Blir folk skadet av frokostblandinger med tvilsomme kjemikalier?

0
Cheerios produseres av General Mills der Oljefondet er en stor eier.

80 % av amerikanerne tester positivt for kjemikalier som kan forårsake infertilitet, endret fosterutvikling og forsinket «pubertet».

Av Romy Rohmann.

En studie som ble publisert i Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology 15.2 av Environmental Working Group( EWG)  viser at fire av fem amerikanere blir utsatt for en lite kjent kjemikalie som finnes i populære havrebaserte matvarer som Cheerios og Quaker Oats. Dette er et skadelig tilsetningsstoff kalt Chlormequat chloride.

Dette svært giftige landbrukskjemikaliet er tillatt å brukes på havre og andre kornprodukter som både dyrkes i og importeres til USA, ifølge EWG.

Når dette påføres havre- og kornavlinger, endrer Chlormequat chloride plantens vekst, det hindrer kornet å bøye seg og dermed gjør den lettere å høste, ifølge EWG.

Dette skriver New York Post den 15. februar 2024:

Dette er svært urovekkende og vi oppdaget kjemikalien i 92% av havrebaserte matvarer kjøpt i mai 2023, inkludert Quaker Oats og Cheerios, sa den ideelle organisasjonen i en rapport publisert sammen med gruppens funn.

General Mills, som lager Cheerios, og PepsiCo, som lager Quaker Oats, ønsket ikke å svare eller kommentere undersøkelsen som EWG sto bak.

EWG har undersøkt forekomsten av Chlormequat chloride i urin som de har samlet inn fra 96 personer mellom 2017 og 2023, der fant de både høyere nivåer og oftere påvisninger i 2023 prøvene. Chlormequat chloride ble påvist hos 69 % av studiedeltakerne i 2017, antallet økte til 74 %, mellom 2018 og 2022, og steg ytterligere til 90 % i 2023.

Sjøl om undersøkelser har vist at dette stoffet er skadelig for dyr, gjenstår undersøkelser om det også har samme virkning på mennesker, men er det tydelig at bruken av Chlormequat chloride har økt.

I studiene på dyr har det kommet fram at Chlormequat chloride skadet reproduksjonssystemer og forstyrret fostervekst, det har også endret utviklingen av hode og bein og endret sentrale metabolske prosesser.

EWG vil fortsette å studere Chlormequat chloride og dets skadelige effekter, og ber om at Food and Drug Administration setter i gang undersøkelser slik at amerikanske matvarer testes for dette stoffet.

Det var US Environmental Protection Agency under president Bidens administrasjon som tillot den første bruken av sprøytemiddelet på bygg, havre, triticale (en krysning mellom hvete og rug) og hvete dyrket i USA.

EWG var svært kritisk til denne avgjørelsen som ble tatt i april 2023, den blei tatt etter en forespørsel fra produsenten Taminco Co.

Taminco.Co er et datterselskap av Eastman Chemical Company. De tre største eierne er The Vanguard Group, Inc.,12%. BlackRock, Inc.  7.1% og JP Morgan Asset Management 4.8%. Dette er tall fra 29. nov. 2023.

Daily Mail hadde også en artikkel om dette.

Chlormequat Chloride CCC er en mye brukt plantevekstregulator. Den kan gjøre plantene korte og sterke, tykkere, forbedre fruktsettingshastigheten, forbedre «kvaliteten» og dermed øke utbyttet. Dette skrives i informasjonen/reklamen for denne type produkt.

Dette kjemikaliet brukes også i Norge, noe vi kan lese i denne rapporten gitt ut av NIBIO i 2016.

De skriver i sammendraget: Tidsperioden for analysen var ett fullt produksjonsår, og for alle data brukte vi gjennomsnittsverdier for tiåret 2001-2010.

Denne tabellen finner vi på side 10, her ser vi at Chlormequat chloride brukes som vekstregulator på havre.

En føre-var tenkning tilsier vel at så lenge det er en potensiell fare for skade på mennesker, er det greit å ligge unna. Og hvorfor ikke velge økologiske produkter?

Hvem tjener på det?

Hvem eier General Mills? Ganske riktig, de vanlige mistenkte. BlackRock, Vanguard, State Street.

Oljefondet har en investering på 3,7 milliarder i General Mills.

Og hvem eier PepsiCo? Nei, hadde du sett!

Oljefondet er tiende største eier med en portefølje på 1,13%.

Forrige artikkelTV2: Hadde Svein rett?
Neste artikkelRussofobi, hvem tjener på den?