denne kampanjen bare er til fordel for militærindustrien, mens det ukrainske folket får lide.

Ukraina er alltid i ferd med å vinne, men samtidig alltid i ferd med å tape. Kun en tilstand drevet av propaganda klarer å late som disse to tingene er mulig samtidig.

Musk og mange andre mener at denne runddansen bare er en fordel for militærindustrien og for alle som ønsker å kle seg med barmhjertighet overfor sine egne velgere, at man bare utsetter og utsetter et ukrainsk nederlag, med stadig flere tusen ukrainske liv som kanonføde.

Det er tydelig at Vær-Varsomplakaten er lagt bort når det gjelder Russland og russiske forhold. Alt som heter nøkternhet, kildekritikk og balansert dekning er kastet til side.

Pressa har simpelthen ikke bestått Russlandtesten.

Forrige artikkelHvor langt vil sjølforsyninga i Norge synke før noen andre enn bøndene roper alarm?
Neste artikkelIsraelske fly bombarderer Rafah med over én million sivile