Debatten om ultraprosessert mat: – For dårlig, for barnslig

0
Skjermdump fra Debatten på NRK 02.11.23

– Vi får ikke kroppen til å fungere optimalt når vår indre jord er fattig på næring og mikroorganismer, sier Margit Vea, som karakteriserer torsdagens Debatten om ultraprosessert mat som dårlig og barnslig.

Margit Vea.

Debatten torsdag 2. november bekrefter: Det er intet nytt på skjermen på NRK.

Linda Granlund, divisjonsdirektør folkehelse og forebygging hos Helsedirektoratet, overrasker ikke. Hun som fremdeles tror planteoljer er bedre enn smør, at lettprodukter skal redde folkehelsa. Hun tenker kun kjemi og matematikk rundt mat, ikke biologi, og virker ikke til å ha peiling på hvordan maten påvirker tarmfloraen, hvordan tilsetningsstoffer og ultraprossesert mat bidrar til ubalanser, at vi faktisk har noe som heter mikroorganismer i tarmen. Og de lever, om de ikke blir tatt livet av. Hun forsvarer industrien som produserer død mat som havner i butikkene. Linda Granlund og hennes kollegaer bør oppdateres på forskning rundt mat, kosthold og tarmhelse, etablere kostråd som gjør det enklere å ta gode valg for «store» og «små» økosystem, valg som beriker tarmfloraen og styrker immunforsvaret.

Glad dame
Linda Granlund. (Foto: Helsedirektoratet / Finn Oluf Nyquist)

Støtter matindustrien, ikke folkehelsen

Så lenge Folkehelseinstituttet anbefaler ultraprosseserte produkter som soyamargarin og mager ost, samt oppdrettsfisk og magert kjøtt, og så lenge de svartmaler naturlige og rene råvarer som smør, støtter de en matindustri som vil fortsette å produsere mat som skader miljøet, dyr og mennesker.

Vi får ikke kroppen til å fungere optimalt når vår indre jord er fattig på næring og mikroorganismer. Dette har stor betydning i forhold til utvikling av:

  • Fedme
  • Type 2 diabetes
  • Matoverfølsomhet
  • Mage- og tarmproblemer
  • Muskel- og skjelettsykdommer
  • Psykiske sykdommer (bl.a ADHD og autisme)
  • Kreft
  • Autoimmune sykdommer

Ja, det er lov å kose seg, men om du koser deg med den ultraprosesserte plastmaten du finner i butikkhyllene, kan det bli dyrt for samfunnet. Hvor mye av skattepengene mine går i det store sluket og brukes på å behandle skadene/følgene av dårlige kostholdsråd og industriens søppelmat?

Det er svikt og feil i systemet som er den egentlige årsaken til at folk blir syke.Simon Erling Nitter Dankel

Svikt i systemet

Som professor ved Universitetet i Bergen (UiB), Simon Erling Nitter Dankel sa, er det svikt og feil i systemet som er den egentlige årsaken til at folk blir syke. Ikke at folk velger.

Det er er faktisk mulig å lage både kosemat og hverdagsmat uten skadelige tilsetningsstoffer, også for industrien. Folkehelseinstituttet og industrien fortsetter å industrialisere tarmfloraen vår med maten som har evig holdbarhet da det tjener industrien. Maten som tar livet av oss, vil derfor fortsatt dominere hyllene i alle butikker i vårt lille land, og vi må forberede oss på at det vil koste samfunnet dyrt.

Og det er på tide å tenke holistisk, se helheten.

Havet består av bølger, ikke bare salt og vann.

Kilder

Tarmens viktige mikrober har stor betydning for helsen
Lost microbes of COVID-19: BifidobacteriumFaecalibacterium depletion and decreased microbiome diversity associated with SARS-CoV-2 infection severity
Den usynlige utryddelsen
Zach Bush MD
Mastering the Microbiome


Margit Vea er samfunnsdebattant, matkursutvikler og daglig leder av Margit Vea AS. Hun har over 20 års erfaring i å holde matkurs og har skrevet flere kokebøker. Margit var i flere år fast spaltist i Aftenposten Junior og har laget flere matprogram på Matkanalen.tv, blant annet «Naturlig mat med Margit Vea» og «Hjemmelaget babymat».

Denne artikkelen ble først publisert av hemali.


Mer om ultraprosessert mat fra Hemali

Monsteret i rommet
Ikke så “hjertego´” likevel?
Fras eller gryn, det er spørsmålet
Valg av fet fisk er ikke ett fett
Ikke bare rent mel i posen

Forrige artikkelDypere inn i fordervelsen
Neste artikkelUkrainas allierte er merkbart kjøligere