Polsk politi arresterer tidligere innenriksminister i presidentpalasset

0
Fra ReMix News

Polsk politi har arrestert den tidligere innenriksministeren og den tidligere viseinnenriksministeren i palasset til president Andrzej Duda, i en dramatisk eskalering av konflikten mellom den nye og foregående regjeringa. Dette skriver The Guardian.

Duda hadde ønsket medlemmene av det tidligere regjeringspartiet velkommen inn i presidentpalasset da politiet først dro til hjemmene deres for å arrestere dem. Polske medier rapporterte at mennene seinere ble arrestert inne i palasset. Politiet i Warszawa ga ingen detaljer, og sa bare at arrestasjonen var «i samsvar med rettskjennelsen».

Tvisten dreier seg om to seniormedlemmer av Lov og rettferdighetspartiet, tidligere innenriksminister Mariusz Kamiński og hans tidligere stedfortreder Maciej Wąsik, som kom ut av palasset kort for å snakke med journalister.

Kamiński og Wąsik ble dømt for maktmisbruk for handlinger utført i 2007, da de tjente i en tidligere lov- og rettferdighet-ledet regjering, og ble i desember dømt til to års fengsel. De insisterer på at de er uskyldige.

En domstol ga mandag ut ordre til politiet om å arrestere dem og sette dem i fengsel.

Da Lov- og rettferdspartiet (PiS) kom tilbake til makta i 2015 ble de benådet av president Duda etter at de ble dømt for maktmisbruk, men før ankene deres hadde gått til en høyere domstol, slik at de kunne innta høye regjeringsposisjoner.

Jarosław Kaczyński, lederen av opposisjonspartiet Lov og rettferdighet uttrykte sin store forargelse og sa: «Vi har nå våre første politiske fanger siden 1989. Dette er skandaløst. De ble dømt fordi de kjempet mot kriminalitet, inkludert de høyt i det sosiale hierarkiet. Kort sagt, vi er vitne til en voldsomhet som gjenspeiler karakteren til den nåværende regjeringa, som selv har folk i parlamentet som gjemmer seg bak immunitet. Det er ingen orden i Polen.»

Den nyvalgte statsministeren i Polen er Donald Tusk. Han er sterkt pro-EU og USA og en stor tilhenger av NATO.

Polens president har sagt at han ikke vil hvile før to politikere fra opposisjonens nasjonalistiske lov og rettferdighet (PiS)-partiet – begge i sultestreik – er løslatt fra fengselet, i en ytterligere dramatisk eskalering i den nye regjeringas angivelige «kamp for å gjenopprette rettsstaten».

Det er EU som har anklaget Polen for å ha opphevet rettsstaten. Da Tusk ble valgt frigjorde unionen 5 milliarder euro i støtte til Polen som var blitt holdt tilbake under den forrige regjeringa.

Striden handler om at EU-kommisjonen hevder at EUs lovverk har forrang foran nasjonale lover, mens den forrige polske regjeringa vedtok at polsk lov har forrang.

Forrige artikkelBaby-Macron ny statsminister i Frankrike
Neste artikkelK-ordet og Erna Solbergs retorikk