EU planlegger å delta i krigen i Rødehavet

0

EU planlegger militær utplassering i Rødehavet. Utenriksministrene i EU skal drøfte «Prosperity Guardian» den 22.januar.

Av Romy Rohmann.

Utenriksministrene i EU-statene skal diskutere mulig EU-deltakelse i det amerikanske initiativet «Prosperity Guardian» på et møte 22. januar. Ifølge opplysninger fra nyhetsbyrået dpa har EUs utenrikstjeneste utarbeidet innledende forslag til oppstart av en ny felles europeisk militæroperasjon. De sørger blant annet for utplassering av krigsskip og luftbårne varslingssystemer til konfliktområdet. Sistnevnte kan for eksempel være rekognoseringsfly. EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell hadde allerede foreslått oppdraget på slutten av fjoråret. Det er uklart om en grunnleggende politisk beslutning for utplasseringen kan tas på utenriksministermøtet

Ifølge EU-diplomater er ytterligere foreløpige diskusjoner planlagt i neste uke. Den formelle beslutningen om å starte den militære operasjonen bør ideelt sett tas på møtet med EUs utenriksministre i februar. Dette skriver Tagesschau den 12.1.

EU ønsker å sikre skipstrafikken i Rødehavet – og delta i et marineoppdrag. Nå blir prosjektet mer konkret. Blant annet skal krigsskip sendes som en del av USAs initiativ. EUs planlagte marineoppdrag for å sikre skipsfart i Rødehavet tar form.

https://www.tagesschau.de/ausland/eu-einsatz-rotes-meer-huthi-100.html

Dette skjer altså etter USAs og Storbritannias angrep på Jemen som vi skrev om her på steigan.no i går:

USA og Storbritannia startet flyangrep mot Houthi-mål i Jemen sent torsdag 11. januar, etter en bølge av angrep på skip i Rødehavsregionen. Den fallerte supermakta USA og deres nærmeste våpendrager, den gamle kolonimakta, har altså innledet krig mot et av verdens fattigste og mest krigsherjede land.

Det ble rapportert om eksplosjoner i flere byer over hele det krigsherjede landet, inkludert hovedstaden Sanaa, den vestlige havnebyen Hodeidah, Houthi-festningen Saada og den sørvestlige byen Dhamar.

Rødehavet-problemer stanser tysk Tesla-produksjon. Tesla stanser det meste av bilproduksjonen i Tyskland i to uker fra slutten av januar. Grunnen er mangel på komponenter som følge av problemene i Rødehavet. Produksjonen ved fabrikken i Grünheide, nær hovedstaden Berlin, stanses for det meste mellom 29. januar og 11. februar.

Mange av USAs allierte har tidligere vært skeptiske til å delta i den amerikanske operasjonen for å sikre skipstrafikken Rødehavet, men ikke Norge.

Italia og Spania har offisielt distansert seg fra operasjonen, og Frankrike sier at deres fartøy i området skal være under fransk kommando.

https://e24.no/internasjonal-oekonomi/i/eJjWzK/usa-allierte-skeptiske-til-roedehavet-styrke

Mandag 18. desember 2023 skrev Forsvarets Forum at Norge vil bidra med flere stabsoffiserer til den internasjonale innsatsen for å sikre sivil skipsfart i Rødehavet, opplyser regjeringen.

USA har bedt flere land, blant dem Norge, om å delta i en internasjonal operasjon for å sørge for sikkerheten.

Operasjonen kalles Prosperity Guardian og etableres innenfor rammen av den internasjonale maritime koalisjonen i området, Combined Maritime Forces (CMF).

Norge vil styrke bidraget til hovedkvarteret til CMF i Bahrain med inntil ti stabsoffiserer.

Norge har en av de største handelsflåtene i verden, og det er i norsk interesse å bidra til å sikre trygg ferdsel til sjøs. Vi har unik kompetanse innen maritime operasjoner og har erfaring fra tidligere operasjoner i Rødehavet og Adenbukta. De norske stabsoffiserenes oppgaver blir å koordinere med og sørge for trygg passasje for sivile fartøy, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

https://www.forsvaretsforum.no/bjorn-arild-gram-internasjonale-operasjoner-norge/norge-deltar-i-internasjonal-operasjon-i-rodehavet/356464

Fredag 12. januar 2024

– Vi fordømmer sterkt de militære angrepene som ble gjennomført mot flere byer i Jemen av USA og Storbritannia denne morgenen, sier Nasser Kanaani, talsmann for utenriksdepartementet i Teheran, ifølge iranske medier

– Vi anser dette som et klart brudd på Jemens suverenitet og territorielle integritet og et brudd på folkeretten, reguleringer og rettigheter, sier Kanaani, som også mener angrepet kommer til å gjøre regionen mer utrygg og ustabil.

Den libanesiske Hizbollah-militsen kommer også med en kraftig fordømmelse.

I en uttalelse skriver den Iran-støttede bevegelsen at angrepet viser at USA er Israels alliansepartner når det gjelder «tragediene og massakrene som blir utført av det sionistiske regimet i Gaza og regionen».

https://www.forsvaretsforum.no/folkerett-hizbollah-iran/iran-fordommer-vestlig-angrep-pa-jemen/359996


JEMEN 02:05 Houthi-kanal: USA og Storbritannia gjennomfører nye angrep mot Jemens hovedstad Sana USA og Storbritannia gjennomfører i natt nye angrep mot Jemens hovedstad Sana. Det hevder Houthienes TV-stasjon. Ubekreftede meldinger går ut på at det er al-Dilmi flybasen, som ligger i nærheten av flyplassen i hovedstaden, hvor det gjennomføres angrep. Nyheten kom et døgn etter at USA med flere allierte gjennomførte flere angrep inne i Jemen.

04:57 Det amerikanske forsvaret stadfestar angrep mot radaranlegg i Jemen USA gjennomfører i natt nye angrep mot Jemens hovudstad Sana. Målet var radarsystemet til Houthiane, opplyste det amerikanske forsvaret no i natt. Det melder AFP. Ubekreftede meldingar går ut på at det er ved al-Dilmi flybasen, som ligg i nærleiken av flyplassen i hovudstaden, at det blir gjennomført angrep. Dette skjer eit døgn etter at USA med fleire allierte gjennomførte fleire angrep inne i Jemen.

Forrige artikkelIsrael «mislyktes totalt» med å tilbakevise anklager om folkemord
Neste artikkelAmerikanske tjenestemenn bekymret for splittelsen mellom Zelensky og militærsjefen