Trump Derangement Syndrome på NRKs morgensending

0
Skjermdump fra NRK

I dette leserinnlegget tar Halvor Raknes for seg det på samme tid barnslige og elitistiske verdensbildet som dominerer i NRK. Statskanalen så opptatt av alt som har med USA å gjøre og samtidig så fri for analyse og innsikt at det tenderer mot infantilitet. Samtidig utstråler dekningen ofte en bedrevitende arroganse mot alt og alle som står for noe annet enn den vedtatte sannheten som forvaltes på Marienlyst. Innlegget munner ut i en klage til Kringkastingsrådet. – Red.


Av Halvor Raknes, leserinnlegg.

NRK Stor-Oslo Morgen sendes direkte ukedager mellom klokka 6 og 9. I sendingen tirsdag 16. januar ble det her framvist hele TRE stjerneeksempler på hvordan en allmennkringkaster IKKE skal være plattform for redaksjonell politisk aktivisme.

Alle eksemplene er knyttet til Donald Trump og den pågående amerikanske presidentvalgkampen.

Første eksempel

Det første eksemplet går på en gjennomgang av nattens hendelser. Samtalen mellom de to programlederne, Mats Valø og Knut Erik Solhaug, finner sted klokka 06.20, litt over to timer etter at republikanernes første primærvalg i delstaten Iowa hadde blitt gjennomført (fra klokka 2 til klokka 4 om natta norsk tid). Dagsnytt litt før hadde da rapportert at Donald Trump var gått av med seieren med over 50% av de avgitte stemmene,

https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-oestlandssendingen/sesong/202401/DKOA01001124#t=20m15s

Valø: Jeg fikk en snap fra søstra mi i går. Hun spurte «hva skjer med disse amerikanera?» For i går på nyhetene kunne man altså høre:

(her avspilles en lydfil hvor man hører en kvinnestemme) «I’m Meg Kinnard, national politics reporter for the Associated Press. Tonight I’m in Iowa where the Associated Press has just called the Republican presidential caucuses for former president Donald Trump…» En folkemengde høres så taktfast rope «USA! USA!…»

Valø bryter inn og legger seg oppå ropene fra mengden: «USA! USA!»

Megan: «This is Trump’s first electoral win since losing the 2020 general election to Democrat Joe Biden.»

Valø: «Yess! Det er altså da Trump som vant i Iowa, og politisk reporter her, Knut Erik Solhaug, (begge bryter ut i latter samtidig) la oss samle tankene. Dette er en nominasjonsprosess, og Iowa er en av de statene som på en måte prosjekterer [sic] hvordan dette kommer til å gå i resten av landet.

Solhaug: Ja. Iowa har da stemt over hvem de vil ha som presidentkandidat for republikanerne, og der viser det ved 5-tiden at Trump har da fått 50,9 prosent av stemmene… det var sånn cirka da ni av ti stemmer opptalt. Da holdt det for Trump. Da var det opp på talerstolen og sier at «Nå kan vi erklære seier. Nå er det på tide for alle at vi samles og kommer sammen,» sa SAMLEREN Donald Trump.

Valø: Det er det første jeg tenker på når jeg tenker på Donald Trump, altså «Samleren».

Solhaug: The junifer[…]

Valø: Når han… hvis han… under steinalderen… han var ikke noen jeger. Han var en samler og sanker, 100%. Han slo da ihvertfall tidligere FN-ambassadør og tidligere South Carolina-guvernør Nikki Haley og Ron De Santis (uttalt med noe som trolig skal forestille en slags amerikansk dialekt) på 23 prosent. Ehh…

Solhaug: …og han Vivek Ramaswami som også har fått en god del omtale. Han… En siste oppdatering derfra at han… nå har trukket… har trukket seg

Valø: Nei! Se her… Han trakk seg. Det er for dyrt.

Solhaug: At det blir for dyrt, og innser vel kanskje at her er det ikke sjangs, nubbesjangs i det hele tatt

Valø: Nei. Men dette betyr da at… det setter da litt sånn… […] fyrer på gresset da.

Solhaug: Ja…

Valø: …og det er tørt. Veldig tørt.

Solhaug: Det er meget tørt.

Valø: Det blir ty… Jeg orker ikke dette, jeg!

Solhaug: Nei

Valø: Jeg merker det. Jeg synes ikke det er noe moro, jeg. Det er altså Donald Trump da som… tar av seieren der, og da er det sånn som… Jeg orker ikke! Jeg bare orker ikke at dette er året da vi skal få disse nyhetene og Trump må opp på bildet igjen. Det har vært så deilig! Det har vært så deilig de siste fire åra

Solhaug: Vi kan jo… Vi kan jo liksom, uten å skulle proklamere alt for mye så er det jo da New Hampshire som er neste delstat ut… som skal ut å nominere. Vi kan jo se hvordan det går der.

Valø: Vi må følge med på det også?

Solhaug: Ja. Ting tyder jo på at han her… selv om det har… han har stått til et hardt vær [sic], har en god del folk… bak seg… som vi har… ja!

