Hvorfor USA trenger denne krigen i Gaza

0
The Cradle

Washington trenger å vinne sin Gaza-krig mot Iran fordi USA ikke klarte å vinne sin ukrainske krig mot Russland.

Av Pepe Escobar.

Det globale sør forventet begynnelsen av en ny arabisk virkelighet. 

Tross alt har den arabiske gata – selv mens den er undertrykt i sine hjemnasjoner – pulsert med protester som uttrykker et voldsomt raseri mot Israels massakre på palestinere på Gazastripen. 

Arabiske ledere ble tvunget til å ta en slags handling utover å suspendere noen få ambassadørskap med Israel, og ba om et spesielt toppmøte for Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC) for å diskutere den pågående israelske krigen mot palestinske barn. 

Representanter for 57 muslimske stater kom sammen i Riyadh 11. november for å gi et alvorlig, praktisk slag mot utøvere av og tilretteleggere for folkemord. Men til slutt kom det ingenting ut av det, ikke engang trøst.  

OICs endelige uttalelse vil alltid være nedfelt i feighetens forgylte palass. Høydepunkter i det tafatte retoriske showet: vi er imot Israels «selvforsvar», vi fordømmer angrepet på Gaza, vi ber (hvem?) om ikke å selge våpen til Israel, vi ber kengururetten ICC om å «etterforske» krigsforbrytelser, vi ber om en FN-resolusjon som fordømmer Israel.  

Til protokollen: dette er det beste de 57 landene med muslimsk majoritet kunne tromme opp som svar på dette folkemordet av det 21. århundre.  

Historien, selv om den er skrevet av seierherrer, har en tendens til å være uforsonlig mot feiginger.

De fire øverste feige, i dette tilfellet, er Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Marokko – de tre sistnevnte har normalisert forholdet til Israel under en tung amerikansk hånd i 2020. Dette er de som konsekvent blokkerte alvorlige tiltak fra å bli vedtatt på OIC-toppmøtet, som det algeriske utkastet til forslag om et oljeforbud mot Israel, pluss forbud mot bruk av arabisk luftrom for å levere våpen til okkupasjonsstaten.

Egypt og Jordan – mangeårige arabiske vasaller – var også uforpliktende, så vel som Sudan, som er midt i en borgerkrig. Tyrkia under sultan Recep Tayyip Erdogan viste nok en gang at det er mye skrik og lite ull – en neo-osmansk parodi på den texanske «bare hatt og ikke noe storfe.» 

BRICS eller IMEC? 

Fire av de fremste feigingene fortjener litt gransking. Bahrain er en ydmyk vasal som er vert for en nøkkelfaktor i US Empire of Bases. Marokko har nære forbindelser med Tel Aviv – landet lot seg raskt selge etter et israelsk løfte om å anerkjenne Rabats krav på Vest-Sahara. Dessuten er Marokko sterkt avhengig av turisme, hovedsakelig fra det kollektive vesten.  

Så har vi de store hundene, Saudi-Arabia og UAE. Begge er stablet fulle fra gulv til tak med amerikanske våpen, og er i likhet med Bahrain er de også vert for amerikanske militærbaser. Saudiarabias kronprins Mohammad bin Salman (MbS) og hans gamle mentor, emirathersker Mohammad bin Zayed (MbZ) tar hensyn til trusselen om at fargerevolusjoner vil rase gjennom deres kongelige domener hvis de avviker for mye fra det aksepterte keiserlige manuset.  

Men i løpet av noen uker, fra 1. januar 2024, under et russisk presidentskap, vil både Riyadh og Abu Dhabi utvide horisonten sin i stor grad ved å offisielt bli medlemmer av BRICS 11. 

Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater ble bare tatt opp i de utvidede BRICS på grunn av nøye geopolitiske og geoøkonomiske beregninger fra det strategiske partnerskapet mellom Russland og Kina.

Sammen med Iran – som tilfeldigvis har sitt eget strategiske partnerskap med både Russland og Kina – er det meningen at Riyadh og Abu Dhabi skal forsterke energiinnflytelsen til BRICS-sfæren og være nøkkelspillere lenger nedover veien i avdollariseringsaksjonen hvis endelige mål er å omgå petrodollaren.  

Likevel, samtidig vil Riyadh og Abu Dhabi også ha stor nytte av den ikke-så-hemmelige planen fra 1963 om å bygge Ben Gurion-kanalen fra Aqaba-bukten til det østlige Middelhavet der den vil – for en tilfeldighet – nærmest vil ødelagte nordlige Gaza. 

Kanalen ville tillate Israel å bli et sentralt energitransitknutepunkt, og forskyve Egypts Suez-kanal, og det stemmer godt overens med Israels rolle som de facto nøkkelnoden i det siste kapittelet av krigen om økonomiske korridorer: det USA-lagde India-Midtøstkorridoren (IMEC) .

IMEC er et ganske perverst akronym, det samme er hele logikken bak denne fantastiske korridoren, som er å posisjonere det internasjonale lovbrytende Israel som et kritisk handelsknutepunkt og til og med energileverandør til Europa, en del av den arabiske verden og India.  

Det var også logikken bak den israelske statsministeren Benjamin Netanyahus FN-bløff i september, hvor han viste hele det «internasjonale fellesskapet» et kart over det «nye Midtøsten» der Palestina var fullstendig utslettet. 

Alt det ovennevnte forutsetter at IMEC og Ben Gurion-kanalen vil bli bygget – noe som ikke er gitt etter noen realistiske standarder.  

