Israel «mislyktes totalt» med å tilbakevise anklager om folkemord

0
Fra Den internasjonale domstolen

Under forsvarshøringen hevdet Israel at landet hadde «rett til å forsvare seg selv» etter 7. oktober og oppfordret ICJ til å iverksette midlertidige tiltak mot Sør-Afrika for å «opprettholde nære bånd med Hamas». Les også: Israel på tiltalebenken i Haag for folkemord.

Av nyhetsdesken til The Cradle.

Sør-Afrikas justisminister, Ronald Lamola, sa at Israel «feilet katastrofalt i å motbevise» at det har brutt folkemordskonvensjonen fra 1948 under sin teppebombingkampanje på Gazastripen.

«Vi er fortsatt sikre på at vi har presentert en overbevisende sak, i rettsmedisinsk detalj fremført av våre advokater, og staten Israel har mislyktes i dag … Retten har fått overbevisende fakta fra Sør-Afrika, og loven er på vår side,» sa Lamola til journalister etter presentasjonen av Israels forsvar ved Den internasjonale domstolen (ICJ) 12. januar.

«Uansett hva en person innenfor gruppen Palestina og Gaza kan ha gjort, og uansett hvor stor trusselen mot israelske borgere måtte være, kan folkemordsangrep på hele Gaza … med den hensikt å ødelegge dem ikke rettferdiggjøres i det hele tatt» la han til.

Tidligere på dagen presenterte det israelske forsvarsteamet sin sak i Haag, og argumenterte for «retten til selvforsvar» for å rettferdiggjøre massemordet på nesten 25.000 palestinere og gjentok påstandene om at den sørafrikanske regjeringen «opptrer som en emissær» for Hamas.»

«Det er et spørsmål om offentlig registrering at Sør-Afrika har nære forbindelser med Hamas, til tross for sin formelle anerkjennelse som en terrororganisasjon av en rekke stater over hele verden … Sør-Afrika har lenge vært vertskap for og feiret sine bånd med Hamas-personer, inkludert en senior Hamas-delegasjon som utrolig nok besøkte landet for «solidaritetssamling» bare uker etter massakren,» påsto forsvarsteamet.

Torsdag, etter Pretorias presentasjon ved ICJ, kalte talsmannen for det israelske utenriksdepartementet, Lior Haiyat, Sør-Afrika for «den juridiske armen til Hamas-terrororganisasjonen».

«Sør-Afrikas juridiske team representerer folket i Sør-Afrika,» sa Zane Dangor, generaldirektør for Sør-Afrikas departement for internasjonale relasjoner, etter fredagens ICJ-høring, og la til at landet hans fremmer folkemordssaken ved ICJ «fordi vi ønsker å stoppe flere skade på palestinere, og det er i rettferdighetens interesse.»

Han benektet også de israelske påstandene om at sørafrikanske tjenestemenn berømmet Hamas etter angrepet 7. oktober, og sa: «Det er noe vi avviser med forakt».

Andre steder i deres forsvar sa Israels juridiske team at landet ikke har krenket folkemordskonvensjonen under argumentet om at «sivile lider i alle væpnede konflikter.» «Ikke enhver konflikt er folkemord. Forbrytelsen folkemord i internasjonal lov og under folkemordskonvensjonen er en unik ondsinnet manifestasjon og står alene blant brudd på internasjonal lov som ondskapens høydepunkt, forbrytelsens forbrytelse, det ultimate i ondskap,» sa professor Malcolm Shaw til dommerpanelet.

Andre argumenter inkluderte påstander om at Israel ikke blokkerte humanitær hjelp til Gaza, at den israelske hæren ikke bombet sykehus, at Hamas har skylden for det historisk høye sivile dødstallene, og kalte rekken av sitater presentert av Sør-Afrika for Israelske tjenestemenn som oppfordrer til folkemord «villedende».

«Å produsere tilfeldige sitater som ikke er i samsvar med regjeringens politikk er i beste fall misvisende,» sa Shaw.

Pretoria ber om et påbud fra den øverste FN-domstolen om å stanse Israels etniske rensingskampanje av Gaza, som har vart i mer enn tre måneder.

Det 84-sider lange saksfremlegget fra Sør-Afrika anklager Israel for handlinger og unnlatelser av «folkemordskarakter, ettersom de er begått med den nødvendige spesifikke hensikten … for å ødelegge palestinere i Gaza som en del av den bredere palestinske nasjonale, rasemessige og etniske gruppen».

En kjennelse fra ICJ til fordel for eller mot Sør-Afrikas presserende anmodning om foreløpige tiltak er ventet i løpet av få uker.

Se også:

George Galloway: South Africa has DESTROYED Israel at the ICJ and Changed Geopolitics Forever

NTB 12. januar kl. 22:30 FN-topp rystet over israelske uttalelser FNs nødhjelpssjef Martin Griffiths sier han er rystet over uttalelser fra israelske ministre om masseforflytting av palestinere bort fra Gazastripen. I Sikkerhetsrådet fredag viste Griffiths til uttalelser om planer om å oppfordre til en slik masseforflytting. Videre tok FN-toppen igjen til orde for en våpenhvile på Gazastripen. Han hevdet at Israels krigføring foregår nesten uten noen hensyn til konsekvensene for sivile.

Forrige artikkelBlink for Bidens utsending på hans 5. tur til Midtøsten?
Neste artikkelEU planlegger å delta i krigen i Rødehavet
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.