Hva er det Lars Borgersrud synes er så gjevt med «ukrainernes historiske tradisjoner for partisankrig»?

0
Til venstre demonstrasjoner for Stepan Bandera i dag og til høyre nazipropaganda fra Ukraina under 2. verdenskrig

Historikeren Lars Borgersrud var en av de tre pådriverne som sørget for at partiet Rødt skiftet standpunkt og gikk inn for våpeneksport til Ukraina. Etter det har partiet konkurrert med FRP om hvem som kan bevilge mest penger til krigen.

Dette fortsetter til tross for at denne krigen, som kunne ha vært unngått, allerede har kostet hundretusener av ukrainere livet, og til tross for at også Pentagon for lengst har innsett at de har tapt denne stedfortrederkrigen mot Russland i Ukraina.

Før 24. februar 2022 var det få i Rødt som hadde brydd seg noe særlig om Ukraina. Men som historiker med annen verdenskrig som spesiale har Lars Borgersrud et helt spesielt ansvar.

Han vet naturligvis utmerket godt at det regimet som han støtter i Ukraina har gjort fascister og nazister i OUN og andre som kjempet sammen med nazi-Tyskland mot det sosialistiske Sovjetunionen til nasjonalhelter. De gjorde seg skyldige i noen av de forferdeligste massakrene mot jøder, polakker og kommunister i Ukraina. Det vet han også.

Han vet at Ukrainas nasjonalhelt Stepan Bandera var en nazi-kollaboratør og overbevist nazist. Han vet at Azov-brigadene, som utgjør den mest effektive kjernen i den ukrainske Nasjonalgarden, bruker nazisymboler og forfekter en nazi-ideologi.

Likevel tar han ingen forbehold i sin enøyde støtte til dette regimet.

Borgersrud har vært i en debatt i Klassekampen med Einar E. Jacobsen om Ukraina.

Vi festet oss spesielt ved avslutninga av det siste innlegget til Borgersrud:

«Det ser ikke ut til at ukrainerne er enige i at krigen er tapt, selv om amerikanerne og Jacobsen mener det. Ukrainerne har som vi vet, historiske tradisjoner med partisankrig langt tilbake, fra lenge før andre verdenskrig.»

Det er helt sant, men Borgersrud vet utmerket godt at den aller vesentligste delen av denne tradisjonen representeres av det fascistiske OUN og deres forløpere.

Når ble det god tone i Rødt å hylle fascistisk milits som førte krig mot sosialismen og samarbeidet med Hitler?

Lars Borgersrud har naturligvis tilsvarsrett her.

Forrige artikkelHelsingforskomiteen er en propagandaorganisasjon
Neste artikkelTautrekkingen over Taiwanstredet fortsetter etter valget