Tilbake til avstemningen i OIC var de amerikanske undersåttene Egypt og Jordan – to land ved henholdsvis Israels vestlige og østlige grenser – i den tøffeste posisjonen av dem alle. Okkupasjonsstaten ønsket å presse rundt 4,5 millioner palestinere inn i grensene deres for godt. Men Kairo og Amman, som også er oversvømmet av amerikanske våpen og finansielt konkurs ville aldri overleve amerikanske sanksjoner hvis de lener seg for uakseptabelt mot Palestina.

Så til slutt var det for mange muslimske stater som valgte ydmykelse fremfor rettferdighet i veldig snevre, pragmatiske termer av nasjonal interesse. Geopolitikk er nådeløs. Det handler om naturressurser og markeder. Hvis du ikke har en, trenger du den andre, og hvis du ikke har noen, dikterer en Hegemon hva du har lov til å ha. 

Den arabiske og muslimske gata – og den globale majoriteten – kan med rette føle seg nedslått når de ser hvordan disse «lederne» ikke er klare til å gjøre den islamske verden til en reell maktpol innenfor den fremvoksende multipolariteten. 

Det kunne ikke skje på noen annen måte. Mange viktige arabiske stater er ikke suverene enheter. De er alle innpakket, ofre for en vasallmentalitet. De er ikke klare – ennå – for nærbildet av historien. Og dessverre forblir de fortsatt gisler for sitt eget «århundre med ydmykelse».

Det ydmykende nådekuppet ble sendt av ingen ringere enn Tel Aviv-folkemordsgalningen selv: han truet alle i den arabiske verden hvis de ikke holder kjeft – noe de allerede gjorde.

Selvfølgelig er det svært viktige arabiske og muslimske modige hjerter i Iran, Syria, Palestina, Irak, Libanon og Jemen. Selv om de ikke er et flertall på noen måte, reflekterer disse motstandsaktørene følelsen på gata som ingen andre. Og med Israels krig som utvides hver dag, vil deres regionale og globale innflytelse øke umåtelig, akkurat som i alle Hegemonens andre regionale kriger.

Kveler et nytt århundre i vuggen 

Den katastrofale kollapsen til Project Ukraine og gjenopplivingen av en vanskelig vestasiatisk krig er dypt sammenvevd. 

Utenfor tåken til Washingtons «bekymring» for Tel Avivs folkemordsangrep, er det avgjørende faktum at vi er midt i en krig mot BRICS 11.      

Imperiet har ingen strategi. I beste fall gjør den taktiske forretningsplaner på farten. Det er to umiddelbare taktikker i spill: en amerikansk armada utplassert  i det østlige Middelhavet – i et mislykket forsøk på å skremme motstandsaksen-kjemper som Iran og Hizbollah – og et mulig Milei-valg i Argentina knyttet til hans erklærte løfte om å bryte forholdet mellom Brasil og Argentina. 

Så dette er et samtidig angrep på BRICS 11 på to fronter: Vest-Asia og Sør-Amerika. Det vil ikke bli spart på amerikansk innsats for å forhindre at BRICS 11 nærmer seg OPEC+. Et hovedmål er å skape frykt i Riyadh og Abu Dhabi – som det er blitt bekreftet av forretningskilder i Persiabukta.  

Selv vasallledere på OIC-showet må ha vært klar over at vi nå er dypt inne i The Empire Strikes Back. Det forklarer også i stor grad deres feighet. 

De vet at for Hegemonen er multipolaritet lik «kaos», unipolaritet er lik «orden», og onde aktører lik «autokrater» – slik som den nye russisk-kinesisk-iranske «ondskapens akse» og alle, spesielt vasaller, som motsetter seg «regelbasert internasjonal orden.» 

Og det bringer oss til en fortelling om to våpenhviler. Titalls millioner over hele det globale flertallet spør hvorfor Hegemonen er desperat etter en våpenhvile i Ukraina, mens de blankt nekter en våpenhvile i Palestina. 

Freezing Project Ukraine bevarer Ghost of Hegemony bare litt lenger. La oss anta at Moskva ville ta agnet (det vil de ikke). Men for å fryse Ukraina i Europa, vil Hegemonen trenge en israelsk seier i Gaza – kanskje for enhver pris – for å opprettholde i hvert fall en rest av sin tidligere storhet. 

Men kan Israel oppnå seier mer enn Ukraina kan? Tel Aviv kan ha tapt krigen allerede den 7. oktober, siden den aldri kan gjenvinne sin uovervinnelige fasade. Og hvis dette forvandles til en regional krig som Israel taper, vil USA miste sine arabiske vasaller over natten, som i dag har en kinesisk og russisk mulighet som venter i kulissene. 

The Roar of the Street, brølet fra gata, blir stadig høyere – og krever at Biden-administrasjonen, nå sett på som medskyldig med Tel Aviv, stopper det israelske folkemordet som kan føre til en verdenskrig. Men Washington vil ikke etterkomme ønsket. Kriger i Europa og Vest-Asia kan være dens siste sjanse (det vil tape) for å undergrave fremveksten av et velstående, forent, fredelig Eurasia-århundre.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i The Cradle.

Forrige artikkelDet er for tidlig å planlegge gjenoppbyggingen i Ukraina
Neste artikkelUkraina – verdens største pengevaskemaskin
Pepe Escobar
Pepe Escobar er spaltist i The Cradle, redaktør i Asia Times og en uavhengig geopolitisk analytiker med fokus på Eurasia. Siden midten av 1980-tallet har han bodd og jobbet som utenrikskorrespondent i London, Paris, Milano, Los Angeles, Singapore og Bangkok. Han er forfatter av utallige bøker; hans siste er Raging Twenties.