Valø: Du leste også opp da, når det er lov å stemme på nominasjonsvalget i Iowa. Det er altså da mellom klokka…?

Solhaug: Klokka 2 og klokka 4 i natt norsk tid var det åpent for at folk kunne stemme der.

Valø: Deilig, og det er jo viktig da, at det er bare et LITE vindu, sånn at bare de som har fri kan gå og stemme. Det er vel det som er hele problemet i USA også at… vel, ikke hele problemet, men en [sic] av de mange problemene… at har gjort… altså det er SÅ vanskelig å velge!

Solhaug: Ja!

Valø Du må ha…

Solhaug: Du må ha… Du må ha…

Valø: Fridag!

Solhaug: Ja, og minst 150 Trumfpoeng, og du må ha helt sånn rosa pass, og ja… ikke sant… Ikke gjør det lettest mulig for folk.

Valø: Neida! Og hvem er det som implementerer disse lovene? (sotto voce; mumlende tale) Republikanerne

Solhaug: Jada!

Valø: Og så videre… Dette her er nesten så jeg ikke gidder å nevne en gang.

Solhaug: Og litt spesielt og som sikkert mange har fått med seg i Iowa nå er at de opplever noe av de samme forholdene værmessig som oss…

Valø: Åja…!

Solhaug: Snøstorm og bikkjekaldt og… Så hadde du ikke firehjulstrekker og godt med rattvarme og setevarmer…

Valø: Blir det bare… (kremter) stemme til… Hvem er det som stemmer på Trump igjen da)

Denne sekvensen begynner altså klokka 6.20 og varer i ca 3½ minutt.

Seinere i den samme morgensendingen følger de to programlederne opp med ytterligere to innslag med innhold som ikke kan karakteriseres som annet enn mer amerikaner-/republikaner-hets.

Andre eksempel

Klokka 07.07 introduseres en ny programpost, ‘P1-lytterens kunstutstilling’, hvor konseptet er at lytterne inviteres til å sende inn sine beskrivelser av et tenkt kunstverk som alle lytterne så blir oppfordret til å visualisere for sitt indre. I sendingen blir tankekunstverkene så gjenstand for tolkninger, og kommentarer.

I introduksjonssegmentet til P1-lytterens kunstutstilling blir tre kunstverk-konsepter presentert. En tredje programleder slår her følge: Else Karine Archer. Det er det første konseptet fra programleder Valø som er relevant i denne sammenheng.

https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-oestlandssendingen/sesong/202401/DKOA01001124#t=59m20s

Valø: Mitt bidrag til P1-lytterens kunstutstilling i dag det må ha littegranne sånn…

(Solhaug eller Valø): brodd eller? (latter)

Archer: Jeg skulle akkurat til å si det samme… (lattersalve i bakgrunnen) Politisk brodd!

Valø: Jeg tenkte mer litt sånn rolig musikk i bakgrunnen så når du rusler rundt på museet her… okay…! Ikke lukk øynene hvis du kjører bil, men ellers er det lov til å se for seg da. Du kommer inn i et rom, og midt i rommet står det en sånn hvit boks, og alle lysene er stilt mot denne boksen. Oppå boksen så står det en utstoppet ørn. Den har stort vingespenn med sine vakre liksom fjær og farger på… som ørnen har da, ehm… Men ørnen har ikke øyne, og i bakgrunnen så kan du veldig, veldig lavt høre noen spille… pianospilling… og det er den amerikanske nasjonalsangen som da spilles. Det er jo litt essensielt her da at ørner ikke har øyne. Det var mitt bidrag til P1-lytterens kunstutstilling.

Archer: Men skal man… Skal man da… Hva skjer nå?

Valø: Nå… Nei… Det var det! Det er min… Det er da… ikke sant… Det er mitt… Det er mitt bidrag!

Archer: Ja

Valø: Så kan dere spørre… hva… hva tolker dere for eksempel…

Archer: Hva betyr det?

Valø: Hva leser dere inn i denne… denne utstillingen?

Solhaug: Jeg… leser utav… i… utav det kunstverket at den, hva skal vi si, store mektige amerikanske ørnen som før på en måte var en veiviser for resten av verden nå ikke helt hvor… vet hvor den skal.

Archer: Det var en fantastisk analyse!

Valø: Den er blind, ikke sant!

Archer: Jaja! Jeg tenkte ørnen kanskje var et bilde på… en del av det amerikanske folket…

Valø: Ja! Ja! Ja, men det er… Begge to er…

Archer: …som er gått i villfarelse et sted på veien.

