Kina og Saudi-Arabia undertegner strategisk avtale om valutautveksling

0

People’s Bank of China og Saudi Central Bank signerte nylig en valutabytteavtale verdt 50 milliarder yuan (6,93 milliarder dollar) eller 26 milliarder saudiske riyal, sa begge bankene mandag, ettersom de bilaterale relasjonene fortsatte å øke i omfang og bredde. Dette skriver IndianExpress.

Saudi-Arabia, verdens største oljeeksportør, og Kina, verdens største energiforbruker, har jobbet for å utvikle handelen med olje og gass og utvidet samarbeidet til områder som sikkerhet og teknologi.

Bytteavtalen, som vil være gyldig i tre år og kan forlenges etter gjensidig avtale, «vil bidra til å styrke finansielt samarbeid … utvide bruken av lokale valutaer … og fremme handel og investeringer,» mellom Riyadh og Beijing, heter det i uttalelsen fra Kinas sentralbank.

Kina importerte saudiarabisk råolje verdt 65 milliarder dollar i 2022, ifølge kinesiske tolldata, og det utgjorde omtrent 83 % av kongedømmets totale eksport til Kina.

Saudi-Arabia har vært garantisten for dollarens rolle som verdens reservevaluta gjennom det såkalte petrodollar-systemet. Og kongedømmet har vært en bærebjelke for USAs Midtøsten-politikk og en krumtapp i det amerikanske imperiet.

Gjennom den serien med avtaler som er inngått mellom Saudi-Arabia og Kina kan de se ut som hele dette systemet rakner. Vi ser det også i hvordan Kina og Saudi-Arabia koordinerer sin politikk for å få stanset det israelske folkemordet mot Palestina.

Beijing hosts delegation, urges immediate cease-fire in Gaza

USA spilles av banen på område etter område og gjennom en avtale som dette kan dominoene begynne å ramle også for det en gang så allmektige dollarhegemoniet.

Business Insider skriver:

China and Saudi Arabia sign a $7 billion currency swap agreement, adding to de-dollarization push

Forrige artikkelKampanjen for å dumpe krona og gå over til euro tar fart
Neste artikkelEUs avtale om digital ID med ID-lommebok