Tyskland usikre på hvor deres Ukraina-våpen ble av

0
Av Terje Sørensen

Berlin gjennomførte ingen inspeksjoner på destinasjonen for sine enorme våpenleveranser til Kiev i fjor, sier tysk rapport.

Av Terje Sørensen, pensjonert advokat.

Den tyske regjeringen sjekket bare to ganger hvor våpnene de hadde sendt til utlandet i 2023 gikk, rapporterte Der Spiegel fredag, med henvisning til tjenestemenn. I mellomtiden ble Berlins massive militærbistand til Kiev også etterlatt uten tilsyn, med tyske politikere som stolte på forsikringer fra ukrainske embetsrepresentanter.

Økonomidepartementet besørget informasjonen som svar på en forespørsel fra Bundestag-medlemmet Sevim Dagdelen, som nå er medlem av det nylig dannede partiet BSW, grunnlagt av parlamentsmedlemmet Sahra Wagenknecht. Sistnevnte, ofte beskrevet som ‘Ikonet for tysk venstre’, har vært en uttalt kritiker av våpenleveranser til Kiev.

Med henvisning til svaret bemerket Der Spiegel at Berlin hadde sjekket hvor håndvåpen sendt til Taiwan befant seg i januar 2023, og i juni gjennomførte de en lignende inspeksjon på Kapp Verde. Tyske tjenestemenn insisterte på at begge inspeksjonene på stedet som skulle sørge for at våpnene ikke forlot sluttdestinasjonen, gikk greit.

Når det gjelder den massive forpliktelsen til å finansiere det ukrainske militæret, har det imidlertid vært «ingen kontroller» overhodet, rapporterte Der Spiegel, som siterte departementet.

Det rapporteres at tyske embetsrepresentanter uttalte at Kiev hadde forsikret dem om at alle tyske våpen ville forbli i landet, og la til at «eventuelle verifikasjonstiltak må under ingen omstendigheter svekke Ukrainas effektive forsvar mot pågående russisk aggresjon». Ukraina mottok 17 milliarder euro (18,7 milliarder dollar) i militærhjelp fra Tyskland mellom januar 2022 og oktober 2023, ifølge Kiel Institute for the World Economy.

I mellomtiden godkjente den tyske regjeringen nesten € 12 milliarder ($ 13 milliarder) i våpeneksport i 2023, og satte ny rekord.

I en kommentar til tjenestemennenes svar kalte Dagdelen inspeksjonene en «latterkule». Hun antydet at den tyske regjeringen var mye mer ivrig etter å sjekke våpen som går til Kapp Verde enn til Saudi-Arabia – som hun kalte et «diktatur» – eller De forente arabiske emirater. – Gitt korrupsjonen i Ukraina, må kontrollene også være der, la parlamentsmedlemmet til.

Russland, som gjentatte ganger har fordømt vestlige våpenleveranser til Ukraina, har også advart om at disse våpnene kan havne på det svarte markedet og nå kriminelle og terrorister rundt om i verden.

I mellomtiden, i slutten av desember, innrømmet Ukrainas innenriksminister Igor Klimenko at Kiev ikke vet nøyaktig hvor mange våpen som er i hendene på innbyggerne. Han bemerket at anslagene varierer fra en til to millioner og er hovedsakelig basert på data fra Ukrainas internasjonale partnere og statistikk samlet inn i andre konfliktridde land.

Terje Sørensen, pensjonert advokat


10. januar publiserte Pentagon’s Office of Inspector General en rapport med tittelen “Evaluation of the DoD’s Enhanced End-Use Monitoring of Defense Articles Provided to Ukraine.” Der går det fram at man ikke klarte å spore hvor 59% av de mindre våpnene som er sendt til Ukraina er blitt av.

Rapporten er omtalt i New York Times: U.S. Military Aid to Ukraine Was Poorly Tracked, Pentagon Report Concludes.

PS:

Vet den norske regjeringa hvor de norske våpnene til Ukraina er blitt av?

Forrige artikkelSnikinnføring av nye unntakslover
Neste artikkelPompøse milliardærer i Davos fråtser i luksus og ber massene reise mindre og spise insekter