Skottlands vindturbiner bruker i hemmelighet dieselgeneratorer for avising

0

Av Rhoda Wilson.

I februar ble Skottlands kraftsektor kritisert etter at det ble avslørt at dusinvis av gigantiske turbiner bruker dieselgeneratorer. Informasjonen kom fra en varsler som sa at de «miljøvennlige» vindmøllene bare gikk rundt takket være fossilt drivstoff.

Da avsløringen kom ble det bekymringer for miljø, helse og sikkerhet, spesielt siden turbinene med dieselgeneratorer gikk i opptil seks timer om dagen.

Scottish Power sa at selskapet ble tvunget til å koble 71 vindmøller til fossilt brensel etter en feil på nettet. Dette var var et forsøk på å holde turbinene varme og fungerende i den kalde desembermåneden. South Scotland Labour-medlem av det skotske parlamentet («MSP») Colin Smyth sa, at uavhengig av årsakene, å bruke dieselgeneratorer til å avise vindturbiner er «miljøgalskap».

Det skotske nasjonalpartiet (SNP) og det grønne partiet ble holdt ansvarlige. De to partienes «uærlighet» over Skottlands fornybare potensiale hadde tidligere blitt kritisert; de brukte data de visste var unøyaktige. Ministre ble refset for feilaktig å si at Skottland hadde 25 prosent av Europas vindenergipotensial. I tillegg til at dette ikke var sant, fant avsløringen i februar at 60 turbiner ved Arecleoch vindpark i Sør-Ayrshire, og 11 ved den nærliggende Glen App vindpark var koblet til seks enorme dieselgeneratorer.

Forrige måned svarte Scottish Energy and Climate Change Directorate (direktorat for klimaforandringer) (ECCD), på en Freedom of Information Act (åpenhetsloven)-forespørsel (FoI), og spurte hvor mange vindturbinanlegg som bruker dieselgeneratorer som reserveløsning og hvor mange som ikke gjør det. Svaret lød: «Skotske myndigheter har ikke spesifikk informasjon om hvorvidt vindturbin-industriområder bruker dieselgeneratorer som reserveløsning».

ECCD henviste den som gjorde FoI-forespørselen til Energy Consents-nettstedet for å se Environmental Impact Assessment (EIA)-rapporter sendt inn av søkere, som indikerer om dieselgeneratorer vil bli brukt ved vindturbinanleggene. «For eksempel vet vi at Whitelee Windfarm har tillatelse til å bruke dieselgeneratorer på Ardochrig-området som reserveløsning», sa ECCD.

Ved å følge lenken som ble gitt på nettstedet, var vi i stand til å finne en referanse til «dieselgeneratorer som reserveløsning» i et søknadsdokument med tittelen «Erklæring som gir ytterligere detaljer knyttet til utviklingen». «dieselgeneratorene som backup vil svært sjelden bli brukt», hevdes det i dokumentet.

ECCD kunne ikke benekte at dieselgeneratorer hadde blitt brukt til å drive vindturbinene på Arecleoch og Glen App vindparker, og la til: «Vi er også klar over fra nylig offisielt nivå engasjement med Scottish Power Renewables at Arecleoch og Glen App vindturbinanlegg bruker dieselgeneratorer som reserveløsning».

Vi søkte på Energy Consents-nettstedet etter «Arecleoch» og EIA sendt inn av ScottishPower slik ECCD hadde foreslått. ScottishPower Renewables sendte inn 203 dokumenter i sin søknad for mer enn 20 vindprosjekter på land. Hvilket av disse dokumentene som viser at dieselgeneratorer skal brukes som reserveløsning, vil det ta mange timer å finne. Siden mange av søknadene dekker alle de 20 prosjektene, kan det være at dieselgeneratorer som brukes som reserveløsning gjelder for alle Scottish Powers vindturbinanlegg.

Fra The Exposé, publisert 12 desember 2023.
Oversatt fra engelsk for Derimot.no av Northern Light. Linker og video i orginalartikkelen.

Forrige artikkelAmerikansk hangarskipsgruppe rømmer Persiagolfen
Neste artikkelUSA forbereder krig mot Jemen – og Norge er med
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.