Energiprisene har ødelagt produksjonen av kunstgjødsel i Europa

0

Minst 50 produksjonsanlegg for gjødsel er stengt i Europa. Dette framgår av en rapport fra Mitsubishi UFJ Financial Group (et av verdens ti fremste finanskonserner).

Kunstgjødselproduksjonen i EU har blitt helt ulønnsom på grunn av gassprisene. 75% av kostnadene for nitrogengjødsel er kostnadene for gass.

Avvisningen av billig gass fra Russland, samt rimelig pottaske fra Hviterussland, tvinger EU til å legge ned sine produksjonsanlegg, som pleide å forsyne hele det europeiske landbruket.

Gjødselproduksjonen i Europa er nesten fullstendig stanset, noe som på sikt vil tvinge Europa til å kjøpe gjødsel eller korn allerede i 2024.

Yara-direktør Sven Tore Holseter sa på en konferanse i fjor at han frykter at Ukrainakrigen kan føre verden inn i en ny sultkatastrofe.

Den norske gjødselgiganten har fra første stund advart mot konsekvensene av Vestens sanksjoner. Russland er en svært viktig leverandør av livsviktige næringsstoffer som fosfor, kalium og nitrogen til gjødselproduksjon. Landet står for 25 prosent av de viktige innsatsfaktorene.

Mineralene er livsnødvendig for å produsere gjødsel til verdens matproduksjon. Uten næringsstoffene kan ikke planter vokse.

Krigen har sendt prisene på kunstgjødsel i taket. Fullgjødsel i Norge har mer enn doblet seg. Allerede i 2021 meldte Yara at de reduserte produksjonen av ammoniakk med 40 prosent.

I Norge har billig vannkraft gjort produksjon av kunstgjødsel billig og effektiv. Det var jo det store Hydro-eventyret. Men nå ødelegger myndighetene med Jonas Gahr Støre denne industrien gjennom å drive norske strømpriser til topps i Europa. Dette er en politikk som kan føre direkte til en global sultkatastrofe.

Samtlige partier på Stortinget støtter den sanksjonspolitikken som har ført til denne krisa, også Senterpartiet, SV og Rødt.

Når sammenhengen er så klar må man spørre seg: Er dette en ønsket utvikling eller er det bare idioti?

Forrige artikkelIsraels eliteenhet, Golani-brigaden, trekker seg fra Gaza etter 60 dager med kamp
Neste artikkelVi er Spartacus