Betaler milliarder for å eksportere strøm

0

Strømkabelen til Storbritannia var 96 prosent eksport i fjor og kan gå utover forsyningssikkerheten i Norge. Bare i fjor tjente Storbritannia 1,5 milliarder kroner på å importere billig norsk vannkraft. Dette skrive Børsen/Dagbladet.

Journalistene Jørgen Gilbrant og Steinar Solås Suvatne skriver videre:

Norge har i snitt hatt kraftoverskudd på 6 TWh de siste 30 åra, men den nye strømkabelen til Storbritannia eksporterer nå alene langt mer.

North Sea Link skulle ifølge konsesjonen øke norsk forsyningssikkerhet, men bare i fjor nettoeksporterte Norge 8,8 TWh – 96 prosent av flyten i kabelen gikk til eksport, viser tall Dagbladet har fått fra Statnett.

Det er 50 prosent mer enn det historiske kraftoverskuddet i Norge. North Sea Link eksporterte 6 prosent av den totale norske strømproduksjonen i fjor (154 TWh).

Rødts Rødts Sofie Marhaug kommenterer dette slik:

– Vi er «fucked». Dette har vært et ønske fra myndighetenes side der målet har vært å eksportere mer og så få prissmitten kablene innebærer tilbake. Men Norges interesser er større enn kraftlobbyens, vi har ødelagt kraftsystemet vårt.

Marius Arion Nilsen (Frp) sier:

– Slik kablene opereres i dag reduseres forsyningssikkerheten, ikke økes. Det er uforståelig, og helt motsatt av det som var intensjonen og det Statnett spådde i sine prognoser.

Storbritannia har fått såkalte flaskehalsinntekter i 2022 og 2023 på North Sea Link på 3,5 milliarder kroner i en periode der 87 prosent av kapasiteten har gått til eksport fra Norge til Storbritannia.

Norge betaler altså for å tømme kraftmagasinene våre til fordel for Storbritannia.

Og samtidig skal Googles datasenter i Skien rane oss for den beste krafta vår.

Går det an å lage en mer avsindig kraftpolitikk?

Forrige artikkelSjokkdata: En million Covidvaksine-dødsfall i England
Neste artikkelUSA vil gjerne ruste opp, men mangler arbeidere, ingeniører, råvarer og kvalitetsindustri