Houthienes aksjoner i Rødehavet er allerede svært kostbare for Israel

0

Den israelske finansavisa Globes rapporterer at israelske rederier har tapt rundt 23 % av markedsverdien, noe som representerer et tap på milliarder av dollar.

Jemens aksjoner mot skip med tilknytning til Israel har ført til at de største rederiene i verden omdirigerer sine skip til å følge ruta rundt Kapp det gode håp i Sør-Afrika. 25% av all konteinertrafikk i verden er allerede berørt. Sjøl US Army får problemer fordi forsinket transport gjør at de vil få forsinkelser på leveransen av flybensin.

Til sammen kontrollerer selskapene som har omdirigert fartøyer rundt halvparten av det globale containerfraktmarkedet, sa ABN Amro-analytiker Albert Jan Swart til Reuters.

Oljegiganten BP stanset alle transitter gjennom Rødehavet midlertidig, og oljetankergruppen Frontline (John Fredriksen) sa mandag at fartøyene deres ville unngå passasje gjennom denne vannveien, et tegn på at krisa utvides til å omfatte energiforsendelser. Råoljeprisene steg på grunn av disse bekymringene mandag.

«Krigsrisikoforsikringspremiene stiger naturlig nok, men etter hvert som fartøyer blir omdirigert rundt Afrika, vil fraktforsyningen bli strammere ettersom lasten reiser lenger,» sa Frontline-sjef Lars Barstad til Reuters. «Det vil sette rentene under et sterkt press oppover.»

Også svensk-norske Wallenius Wilhelmsen, som er blant verdens ti største redrier har bestemt seg for å omdirigere sine skip.

Equinor sa mandag at de hadde omdirigert «noen få skip» som frakter råolje og flytende petroleumsgass (LPG) bort fra Rødehavet. Selskapet nektet å si hvor mange fartøyer som ble berørt.

Houthi-angrep presset også noen firmaer til å revurdere forbindelser med Israel. Taiwans Evergreen Marine sa mandag at de hadde bestemt seg for midlertidig å slutte å ta imot israelsk last.

USA har som kjent tatt initiativet til «Operation Prosperity Guardian» der ingen av de viktige arabiske statene er med. Derimot har de fått med seg Norge og supermakta Seychellene. Les: USA forbereder krig mot Jemen – og Norge er med.

Malaysia har vedtatt å blokkere det israelske rederiet ZIM fra sine havner som en reaksjon på Israels terrorbombing av Gaza.

Forrige artikkelVindkraften sviktet da det var mest behov for den
Neste artikkelFred på jord