ISIS: Et amerikansk våpen mot motstandsaksen

0
Photo Credit: The Cradle

Er det en tilfeldighet at verdens fremste terrororganisasjon gjenopplives akkurat mens USA kjemper under et multifrontangrep på sitt hegemoni i Vest-Asia? Mer merkelig er at både ISIS og Washingtons mål er nøyaktig de samme.

The Cradle’s Irak-korrespondent

16. januar 2024.

Irakiske sikkerhetskilder advarer om en ISIS-vekkelse i landet, som sammenfaller altfor godt med økningen i irakiske motstandsoperasjoner mot amerikanske baser i Irak og Syria, og med økende regional ustabilitet forårsaket av Israels militære angrep på Gaza. 

Mer enn seks år etter at de erklærte seier over terrororganisasjonen, indikerer nå irakiske etterretningsrapporter at tusenvis av ISIS-krigere dukker opp uskadd, under beskyttelse av amerikanske styrker i to regioner i det vestlige Irak .

Den manglende brikken i puslespillet

I følge etterretningsrapporter gjennomgått av The Cradle besto ISIS på høyden av mer enn 35 000 krigere i Irak – 25 000 av disse ble drept, mens mer enn 10 000 rett og slett «forsvant. ”

Som en offiser for et irakisk etterretningsbyrå forteller til The Cradle: 

«Hundrevis av ISIS-krigere flyktet til Tyrkia og Syria på slutten av 2017. Etter utnevnelsen av Abdullah Qardash som leder av ISIS i 2019, etter kalifen Abu Bakr al-Baghdadis død, begynte den nye kalifen å restrukturere organisasjonen, og beordret sine tilhengere å returnere til Irak. Organisasjonen utnyttet den lange grensen til Syria, sikkerhetsforstyrrelsene og mangfoldet av styrker på begge sider av grensen for å infiltrere det irakiske territoriet igjen .

Fengslede ISIS-tjenestemenn innrømmer at det ikke er en lett oppgave å infiltrere den grensen, på grunn av den strenge kontrollen som er pålagt av de irakiske grensevaktene og bruken av moderne teknologier, for eksempel termiske kameraer. 

Det ble derfor nødvendig for terrorgruppen å identifisere mellommenn som var i stand til å bryte gjennom eller omgå disse festningsverkene for å frakte sine krigere over grensene . 

En irakisk sikkerhetskilde, som insisterer på anonymitet, sier til The Cradle at USA spiller en viktig rolle for å muliggjøre disse grensebruddene:

«[Det er] flere hendelser som bekrefter den amerikanske bistanden til å sikre kryssingsruten for ISIS-medlemmer – hovedsakelig ved å beskyte irakiske enheter på grensen, spesielt Popular Mobilization Units (PMUs), for å skape hull som lar ISIS-krigere krysse grense.» 

Den irakiske sikkerhetskilden legger til at det er bekreftede rapporter om amerikanske Chinook-helikoptre som frakter jagerfly fra det østlige Syria til Anbar-ørkenen i det vestlige Irak og Jebel Hamreen, i landets øst .

Munir Adib, en forsker som spesialiserer seg på islamistiske bevegelser, ekstremistiske organisasjoner og internasjonal terrorisme, bekrefter muligheten for retur av ISIS etter organisasjonens «dusinvis av angrep i Syria og Irak de siste ukene», som førte til flere titalls dødsfall av sivile og soldater. 

I følge Adib ga «det internasjonale samfunnets opptatthet av krigene i Gaza og Ukraina ISIS en mulighet til å omorganisere sine rekker, samtidig som de fortsetter å motta intern og ekstern logistisk støtte .»

Produserer og huser terrorisme

Houran Valley er den største av sitt slag i Irak, og strekker seg 369 kilometer fra den irakisk-saudiarabiske grensen til Eufrat-elven nær byen Haditha i Anbar Governorate. Topografien er preget av skyhøye klipper med en høyde på mellom 150 og 200 meter, og inkluderer åsene som omgir dalen og underdalene som strekker seg inn i omgivelsene .