Valø: Det blir høy måloppnåelse på… i kunst og håndtverk i dag… for dere to! Men ikke sant… så… Kunstverket finnes ikke! Jeg visualiserer det… Tok tak i en nyhetssak: Trump vinner delstatsvalget i… ikke sant… i Iowa. Jeg ser for meg: hva er liksom det ultimate amerikanske symbol, ikke sant? The Bald Eagle. Ikke sant, ja…

Tredje eksempel

Det tredje eksemplet kommer klokka kvart på 8 i det faste segmentet ‘Hits and headlines’ der tre korte musikklipp sammenstilles som hint mot en aktuell nyhetssak.

https://radio.nrk.no/serie/distriktsprogram-oestlandssendingen/sesong/202401/DKOA01001124#t=1t22m40s

Nyhetssaken det handler om er igjen Trumps seier i Iowas primærvalg. De tre musikklippene kan kort beskrives slik:

  1. En høytempo amerikansk rockelåt som innledes med teksten «Don’t want to be an American idiot!»
  2. så en amerikansk revylåt der sangeren utrykker frustrasjon over tre amerikanske sørstater (Alabama, Tennessee, Mississippi)
  3. De imperiale stormtroppenes tema fra Star Wars.

Valø: Hvilken nyhetssak er det (programlederne bryter ut i latter) vi er på jakt etter? Er det for dystert?

Solhaug: Det er mørkt ja! Det er kanskje mørkt, vil noen hevde.

Musikksnuttkollasjen gjentas to ganger de neste ti minuttene.

Klage

Det som utførlig beskrives over er etter mitt syn utilslørt hetsing, latterliggjøring og partisk utmaling som moralsk mindreverdige det enorme segmentet av den amerikanske befolkningen som støtter Donald Trump, og avledet av dette alle nordmenn som har sine sympatier med denne bevegelsen. Og dette gjøres fullstendig uten forbehold eller refleksjoner.

I det første eksemplet blir også direkte misinformasjon om den amerikanske valgprosessen gitt ut til lytterne. Primærvalget I Iowa utføres ved såkalte caucuser, altså møter der registrerte republikanere samles for å lytte til representanter for kandidatene og deretter foreta en avstemning over hvilken kandidat de støtter. Programlederne i NRKs morgensending synes totalt uvitende om dette faktum og isteden virker de å tro at dette er en generell avstemning der alle, republikanere eller ikke republikanere, skulle ha mulighet for å delta. I særdeleshet bygger de opp en myte om at møtets varighet – to timer – peker i retning av «voter suppression» altså finurlige tekniske innskrenkinger som er iverksatt for at kun de foretrukne velgerne skal få mulighet til å delta i valget. Dette er en ofte framsatt beskyldning mot republikanerne, og programlederne Valø og Solhaug hopper her i salaten med fynd og klem. I samme retning peker kommentaren om «rosa pass» dersom vi skal forstå ‘rosa’ som en hentydning til at hvite velgere er de foretrukne samt kommentaren om nødvendigheten av oppvarmet ratt og varmeseter for å komme seg til møtet i ekstremkulden, en antydning om at det hele er orkestrert slik at det skal føre til en overrepresentasjon av rike, hvite formentlig Trumpvelgere.

I de tre eksemplene viser NRKs programledere at de er til de grader oppslukt av det overordnete narrativet som for tida preger norsk offentlig samtale. Dette narrativet går ut på å male samtiden med brei pensel i svart-hvitt med «den progressive venstresida» som heroisk representant for sannhet, moral og med eneveldig definisjonsmakt for rammene rundt forståelse av samfunn, politikk og kultur og der den er tvunget til å forsvare fellesskapet mot grumsete tankegods fra en villfaren «ytre» høyreside som på sin side er preget av egoisme, av lefling med totalitære strømninger i den kulturelle undergrunnen og hat og tilbøyelighet til voldelighet overfor sårbare minoritetsgrupper. Og selv om det sjelden uttales så er det underliggende premiss for forståelsen av motstanderne på «ekstremhøyre» side at mennesker her i motsetning til folk på venstresida er lettlurte, irrasjonelle og i stor grad uintelligente – da bortsett fra lederne. Disse kan ofte være ofte intelligente men er da «onde».

Det er uttrykkelige IKKE forenlig med utøvelsen av allmennkringkasting i et fritt og åpent demokrati at mediet omgjøres til propagandaorgan med slagside mot en stor del av befolkninga her til lands som har sine politiske sympatier med ideer og bevegelser som er innrettet annerledes enn konsensus i dagens politiske landskap.

Programlederne i NRK Stor-Oslo Morgen denne morgenen utviser manglende profesjonalitet og forståelse for at de representerer en statlig institusjon som skal gjenspeile og representere en hel befolkning, ikke fungere som en kampavdeling i motarbeidelsen av en del av befolkninga som allerede i stor utstrekning er fratatt muligheten til deltakelse i det offentlige ordskiftet og i den delen av det politiske liv som baserer seg på slik deltakelse.

Her må det gripes inn og gis klare føringer om at dette ikke er akseptabel journalistikk i NRK. NRK Stor-Oslo Morgen må pålegges å beklage de overtrampene som er gjort rede for her!


Signerte artikler står for forfatterens regning og gjenspeiler ikke nødvendigvis redaksjonens oppfatninger.

Forrige artikkelNår norske politikere betrygger oss: WHO og nye § 4-3a
Neste artikkelRussisk soft power?