Ny Trump-kavalkade

0
Trump i primærvalget 2024

Hva vil våre redaktørstyrte medier finne på for å forandre virkeligheten i den amerikanske valgkampen?

Av George Chabert.

Det kommende presidentvalget i USA blir årets show. Daglig vil vi kunne more oss med avisenes forvridninger som små ormer når de forklarer at Trump er farlig og at han vil tape valget. 

Aftenposten ga oss nylig en liten forsmak. Da det var spørsmål om valg i Taiwan, påpekte en av avisens redaktører at til tross for kinesisk innblanding i presidentvalget, hadde kandidaten for øyas uavhengighet vunnet med stor margin. Selvsagt, ingenting ble sagt om at den som kom først fikk kun 40 prosent av stemmene og at de andre to, som begge åpner for forhandlinger med Kina, fikk til sammen 60 prosent av stemmene. Vi fikk heller ikke vite at det uavhengighetsvennlige partiet nå hadde mistet flertallet i Taiwans parlament.

Ved primærvalget i Iowa, fikk Trump 51 prosent av stemmene. Den største seier noensinne i delstatens historie. De to neste kandidatene fikk til sammen kun 40 prosent av stemmene. Den som kom på fjerde plass fikk nesten 8 prosent og ga umiddelbart sin fulle støtte til Donald Trump. Akk, hvordan kan en slik overveldende seier nå fremstilles slik at Aftenpostens lesere kan sove i ro fram til valgnatten? 

Jo, det viktigste i Iowa, påpekte Aftenpostens redaktør, var at 40 prosent av velgerne ikke hadde stemt på Trump. Dessuten, det var jo usedvanlig kaldt i Iowa, og det hjalp Trumps tilhengere som visstnok er fanatiske gærninger. Fortsettelsen er dermed uunngåelig. Med all sannsynlighet vil Nikki Haley (tredje plass i Iowa) komme seilende inn til første plass ved neste primærvalg!

For de som har gått glipp av tidligere episoder: Nikki Haley er eksperten som forklarte angrepet fra Hamas den 7. oktober slik: «Det var Putin; 7. oktober er jo hans bursdag, se sammenhengene!» At Nikki er den dummeste – og farligste – av samtlige kandidater gjør ingenting. Tvert om. Om Biden er for Aftenpostens redaktører en god president, må da Nikki Haley, som vil ha krig med Iran, Jemen, Russland, Kina, Nord-Korea og et par land til, være en fantastisk president. Dessuten, har hun ikke minoritetsbakgrunn?

Når det er sagt: Aftenposten, om enn noe mer forutsigbar (som regel er artiklenes titler nok lesning), er slett ikke verre enn noen av de andre større avisene i Europa og i USA, som Le Monde, The Guardian, El País eller Washington Post. De rapporterer og unngår å rapportere akkurat det samme og på den samme måten. Og samtlige er like bekymret: «Vi eide nyhetene. Vi var portvokterne, og vi eide i stor grad også faktaene.» Sjefredaktøren i Wall Street Journal var utrøstelig på Davos-møte; tilliten til de store mediene er i ferd med å forsvinne, beklaget hun sårt: «Hvis det sto i Wall Street Journal eller New York Times, var det et faktum. I dag kan folk gå til alle mulige andre kilder for å få nyheter, og de er mye mer skeptiske til det vi sier.»   

Nå som Trump vant så overlegent og har momentet med seg er det vanskelig å tro at man vil tørre å hindre hans deltakelse i presidentvalget med juridiske triks eller påståtte russiske farlige forbindelser. Det såkalte «Opprøret 6. Januar» må også dysses ned, da altfor mange detaljer ikke tåler dagens lys. Risikoen for massive sosiale uroligheter er altfor stor og den politiske kostnaden for høy. Den eneste utveien er å nøytralisere mannen.

Selv om Donald Trump skulle vinne er fortsatt alt åpent. Hvem velger han som visepresident? Trump vil først og fremst vinne. Da kan det godt være han velger Nikki Haley som er Demokratenes yndling. I så fall vil det bli fire nye år med krig, først i Midøsten og senere i Kinahavet. Og skulle Ukrainakrigen ikke være en avsluttet sak ved slutten av nåværende kalenderår, blir det ekstra milliarder til den tapte krigen og fire nye år med mer fattigdom i Europa.

Men det kan også være at Trump tør å velge den unge og særdeles veltalende og intelligente Vivek Ramaswamy. I likheten med Donald Trump er han en forretningsmann som har skjønt at handel mellom nasjoner og respekt for internasjonale lover er langt mer fordelaktig enn krig for å opprettholde kolonier eller den neokoloniale såkalte «regelbaserte internasjonale orden». USAs «kriger uten ende» har allerede satt landet på randen av konkurs.

Vivek Ramaswamy kunne ha en fantastisk stabiliserende effekt på den noe vinglende Donald Trump. Vivek ønsker å få slutt på den skandaløse fengslingen av den uavhengige journalisten Julian Assange. Trump ønsket det, men torde ikke. Vivek vil nedlegge de amerikanske baser i Irak og Syria. Trump prøvde, men klarte ikke å få det gjort. Vivek ønsker å trekke USA ut av NATO. Trump har lenge ønsket å kvitte seg med Tivoli-hæren fra den andre siden av Atlanterhavet.

Neste episode kommende tirsdag, med premiere i New Hampshire. I kulissene henviser Trump til Nikkis velkjente «fuglehjerne». Nikki sier at Trump blander henne med Nancy Pelosi (en annen notorisk fuglehjerne, om sant må sies) og at Trump er «80 år gammel og må få en mental sjekk». «77, og kvikkere enn for 25 år siden» svarte Trump.

Den nye Trump kavalkaden blir nok lattermild.

Siste nytt: Ron DeSantis (andre plass i Iowa) har nå droppet fra primærvalgene og gir sin støtte til Trump! Tirsdagsrunden i New Hampshire vil nå bli en formalitet. Hva vil våre favorittredaktører finne på å skrive?


Les også: Trump Derangement Syndrome på NRKs morgensending

Forrige artikkelISIS: Et amerikansk våpen mot motstandsaksen
Neste artikkelBiden sier angrep mot houthiene ikke fungerer, USA bomber Jemen for 5. gang