Dalen var og er fortsatt et av de farligste sikkerhetsmiljøene i staten. Terroristgrupper bruker det som en trygg havn på grunn av ørkenterrenget og avstanden fra overbelastede byområder. Dalen og dens omegn har vært vitne til en rekke sikkerhetshendelser, spesielt i desember 2013, da ISIS drepte sjefen for den irakiske hærens syvende divisjon, hans assistent, direktøren for etterretning i Anbar Governorate, åtte offiserer og tretten soldater .

Det irakiske parlamentsmedlemmet Hassan Salem har bedt om å sette i gang en militæroperasjon for å rydde Houran-dalen for terrorkrigere. Han bekreftet til The Cradle at «det er tusenvis av ISIS-medlemmer i dalen som mottar opplæring i private leire, under amerikansk beskyttelse», og bemerket at amerikanske styrker har «overført hundrevis av ISIS-medlemmer av forskjellige nasjonaliteter til dette området ».

USAs utenrikspolitikk er selvfølgelig full av historiske bevis på opprettelsen av proxy-væpnede militser i Vest-Asia og Latin-Amerika, som ofte bruker disse organisasjonene til å styrte regjeringer i målland . Vi vet at Washington ikke har noen motvilje mot å alliere seg med islamistiske ekstremister, hovedsakelig på grunn av dets direkte engasjement med å bevæpne og finansiere den afghanske Mujahideen, som Taliban og Al Qaida dukket opp fra.

En tidlig amerikansk-ISIS-forbindelse eksisterer ganske tydelig: terrorgruppens grunnleggende og andre rang ledere var blant de innsatte i Camp Bucca -fengselet i Sør-Irak, et interneringsanlegg drevet av det amerikanske militæret. Listen over verdifulle terrorister tatt til fange og deretter satt fri av amerikanerne er ganske ekstraordinær: ISIS-leder Abu Bakr al-Baghdadi, hans etterfølger Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashi, Abu Mohammed al-Adnani, Abu Muslim al-Turkmani, Haji Bakr, Abu Abdulrahman al-Bilawi, Abu Ayman al-Iraqi, blant andre.

Camp Bucca, kjent for overgrep mot sine fanger, samlet ekstremistiske elementer, saktekokte denne brennende formelen i seks år (2003-2009), og lot deretter de nå godt nettverksbaserte ekstremistene gå fri.

De religiøse tjenestemennene til ISIS sier til og med at de brukte tiden sin i fengselet til å innhente løfter fra fanger om å slutte seg til terrorgruppen etter løslatelsen .

Amerikansk etterretning beskyttet også terrororganisasjonen indirekte, ved å la ISIS-konvoier bevege seg mellom byene som var under dens kontroll. Andre former for beskyttelse, ifølge irakiske sikkerhetseksperter, inkluderer å nekte å implementere dødsdommer utstedt av irakiske domstoler mot internerte ISIS-medlemmer, og å etablere trygge havner for organisasjonens medlemmer i det vestlige og østlige Irak.

ISIS: Amerikanske fotsoldater i den regionale krigen

I en tale 5. januar advarte Hizbollahs generalsekretær Hassan Nasrallah om at USA støtter en gjenopplivning av ISIS i regionen .

The Cradle innhentet sikkerhetsinformasjon som overvåker den nye aktiviteten til ekstremister i Libanon, kommunikasjon mellom disse elementene og deres motparter i Irak og Syria, og mistenkelige pengeoverføringsaktiviteter blant dem .

Den libanesiske hærens etterretningstjeneste arresterte også nylig en gruppe libanesere og syrere som forberedte seg på å utføre sikkerhetsoperasjoner .

Det er viktig at denne økningen i terroraktiviteter kommer på et tidspunkt da den libanesiske motstanden er engasjert i en sikkerhets- og militærkamp med Israel, som når som helst kan utvide seg til åpen krig. Det er også bemerkelsesverdig at fornyet ISIS-aktivitet er konsentrert i Libanon, Syria, Irak og Iran; det vil si i landene som støtter den palestinske motstanden politisk, militært og logistisk .

