Biden sier angrep mot houthiene ikke fungerer, USA bomber Jemen for 5. gang

0

Presidenten sa at han vil fortsette angrepene selv om de ikke stopper houthiene.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 18. januar 2024.

President Biden erkjente torsdag at hans angrep mot houthiene ikke fungerte for å stoppe den jemenittiske gruppen, men lovet at de uansett ville fortsette, mens det amerikanske militæret bombet Jemen for femte gang i løpet av en uke.

Presidenten kom med kommentarene da han ble spurt av en reporter om hans angrep mot houthiene fungerte. «Vel, når du sier «fungerer» – stopper de houthiene? Nei. Kommer de til å fortsette? Ja,» sier han.

US Central Command (CENTCOM) rapporterte at de lanserte flere angrep i Jemen, og hevdet å ramme Houthi-antiskipsmissiler. «Som en del av den pågående multinasjonale innsatsen for å beskytte navigasjonsfriheten og forhindre angrep på maritime fartøy i Rødehavet, gjennomførte US Central Command-styrker den 18. januar angrep på to Houthi-antiskipsmissiler som var rettet inn i det sørlige Rødehavet og var forberedt på avfyring».

Senere torsdag sa houthiene at de angrep et annet amerikanskeid skip, Chem Ranger, en Marshalløy-registrert kjemikalietanker. Houthiene sa at angrepet resulterte i «direkte treff»men CENTCOM sa i sin pressemelding om angrepet at mannskapet «observerte missilene treffe vannet nær skipet».

Houthiene, offisielt kjent som Ansar Allah, har lovet at de ikke vil gi seg i møte med det amerikanske militæret. Ansar Allahs leder, Abdul-Malik al-Houthi, sa torsdag at det var en «velsignelse» for houthiene å være i direkte kamp med USA. «Vi priser Gud for denne store velsignelsen og store æren – for oss å være i en direkte konfrontasjon med Israel og Amerika,» sa han.

Siden Biden beordret de første angrepene mot dem i forrige uke, har situasjonen i regionen eskalert dramatisk. Houthiene retter seg nå mot amerikansk kommersiell skipsfart, og traff to amerikanskeide lasteskip med missiler tidligere denne uka, og flere rederier har suspendert transitt gjennom Rødehavet. Før den amerikanske eskaleringen gjorde houthiene det klart at de bare ville stoppe angrepene på Israel-tilknyttet kommersiell skipsfart dersom Israels angrep i Gaza tok slutt, men president Biden er fast bestemt på å fortsette å støtte nedslaktingen av palestinerne.

USA støttet en Saudi/UAE-ledet koalisjon mot houthiene i en brutal krig som drepte 377.000 mennesker mellom 2015 og 2022. I løpet av den tiden ble houthiene bare en mer formidabel kampstyrke og utviklet missil- og droneteknologi som ga dem muligheten til å treffe saudisk oljeinfrastruktur. En våpenhvile mellom saudiaraberne og houthiene har holdt seg relativt godt siden april 2022, og Riyadh ber nå USA om å vise tilbakeholdenhet i Jemen.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Biden Says Strikes Against Houthis Aren’t Working as US Bombs Yemen for 5th Time

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelNy Trump-kavalkade
Neste artikkelÅ redde Israel ved å avslutte krigen i Gaza
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.