Kina oppretter diplomatiske forbindelser med Afghanistan

0
Afghanistans nye ambassadør til Kina overleverer sine dokumenter til Xi Jinping. / Xinhua

Kinas president Xi Jinpings mottok nylig ambassadøren for Afghanistan og fikk hans formelle dokumenter. Dette er den første offisielle anerkjennelsen av den midlertidige Taliban-regjeringa av en stor nasjon, sier analytikere og tidligere diplomater. Dette skriver Voice of America.

Xi ønsket Asadullah Bilal Karimi, den Taliban-utnevnte afghanske ambassadøren, velkommen i en formell seremoni i Folkets store hall, sammen med utsendinger fra Cuba, Iran, Pakistan og 38 andre land, som også presenterte sin legitimasjon.

Wang Wenbin, en talsperson for Kinas utenriksdepartement, unngikk et direkte spørsmål på en briefing om hvorvidt Kina nå anerkjenner Taliban-administrasjonen i Kabul.

Men, sa han, «Kina mener at Afghanistan ikke bør ekskluderes fra det internasjonale samfunnet», og la til at det var normal diplomatisk protokoll for Kina å motta og akkreditere en ambassadør fra den midlertidige afghanske regjeringen.

«Kina har forstått hva resten av verden ikke har», skrev Zabihullah Mujahid, Talibans sjeftalsperson, på den sosiale medieplattformen X.

«Vi er ikke i en unipolar verden», sa Mujahid, og oppfordret Russland, Iran og andre land til å ta lignende skritt og oppgradere diplomatiske forbindelser med Kabul.

Xi fortalte de nye ambassadørene at Kina søker dypt vennskap og gjensidig fordelaktig samarbeid med deres land, rapporterte det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Forrige artikkelEUs solindustri i eksistensiell krise
Neste artikkelUka som gikk: Uke 5, 2024