Norge inn i USAs krig mot Jemen

0
Et par av hurtigbåtene til Ansarullah

USAs forsvarsminister Lloyd Austin har annonsert at landet har samlet en allianse under navnet Operation Prosperity Guardian for å gå til krig mot Houthiene i Jemen, foreløpig rettet mot å sikre skipstrafikken i Rødehavet.

I hans erklæring fra forsvarsdepartementet i USA heter det:

Den nylige eskaleringen av hensynsløse Houthi-angrep som stammer fra Jemen truer den frie flyten av handel, setter uskyldige sjøfolk i fare og bryter internasjonal lov. Rødehavet er en kritisk vannvei som har vært avgjørende for navigasjonsfriheten og en stor kommersiell korridor som letter internasjonal handel. Land som søker å opprettholde det grunnleggende prinsippet om navigasjonsfrihet, må gå sammen for å takle utfordringen ved at denne ikke-statlige aktøren skyter ballistiske missiler og ubemannede luftfartøyer (UAV) mot handelsfartøy fra mange nasjoner som lovlig passerer internasjonalt farvann.

Dette er en internasjonal utfordring som krever kollektiv handling. Derfor kunngjør jeg i dag etableringen av Operation Prosperity Guardian, et viktig nytt multinasjonalt sikkerhetsinitiativ under paraplyen av de kombinerte maritime styrker og ledelsen av dens Task Force 153, som fokuserer på sikkerhet i Rødehavet.

Operasjon Prosperity Guardian samler flere land for å inkludere Storbritannia, Bahrain, Canada, Frankrike, Italia, Nederland, Norge, Seychellene og Spania, for i fellesskap å møte sikkerhetsutfordringene i det sørlige Rødehavet og Adenbukta, med mål om sikre navigasjonsfrihet for alle land og styrke regional sikkerhet og velstand.

Legg merke til at Saudi-Arabia og Emiratene ikke deltar i koalisjonen. Jemen har gjort det uttrykkelig klart at dersom de to landene gikk inn i alliansen, ville Ansarullah sørge for å eliminere deres viktigste oljeanlegg med de enorme konsekvensene, også for verdensøkonomien som det ville fått. Bahrain stiller seg derimot til hogg, og så får vi se hva det får å si for dem.

Ellers er det fristende å kommentere denne lista av de siste dagers villige med: jasså de fikk med seg Seychellene gitt. Seychellene er riktignok en viktig øystat i Indiahavet, et usenkbart hangarskip som nok er tiltekt akkurat den rollen. Men det er et land med 100.000 innbyggere og er ikke akkurat noe India eller Pakistan.

Norge er med

Og nesten som alltid stiller Norge seg til disposijon i alliansen av «de villige».

Mandag ettermiddag opplyste regjeringen at Norge styrker bidraget til «Combined Maritime Forces i Rødehavet».

Norge vil bidra med flere stabsoffiserer til den internasjonale innsatsen for å sikre sivil skipsfart i Rødehavet, skriver regjeringen.

– Vi ser veldig alvorlig på situasjonen. Norge er en av landene med størst handelsflåte i verden. Det er utrolig viktig at det blir kontroll på situasjonen og at angrep på skipsfarten stoppes. Derfor vil Norge bidra med økt innsats i området, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til VG.

En høyst risikabel operasjon

Hvis det virkelig blir krig mellom USA og houthiene, slik det nå ser ut, vil Suez-kanalen bli fullstendig stengt og alle skip vil omgå hele Afrika for å nå Europa, noe som vil få vareprisene til å stige.

Fra et militært synspunkt risikerer USA å miste noen av sine marinefartøyer, vel vitende om hvilke våpen houthiene har til rådighet. I prinsippet er det ingenting i veien for at houthiene kan være i stand til å senke eller skade et hangarskip. Det ville i så fall være et knusende slag mot hele USAs militære posisjon i verden.

USAs og deres allierte, deriblant Norge, kan bare gjøre situasjonen verre.

Houthiene er ikke til å spøke med

En iransk analytiker skriver:

Ansarullah (Houthi)-bevegelsen brukte vellykket sitt anti-skip ballistiske missil med en rekkevidde på 300 km på et bevegelig mål ved 25 knop og skrev dermed historie.

Skulle dette bli en krig som også trekker inn Iran har vi noe som er flere størrelsesordener mer alvorlig.

Iran har anti-skip ballistiske missiler med en rekkevidde på 1500 km som ennå ikke er avduket. Missilet strekker seg i verdensrommet med en hastighet på Mach 8 og kan treffe bevegelige mål med presis nøyaktighet. Fiendtlige hangarskip og krigsskip har ikke lenger sikkerhet i en avstand på 1500 kilometer

New York Times: Populariteten til Ansarullah stiger i hele Midtøsten

New York Times, onsdag (13/12/2023) rapporterte at analytikere mener at de konkrete skrittene som ble tatt av Ansarullah Yemen, for å støtte Palestina, har skapt regional innflytelse som kan øke deres makt hjemme. Han la til at folket i Midtøsten berømmet Jemens Ansarullah som den eneste regionale makten som er villig til å angripe Israel, og ikke bare gi uttalelser for å hjelpe Palestina. «Det Ansarullah gjorde har økt vår selvtillit, fordi dette skrittet ble tatt på et tidspunkt da ingen parter gjorde noe, og bare så på,» sa Khaled Nujaim, en av arbeiderne ved et firma for leveranse av medisinsk utstyr i Sanaa, Jemen.

Forrige artikkelKommentar til Hovigs artikkel om inflasjon
Neste artikkelIsrael vil ha storkrig – bøyer Vesten nakken?