Småbruker i Kenya: Afrika trenger fossilt brensel

0
Småbrukeren Jusper Machogu

En klar melding fra en afrikansk småbruker til klimatoppmøtet: «Afrika trenger fossilt brensel!».

Av Rhoda Wilson.

Toppmøtet COP28 (United Nations Climate Change Conference) i Dubai, De forente arabiske emirater (UAE) lanserer en serie initiativer designet for å «akselerere energiomstillingen og drastisk redusere globale utslipp». Underskriverne av charteret er enige om mål som investeringer i fremtidens energisystem inkludert fornybar energi, lavkarbondrivstoff og utslippsteknologier, «for å bringe verden land sammen, levere og handle» .

Dette er ikke sant ifølge en småbruker fra Kenya som ikke er enig i overgangen til «fornybar energi» i Afrika. Til vestlige regjeringer og miljøorganisasjoner som forkynner for oss – klimaendringer er ikke et problem i Afrika, sa han. «Afrika trenger fossilt brensel». Han sier:

Kjære COP28.
Mitt navn er Jusper Machogu, en småbruker og landbruksingeniør fra Kenya, og jeg har en melding til FNs COP28-møtet. Og mitt budskap er: Afrika trenger fossilt brensel. Vi trenger fossilt brensel for å bedre livene våre. Vi trenger fossilt brensel for økonomisk utvikling.

Dere, de vestlige regjeringene og miljøorganisasjonene som forkynner for oss om klimaendringer, det er er ikke et stort problem for afrikanere. Vi har langt større problemer. Vi har folk som sovner sultne. Vi har folk som er veldig fattige. Vi har folk uten strøm. Vi har folk som ikke har tilgang til rent vann. Det er våre store problemer. Vi har folk som lager mat med ved, og dere forteller oss at vi bør bry oss om miljøet, om klimaendringene. Hvilke klimaendringer, forresten?

Så mitt budskap til afrikanske ledere er: Ikke la dere bestikke, stå imot. Ikke delta på COP28-møtet. Vi skal si nei til nykolonialisme i klimaendringenes navn. Det bør handle om menneskelig oppblomstring, afrikanere i utvikling. Og det er mitt budskap.

Hvorfor trenger Afrika fossilt brensel?


Energiindustrien driver alle andre bransjer. Fordi vi ønsker å blomstre, ønsker vi å erstatte ~90 % av Afrikas energi som kommer fra brenning av ved og avlingsrester. Men spesielt fordi vi ønsker å være selvforsynte med mat, stoppe sulten og ha de fire pilarene i moderne sivilisasjon – sement, stål, plast og syntetisk gjødsel – alt tilgjengelig takket være fossilt brensel.

Afrika med 17 % av verdens befolkning bruker 5 % av den globale syntetiske gjødselen som produseres over hele verden. Hvorfor sier jeg at vi trenger mer gjødsel i Afrika til folket mitt? Gjennomsnittlig bruk av syntetisk nitrogengjødsel per hektar i kilogram: Afrika 20, USA 120, EU 150, India 250, Kina opp til 350! Hvordan mater Kina sitt folk, jo det er med mer gjødsel og flere landbruksmaskiner!

Landene som forkynte om sol- og vindenergi for oss, brukte og bruker fortsatt massevis av fossilt brensel for å drive sin sivilisasjon. Og forresten, de forkynner sol og vind for oss mens de stjeler vårt fossile brensel. Men sol og vind er bare strøm. Afrika bruker bare 4 % av den globale elektrisiteten som produseres.

Familien min på 6 bruker 200 kWh per år. Det er mindre enn et typisk amerikansk kjøleskap som bruker 500 kWh per år! Og langt mindre sammenlignet med en amerikaner som bruker 13 000 kWh per år! Fordi vi er fattige. Vi har ikke oppvaskmaskiner, kjøleskap, vaskerom, mikrobølgeovner osv. Vi bruker strømmen vår til belysning og lading av telefoner! Så sol og vind er ikke løsningen, FN!

De vestlige regjeringene og anti-humanistiske miljøorganisasjoner, bestikker lederne våre for å få vårt fossile brensel! Eller så betaler de ungdomsaktivister med penger, 5-stjerners hoteller og business flyreiser for å stoppe utviklingen av fossilt brensel i Afrika – som den østafrikanske råoljerørledningen (EACOP).

Landbruksmaskiner bedrer vår produksjonsevne, og mamma kan bruke noen. I USA reduserte maskiner tiden det tok å produsere et kilo hvete fra 10 minutter til 2 sekunder på omtrent 100 år. Og landbruksmaskiner kommer ikke til å bli drevet av upålitelig vindkraft og solceller. Fordi elektriske maskiner, akkurat som elektriske kjøretøy, er en drøm!

Det slavebinder mitt folk i Kongo hvor 40 000 barn er gruvearbeidere – anslått å stige til 800 000 innen 2035, ettersom etterspørselen etter rød kobolt øker med 20 ganger, for å få en rik vesterlending til å føle seg bra i elbilen sin!

De hjelper de anti-humanistiske frivillige organisasjonene og det afrikanskhatende FN, som skrev en artikkel om «Fordelene ved verdenssult» for en stund tilbake (FN har siden slettet artikkelen) for å holde oss fattige – avfolking! De utnytter mennesker med gode hjerter for bistandsmidler, og FN holder afrikanere fattige. Det nykoloniale FN gjemmer seg bak klimaendringene nå. Og det bruker IMF og Verdensbanken for å sikre null utvikling av fossilt brensel i Afrika (med mindre det er for vestlige nasjoner), begrense bruk av gjødsel og høye drivstoffpriser, blant andre nykoloniale taktikker FN har perfeksjonert.

Mitt budskap er: La oss ikke delta på COP 28. Eller hvis vi gjør det, la oss forkynne hvorfor vi trenger økonomisk utvikling gjennom tilgang til mer energi. Pålitelig energi fra fossilt brensel som vi har i massevis. Vi trenger ikke hjelp, vi har løsningene. Jeg er oppdratt av foreldre som var helt avhengig av småbruk for å kunne leve. Jeg har arbeidet på de små gårdene våre gjennom hele livet. Dette er normen for 99 % av menneskene i samfunnet mitt og over 70 % av kenyanerne.
Fossilt brensel for Afrika!


Oversatt fra engelsk og forkortet av Northern Light for Derimot.no. Linker, oversikter og videoer i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: Message from an African small-scale farmer to COP28: “Africa needs fossil fuels”.

Forrige artikkelStudie hevder vaksinasjon beskytter mot «long covid», men flest vaksinerte døde
Neste artikkelSyria og Russland konfronterer ISIS i den syriske ørkenen
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.