Den 4. januar tok ISIS offisielt på seg ansvaret for to bombeangrep i den iranske byen Kerman som var rettet mot minneprosesjoner på årsdagen for drapet på Quds-styrkens sjef Qassem Soleimani av amerikanske styrker. De doble eksplosjonene drepte rundt 90 mennesker og såret dusinvis, i et enestående angrep rettet mot den største amerikansk-israelske motstanderen i Vest-Asia – bare én dag etter at Tel Aviv drepte topp Hamas-leder Saleh al-Arouri i Beirut.

Før det, 5. oktober 2023, angrep ISIS med drone en offisers avslutningsseremoni ved Military College i den syriske byen Homs, og drepte rundt 100 mennesker . Disse angrepene, og andre i Irak, Syria, Iran, Pakistan, Afghanistan og Afrika, indikerer at friskt blod, penger og våpen blir pumpet inn i ISIS-organisasjonens arterier igjen .

En høytstående PMU-offiser, som ba om å forbli navnløs, sier til The Cradle at amerikanske styrker hindrer irakiske styrker i å nærme seg Houran-dalen ved å angripe sikkerhetsstyrker som nærmer seg området. «Dette skjedde da amerikanske fly målrettet enheter fra PMU som angrep ISIS i regionen,» avslører han, og siterer etterretningsrapporter som bekrefter tilstedeværelsen av dusinvis av ISIS-medlemmer og andre ekstremistiske organisasjoner i dalen, hvor de mottar opplæring og utstyr fra USA.

Sikkerhetskilder i Anbar Operations Command bekrefter denne informasjonen:

– Merkbar aktivitet fra organisasjonen ble registrert for noen uker siden vest i landet. I nærheten av Rutba-ørkenen ble ISIS-krigere sett grave underjordiske gjemmesteder. Informasjon tyder på at organisasjonen er i ferd med å utføre terroraksjoner mange steder, sier de til The Cradle.

Samtidig utvider ISIS sine operasjoner øst i Irak, innenfor den geografiske trekanten som inkluderer østlige Salah al-Din Governorate, nordøstlige Diyala og sørlige Kirkuk, spesielt i de geografisk utfordrende områdene Makhoul, Hamrin, Ghurra, Wadi al-Shay og Zaghitoun.

Det bør bemerkes at amerikanske styrker er utplassert i Irak under paraplyen til Den internasjonale koalisjonen for å bekjempe ISIS. I forrige uke, fire år etter at det irakiske parlamentet først stemte for å utvise utenlandske styrker, la Iraks statsminister Mohammad Shia al-Sudani vekt på den «destabiliserende» virkningen av amerikanske tropper og krevde en «rask og ryddig» utgang av disse kampenhetene. 

Washington motarbeidet ikke bare med å si at de ikke har «ingen planer» om å trekke seg ut av Irak, men kunngjorde 14. januar at de ville sende ytterligere 1500 soldater til Irak og Syria ulovlig, og uten samtykke fra noen av nasjonene.

En ironi her er at ISIS ser ut til å gjenvinne momentum hver gang Bagdad tar opp spørsmålet om amerikansk militær tilbaketrekning fra Irak. 

Det kan heller ikke lenger sees på som en tilfeldighet at terrorgruppen nå samler sine styrker på nytt for å målrette Washington og Tel Avivs mest dyktige regionale fiender – motstandsaksen – akkurat når USA og Israel sliter med å håndtere en region med bredt angrep på flere fronter fra aksen. 

De ekstraordinære synergiene mellom amerikanerne og verdens fremste terrorgruppe kan ikke lenger ignoreres: deres mål er ett og det samme, og ISIS går først nå inn i kampen, akkurat som Washington begynner å miste grepet om Vest-Asia.


Denne artikkelen ble publisert av The Cradle.

Reviving ISIS: A US weapon against the Resistance Axis

Forrige artikkelIsraelsk mor: – IDF gasset sønnen min til døde
Neste artikkelNy Trump-kavalkade
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.