Bondeprotester i Berlin, traktordemonstasjoner ved Brandenburger Tor

0
Fra Deutscher Bauernverband

Det var store demonstrasjoner i Berlin den 18. desember mot den tyske regjeringas forslag om fjerning av subsidier på landbruksdiesel og fritak for kjøretøyavgift.

Av Romy Rohmann.

Bøndene demonstrerte under mottoet: «Zu viel ist zu viel!  Jetzt ist Schluss!»

(For mye er for mye! Nå er det slutt)

(Bilde: Deutscher Bauernverband)

Deutscher Bauernverband (Det Tyske Bondelaget) krever at regjeringa trekker planene de har for å fjerne subsidiene på landbruksdiesel og kjøretøyavgift i budsjettet. Hvis det ikke skjer, vil regjeringa møte «massiv motstand» fra bøndene allere fra januar uttalte bondepresidenten Joachim Rukwied.

Det ble enighet om statsbudsjettet i Tyskland den 13. desember etter vanskelige forhandlinger. Etter ukelange forhandlinger ble Tysklands tre regjeringspartier til slutt enige om et statsbudsjett for 2024.

Regjeringa begrunner disse forslagene med at dette handler om å redusere klimaskadelige subsidier. Scholz’ regjering ble tatt på sengen da landets forfatningsdomstol slo fast at ubrukte midler som skulle brukes på å bekjempe coronakrisen, ikke kunne settes av til klimaprosjekter.

Scholz (Sosialdemokrat) presenterte sammen med finansminister Christian Lindner Freie Demokratische Partei (FDP)  og næringsminister Robert Habeck (De Gønne) det nye  budsjettet.

Økonomiministeren Habeck har forsvart den kontroversielle fjerningen av subsidier til landbruksdiesel.

Landbruksministeren Cem Özdemir fra De grønne var kritisk til regjeringas planer, og har uttalt at «smertegrensen for bøndene er nådd» at han forsto bøndenes bekymring. Han har også sagt at «Du kan ikke bare konvertere tungt maskineri til elektrisk kraft» og har advart om at dette vil være en konkurranseulempe sammenlignet med andre land.

Finansminister Christian Lindner hadde tidligere signalisert at han var åpen for å diskutere alternativer, men dette var underveis i budsjettforhandlingene.

Et bilde som inneholder tekst, utendørs, tre, Demonstrasjon

Automatisk generert beskrivelse

Her har det foregått mye underveis i budsjettforhandlingene

Forbundskansleren, finansministeren og jeg måtte ta avgjørelsen om subsidier til landbruksdiesel i ånden av en helhetlig løsning, sa Habeck til nyhetsbyrået dpa. Det var ikke lett, og jeg vet også hvor vanskelig det var. Landbruksministeren har advart mot å slette landbruksdieseltilskuddet og kjenner bøndenes situasjon. Habeck sa videre at han også hadde diskutert disse argumentene med sine regjeringspartnere. Men som et resultat av den føderale konstitusjonelle domstolens kjennelse om de ubrukte midlene, må vi nøye oss med mindre penger og begrense utgiftene. Og vi tre tok denne avgjørelsen som en del av den totale pakken.

President Joachim Rukwied (Bondeforbundet) sier at dette kan bety at landbruket i Tyskland ikke har noen fremtid, og varsler store protester framover.

https://www.tagesschau.de/inland/bauernproteste-gegen-treibstoffpreise-100.html?fbclid=IwAR1prXTXeA4X4-MuAZzLWhqw_c_8_o3nXcruqehjAdApHI88UbY2b6IvrE4

https://www.tagesschau.de/inland/agrardiesel-subventionen-100.html

https://www.bauernverband.de/topartikel/aufruf-zur-bauerndemo-fuer-agrardiesel

Her kan du høre Joachim Rukwied (Bondeforbundet)  sin tale på demonstrasjonen, for dem som kan tysk.

Forrige artikkelRapport: Israelske bulldosere kjører over telt, begraver palestinere levende
Neste artikkelStortinget vedtok å frata Stortinget makt