EUs solindustri i eksistensiell krise

0
Solcelleanleggene kommer ofte på bekostning av jordbruket. Tyskland.

EU kjemper for å redde sine skrantende solcelleprodusenter ettersom industrien advarer om at den har bare uker igjen før den klapper sammen. Dette skriver Politico.

EUs solcelleprodusenter sier at de står overfor en eksistensiell krise på grunn av kinesiske subsidier, som de gir skylden for å oversvømme EU med råbillige solcellepaneler og skape en forsyningsoverflod som forårsaker en bølge av konkurser. Ikke alle er imidlertid enige i at Brussel bør utfordre Kina med hensyn til solenergipraksisen, gitt at det til slutt kan begrense sårt tiltrengt solimport. Andre lurer på om ikke nødbevilgninger ville bli kastet bort på en sektor som kanskje allerede er i terminalfasen.  

«Situasjonen er virkelig, virkelig, veldig plagsom», sa Johan Lindahl, generalsekretær i European Solar Manufacturing Council (ESMC), som representerer lokale produsenter. «Vi kan miste mesteparten av den europeiske industrien i løpet av de neste par månedene hvis det ikke kommer et sterkt politisk signal.» 

Solindustrien, som er representert i Brussel av SolarPower Europe og ESMC, har i flere måneder oppfordret Brussel til å gå i spissen for et EU-ledet oppkjøp av produsentens aksjer, å lempe ytterligere på lover om statsstøtte for solenergiinitiativer og å vedta regler som favoriserer lokale produsenter for grønn energiprosjekter.

I mellomtida har mange av EUs solenergifirmaer allerede gått konkurs og den nederlandske panelprodusenten Exasun og den østerrikske modulprodusenten Energetic har begjært insolvens de siste månedene.

Tyskland – som er hjem for mer enn halvparten av EUs 5 gigawatt produksjonskapasitet for solcellemoduler – vil sannsynligvis lide mest. 

Regjeringa i Berlin er i siste fase av samtaler med Meyer Burger etter at det sveitsiske solcellefirmaet sa at det ville stoppe produksjonen av moduler i landet innen april. To andre solcelleprodusenter, Solarwatt og Heckert Solar, har også truet med nedleggelser og investeringspauser.

Solcelleproduksjon er energikrevende

Den mest kritiske komponenten i solcellepanelene er sjølve silikonplatene, «silicon wafers». De lages av silisium som er svært utbredt på jorda, men som finnes i form av kvarts. Kvartsen må utvinnes (energi), den må skilles ut i en industriell prosess (energi) og den reine silisiumet med en reinhet på 99.9999% må produseres (energi). Smeltepunkt: 1 414 °C

I verdens gruver brukes stort sett diesel til utvinning, og det gjelder også silisium. I Norge kan reint sislisium produseres ved hjelp av vannkraft, men de fleste andre steder brukes olje eller kull.

The computer chip industry has a dirty climate secret

Ikke bare har industrien et karbonfotavtrykk i utvinning og produksjon. Den bruker også enorme mengder vann og har et stort utslippsproblem.

The Guardian skriver.

I USA produserte en enkelt fabrikk, Intels 700 mål store anlegg i Ocotillo, Arizona, nesten 15.000 tonn avfall i løpet av de tre første månedene i 2021, omtrent 60% av det farlig. Den forbrukte også 927 millioner liter ferskvann, nok til å fylle rundt 1400 olympiske svømmebassenger, og brukte 561 millioner kilowattimer med energi.

Og solcelleanleggene plasseres ofte der det fra før av har vært god dyrkingsjord.

Eller som man sier: Miljøvennlig og miljøvennlig, fru Blom!

Forrige artikkelStortinget må sikre menneskerettighetene
Neste artikkelKina oppretter diplomatiske forbindelser med Afghanistan