God Jul!

0
Matteus 21:12 "Og Jesus gikk inn i Guds tempel og drev ut alle dem som solgte og kjøpte der, og han veltet pengevekslernes bord og duekremmernes benker."
Jon Nordmo.

Gradestokken kryper nedover, et tynt lag med snø ligger på bakken og lyser opp i mørket, menneskene man går forbi på gata begynner å få et lettere jaget blikk i ansiktet, musikk med budskap om fred på jorden strømmer ut fra radio og kirker, hele skoger av avsagte grantrær voktet av blåfrosne menn i kjeledress dukker opp på bensinstasjoner, parkeringsplasser og andre steder hvor man minst venter å se slike naturfenomen, opplyste nisser og reinsdyr materialiserer seg plutselig i folks hager og faktisk også på hustak, lysdekorasjoner i stjerneform henger over gater …

Jo, ingen tvil. Nå er det nok en gang blitt Jul. Nå er tiden igjen kommet for å ete, drikke, shoppe osv. For å æres den fattige, asketiske opprøreren som for flere tusen år siden holdt til i dagens Palestina. Mannen som preket nøysomhet. Mannen som sa at det er vanskeligere for en rik mann å komme til himmelen, enn for en kamel å komme gjennom et nåløye! (Det er vanskelig det!) Mannen som veltet bordene til kremmerne i avsky over deres hang til å tjene penger!!!

Enda verre: Denne mannen, som fødtes i armod og døde i skam, han er faktisk blitt kremmernes aller beste venn og forbundsfelle. (Det skulle han ha visst!) Bare det at han ble født, betyr at nordmenn kommer til å bruke 60 milliarder kroner på å kjøpe gaver til hverandre i år! Ja … 60 milliarder!!! De kommer ikke til å bruke alle disse pengene til å kjøpe ting som barna, søsken, venner, foreldre, onkler, tanter, besteforeldre osv. trenger. Nei, faktisk er en viktig årsak til stresset omkring ”julehandelen” at man aner ikke hva man skal kjøpe til hverandre. Alle har alt!! Ikke bare nok bukser, sko, skjorter, jakker og andre nødvendighetsartikler, men faktisk også nok av alt man ikke trenger også.

Hva skal man da kjøpe? I fjor kjøpte man jo en elektrisk nesehårsfjerner til far. Men kanskje man skulle kjøpe den nye modellen i år? Den med to hastigheter og som også kan brukes i dusjen? Som faktisk også kan spille julemusikk. Og som kan brukes mens man står på hodet?

Men heldigvis er det initiativrike gründere her i landet. Flere byråer har nå etablert seg. De har spesialister i sin stab. Folk man kan spørre om råd når man ikke helt vet hva man skal gi til ”den som har alt – og vel så det”. Man skal bare levere en karakteristikk av vedkommende som man ønsker å gi en gave – personlighet, smak, familiesituasjon, yrke, hobbyer osv. Så får man hjelp til å finne den perfekte gaven. Riktignok er disse gode rådene dyre, men hva skulle man gjort uten dem???

Parodien blir komplett når man vet hvordan det står til for alle dem som lager de tingene som vi kjøper og gir til hverandre. De som jobber på klesfabrikkene i Bangladesh, samlebåndene i Kina, skofabrikkene i Malaysia … 12 timer om dagen, for en luselønn og under arbeidsbetingelser som vi må tilbake til begynnelsen av 1900 tallet for å finne i Norge!!! Men det blir billig på den måten. For oss!

Nei – vi hadde nok trengt en liten ”come back”. Rolling Stones gjør det i en alder av 70. Pink Floyd gjør det også, selv med rynker og grått hår. Hvorfor skulle ikke han ta seg en tur hit igjen? Selv om det riktignok er 2000 år siden sist. Det hadde smakt. Men det spørs hvor lenge han hadde fått gå rundt. Sannsynligvis hadde han ganske hurtig blitt anklaget for uamerikansk virksomhet og havnet i FBIs søkelys…  Eller stevnet for retten fordi han hindret den frie handelen innenfor EU … Eller arrestert og fengslet for kommunistisk propaganda… Eller bannlyst fra nettet for spredning av «fake news» … Eller hvis han viste seg i Norge, hurtig blitt arrestert for ekstremistiske synspunkter og trusler mot kjente politikere og næringslivsledere (trusler om evig pine, helvete osv – husker vi den berømte Mullahen?)-. Nei han hadde nok ikke vart lenge. Men en interessant tanke er det i alle fall.

Tenk om han kom.

Forrige artikkelDe dårlige skoleresultatene må få konsekvenser for skolen
Neste artikkelAmerikansk hangarskipsgruppe rømmer Persiagolfen