Bønder i Tsjekkia har åpnet egne butikker – lei av lav betaling

0
Bondehandel i Hanácky Grunt i Unčovice, Tsjekkia. / Foto: Newsvoicek
Av Romy Rohmann.

I den tsjekkiske byen Unčovice fikk bøndene nok av å få dårlig betaling for sine produkter og startet sin egen butikk og distribusjon. De store matkjedene Albert og Lidl må antakelig stenge da de ikke kan konkurrere mot bøndenes butikk verken på pris eller kvalitet. Nå har de organisert flere i området og bøndenes butikker selger til omtrent halve prisen, varene er friske og har bedre kvalitet.

De store kjedene i Tsjekkia er kjent for å selge dårlige og dyre varer, og lenge har de som bor nær grensa til Tyskland heller dratt over grensa for å handle. Der har de funnet både billigere og bedre varer. Tsjekkia har også hatt sterk prisvekst de siste åra, i 2022 var den på 16,2%.

https://frifagbevegelse.no/nyheter/syns-du-norske-priser-oker-mye-se-hva-resten-av-europa-betaler-6.158.928753.77acfb5e6a

I kommunen Litovel med sine rundt titusen innbyggere finner vi byen Unčovice med rundt 400 innbyggere hvor det hele startet, og det sprer seg. Butikken selger alt fra grønnsaker til kjøtt og egg.  Ikke bare har de lave priser, varene er ferske og har god kvalitet.

I tillegg har det kommet i gang ei hjemmeside som knytter bønder sammen med forbrukere, Prosjektet: Finn din Bonde.

På hjemmesida skriver de om prosjektet:

Prosjektet Finn din bonde kommer fra verkstedet til Landbruksunionen i Tsjekkia og hovedmålet er å fremme direktesalg av mat fra tsjekkiske bønder. Vi tror at å kjøpe mat lokalt er gunstig både for miljøet og støtten til tsjekkisk landbruk, og vil også gi mye bedre kvalitetsmat.

Hvordan fungerer prosjektet?

På hovedsiden finner du et interaktivt kart hvor du kan se de nærmeste salgsstedene med mulighet for å se detaljer om butikken.

Hvis kartene ikke passer deg, kan du søke i listen i oppgaven etter regioner eller tilbudt sortiment. Du er derfor sikker på at du finner bonden din enkelt og raskt.

Hvordan registrere en butikk?

På nettsiden publiseres salgsstedene til medlemmer av Agricultural Union of the Tsjekkia, som er sikre på at de tilbyr ærlig, tsjekkisk mat. Hvis du er interessert i å publisere ditt salgssted, skriv til oss på info@najdizemedelce.cz

Her er oversikt over nettverket deres.

Farma Adnev Bohemia.

Dette er kanskje et eksempel til etterfølgelse også her i landet, vi har Gårdsbutikker og RekoRinger, noen har nok også kontakt med «sin bonde» og private nettverk, men organiserte utsalg/butikker drevet av bønder eller organisert samarbeid mellom produsent og kunde er det lite av.

Bøndenes samvirker har også utsalg av matvarer enkelte steder i landet, vi har skrevet om dette her på steigan.no den 14.november 2022.

Slike butikker kunne det vært mange flere av. Kanskje «kjedemakta» i Norge også hadde fått litt konkurranse og bonden en litt større andel av fortjenesten. Og ikke minst betyr det å bygge økonomiske samarbeidsstrukturer utenfor monopolenes grep. Dette har også politiske og sosiale dimensjoner.

Forrige artikkelPressens og myndighetenes holdning til overdødeligheten
Neste artikkelKonspirasjon og fake news