Kronekollapsen – «vi er spilt sjakk matt»

0

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen sier til Nettavisen:

– Det eneste langsiktige og fornuftige er å forlate kronen til fordel for euro. Jeg er overbevist om at vi går i den retningen, sier Andreassen.

De drøye to siste årene har Norges Bank hevet renten fra 0 til 4,25 prosent for å få bukt med inflasjonen – uten hell.

– Dette har vært et stort eksperiment, hvor vi som liten og sårbar valuta, taper. Vi er spilt «sjakk matt», sier Andreassen.

Dette er en feil framstilling. Det er Norges bank som har spilt oss sjakk matt. I prinsippet er Norge i en svært privilegert stilling. Norges bank forvalter verdens største suverene investeringsfond og har derfor en handlefrihet som knapt noen annen sentralbank har. Når banken så klarer å opptre slik at den norske krona er blitt redusert til en søppelvaluta samtidig som inflasjonen går til himmels, så må det skyldes en villet politikk.

Banken kunne for eksempel ha kjøpt kroner i det internasjonale markedet, da ville trenden øyeblikkelig snudd. Norge kunne solgt olje og gass i kroner, og krona ville straks blitt en hard valuta. Men de som styrer Norges bank tenker i helt andre baner. Derfor sørger de for å kjøre krona i grøfta for å tvinge fram et politisk krav om at vi skal underlegge oss euroen og dermed regelverket til eurosonen.

Med det vil også Norge får en digital valuta før vi vet ord av det.

Her er det sentralbanken som opptrer som nasjonalforsamling og gjør Norge til enda mer av en koloni enn vi er fra før.

Oljefondet brukes da heller ikke til beste for Norge. Det fungerer som kassakreditt for Wall Street og bidrar til å sikre investeringene til de «tre vanlige mistenkte».

Kjetil Tveit kommenterer dette på Twitter / X:

Forrige artikkelThe Lancet: kognitiv funksjon og hukommelse ble varig svekket under «pandemien»
Neste artikkelUkraina vs. Palestina – tallene forteller historien