Lurer du på hvem som fikk tidenes julegave i år?

0
Ola Borten Moe / manipulert foto

En særdeles god kandidat er gaven som olje- og energiminister Terje Aasland ga sin tidligere statsrådkollega, Ola Borten Moe. Og det var ikke bare én gave, men to!

Av Marius Reikerås.

For først så tvang olje-og energiministeren frem et «forlik» i Fosen-saken, som gjør at vindturbinene blir stående til evig tid, selv om Høyesterett for lengst har slått fast at de er ugyldig satt opp.

Deretter ga Aasland grønt lys og konsesjon, som innebærer at driften av Draugenplattformen i Norskehavet legges om til drift med kraft fra land, altså elektrifiseres.

Så lurer du kanskje på hva det har med julegaven til Ola Borten Moe å gjøre?

For det første: Oljeselskapet til Borten Moe heter Okea og er operatør på Draugen sammen med staten. Konsesjonen fra Aasland var dermed midt i blinken for Moe. (Se aksjonæroversikten til Okea.)

For det andre: Energien som plattformene Draugen skal elektrifiseres fra, kommer fra Straume transformatorstasjon som er tilknyttet de to anleggene på Fosen (Storheia og Roan).

Dette er anleggene som altså ble dømt ugyldige i Høyesterett i oktober 2021, HR-202 1-1975-S, for brudd på FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter Artikkel 27, men som Aasland nå har tvunget gjennom skal få bestå.

Og hvem var oljeminister da konsesjon til Fosen ble gitt i 2013?

Riktig gjettet : Det var Borten Moe.

Forventede investeringer er ifølge rettighetshaverne anslått til minst 7,3 milliarder, som du selvsagt skal være med på å betale.

Jeg frister å avslutte med:

God jul og godt nytt år fra Aasland og Moe. Nesten som i eventyrene.

Forrige artikkelVesten begynner å innse nederlaget mot Russland i Ukraina
Neste artikkelKrigsdagbok del 89 – 15. til 23. oktober 2023