Guri Melby: Ukraina kan tape – Norge må gi mer våpen

0
Faksimile fra Dagbladet

«Situasjonen i Ukraina er dypt alvorlig og med tegn til at Putins styrker vinner terreng. Ukraina får ikke nok utstyr og de får ikke nok ammunisjon. Hvis ukrainerne ikke får økt støtte, kommer de til å tape, lyder den klare advarselen fra Melby.» Dette skriver Dagbladet.

Avisa skriver videre:

Hun viser til at USA kan se ut til å være i ferd med å strupe pengestrømmen til Ukraina som følge av en dragkamp mellom republikanerne og demokratene.

– USA har stått for en tredel av støtten. Nå er pengestrømmen også i ferd med å krympe fra europeiske land. Faktum er at Ukraina står igjen med stadig færre givere. Det er en veldig alvorlig situasjon, og akkurat det president Vladimir Putin har håpet skulle skje, nemlig at jo lenger krigen trekker ut, desto vanskeligere er det å opprettholde Vestens støtte, advarer Melby.

– Vi kan ikke la krigen halte og gå på sparebluss. Det er det bare Putin som tjener på. Norge kan spille en avgjørende rolle, men regjeringen planlegger å gi mindre neste år. Det er dypt kritikkverdig, sier Melby.

Kunnskapsløs og uansvarlig

De «grønne» politikerne i Europa har vist seg som noen av de mest blodtørstige og kunnskapsløse krigerne når det gjelder NATOs stedfortrederkrig i Ukraina. Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock er en av dem. Hun uttalte åpent at «vi kjemper en krig mot Russland». Außenministerin Annalena Baerbock: „Wir kämpfen einen Krieg gegen Russland“.

Guri Melby har registrert at NATO er i ferd med å tape krigen mot Russland i Ukraina. Hun ser at USA er i ferd med å miste interessen og vil redusere bevilgningene. Hva vil hun så gjøre? Jo, hun vil ha Norge til å bevilge mer og gi mer våpen.

Norge er allerede det landet som gir mest per innbygger til det korrupte regimet i Ukraina og via dem til amerikansk våpenindustri. Vi gir 6,5 ganger så mye som USA per capita før USA reduserer. Så vil Venstre-lederen at vi skal gi mer.

Venstre har i sitt alternative budsjettforslag lagt inn 1,1 milliarder kroner ekstra i investeringsstøtte til Nammo. Høyre vil bidra med 400 millioner kroner ekstra, og Frp vil bla opp 780 millioner kroner ekstra.

Nammo har selv anslått det umiddelbare behovet til 850 millioner kroner, og kaller dette «en start og et konservativt anslag».

– Å trappe opp våpenproduksjonen her hjemme vil være et avgjørende steg. Nammo har vært krystallklare på sitt behov, både under fjorårets og årets budsjettbehandling, understreker Melby.

Hun bør helst fortelle velgerne hva de må gi avkall på og hva som skal koste mer for at denne tapte krigen skal vedlikeholdes litt til.

Den ukrainske avisa Ukrainska Pravda skriver at hærsjef Valerij Zaluzhny i et møte med USAs forsvarsminister Lloyd Austin hadde sagt at Ukraina trenger 17 millioner artillerigranater og inntil 400 millliarder dollar for å seire.

USA og NATO klarer ikke å skaffe 17 millioner granater. De kan være glade om de klarer å skaffe 17.000, eller en promille av det Ukraina krever. Lloyd Austin ble også overrasket over kravet siden «det ikke finnes så mange granater i hele verden», som Kyiv Post skriver.

Denne krigen er ikke bare i ferd med å bli tapt på slagmarka. Den er også i ferd med å gå konk.

Verv deg, Melby

Den brutale sannheten er at mange hundretusen ukrainske soldater har dødd eller blitt lemlestet i en krig som kunne ha vært unngått. Mer våpen og mer penger vil ikke føre til at nederlaget vil bli unngått. Det vil bare føre til at enda flere ukrainere kommer til å dø eller bli skadet for livet. Det er dette Guri Melby går inn for.

Ukraina har desperat behov for soldater. Tvangsrekrutteringa går dårlig, så man har begynte å rekruttere barn, gamle og kvinner.

Kanskje du skulle verve deg, Guri Melby?


NRK 11. desember:

Norge og Storbritannia skal lede samarbeid om Ukrainas sjøforsvar. De to landene skal lede en ny koalisjon for oppbygging av Ukrainas sjøforsvar. Samarbeidet legges frem i London mandag formiddag. Norges bidrag til styrkingen av det ukrainske sjøforsvaret innebærer både personell, materiell og opplæring. Prislappen på bidraget er uklart, men samarbeidet skal vare helt frem til 2035. – Vi har et langsiktig perspektiv for mange år fremover. Det er akutte behov her og nå, men vi må kunne tenke langt fremover på hvordan de skal kunne kan forsvare seg selv og utvikle forsvaret sitt i tråd med vestlige standarder, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Forrige artikkelVitenskapsakademiet i seng med pharma-lobbyen
Neste artikkelMange europeiske politikere ønsker samarbeid med BRICS