Ukrainas allierte er merkbart kjøligere

0
Mediene er definitivt blitt mer dystre i sine utsagn om Ukraina

De fortsetter å erklære sin støtte, men mens vinteren langsomt senker seg over slagmarkene i Ukraina synker også temperaturen og entusiasmen blant landets vestlige allierte.

Bloomberg har også notert seg at stemninga i de vestlige hovedstedene er i ferd med å surne, at Washington tydeligvis begynner å gå lei og at president Zelensky blir mer og mer frustrert, slik han framsto i intervjuet i Time der regimet i Kiev fikk en mye mer kritisk behandling enn vi er vant til i regimemediene.

Kommentator Flavia Krause-Jackson i Bloomberg skriver:

Været snur, den politiske stemningen blir dårligere og den knirkende motoffensiven kan stoppe helt til tross for Ukrainas insistering på at de vil kjempe gjennom vinteren.

Israel-Hamas-konflikten har avledet verdens oppmerksomhet, og med de harde-høyre-republikanerne som har ansvaret for Representantenes hus, kan Ukraina ikke lenger anta at den amerikanske militærhjelpen det er avhengig av vil fortsette å komme, selv med president Joe Bidens forsikringer om det motsatte. Han har et gjenvalg å kjempe, og støtte til Ukraina er ikke den største bekymringen for amerikanske velgere.

I et intervju med TIME magazine, erkjente Zelenskiy: «Selvfølgelig taper vi på hendelsene i Midtøsten.» I mellomtiden, i en av sine nattlige taler, klaget han over at «den moderne verden raskt blir vant til suksess».

For et år siden hadde Ukrainas optimistiske motangrep vunnet ros. Kritikken av den nåværende innsatsen som underveldende stikker tydeligvis.

Den amerikanske krigsmaskinen begynner å bli tynt spredt på to fronter. Ukraina er på etterskudd på artillerigranater, europeerne vil neppe kunne trappe opp mens Russland angivelig får ammunisjonsforsyninger fra Nord-Korea.

I offentligheten vil ledere fortsette å si hvordan de står ved Ukraina, men løftene ringet hult. Et par beryktede russiske skøyere lurte Italias statsminister Giorgia Meloni til en telefonsamtale der hun sa at vestlige allierte er lei av konflikten.

«Jeg ser at det er mye tretthet, jeg må si sannheten, fra alle sider,» sa hun i et lydopptak fra midten av september som ble utgitt på nettet. «Vi nærmer oss det øyeblikket der alle forstår at vi trenger en vei ut.»

Det er en grusom sannhet for Zelensky å møte, men det er nå åpenbart.

Også i Norge er krigsentusiasmen borte

Samtlige partier på Stortinget har forpliktet seg til å støtte en fullstendig frigjøring av alt ukrainsk territorium og har bundet seg til å bevilge mer enn 15 milliarder kroner i året i fem år til krigen i Ukraina.

Men entusiasmen for Ukraina er som blåst bort i det norske politiske landskapet. Ser man på et parti som Rødt, som valgte å bryte med sine tradisjoner og gå fullt og helt inn på USAs og NATOs side i «kampen mot Putin», er Ukraina-gløden nå helt forsvunnet. Det trenger man bare å ta en titt på partiets sider på Facebook for å forsikre seg om. Nå er man nesten tilbake til tida før 24. februar 2022 da partiet heller ikke brydde seg om Ukraina.

Og de er ikke alene. Samtlige partier i Norge har kjølnet. De fortsetter å øse ut milliarder av norske skattebetaleres penger, men gløden er borte.

Ukrainas toppgeneral innrømmer at det står dårlig til

New York Times skriver:

I en ærlig vurdering sa general Valery Zaluzhny at intet «vakkert gjennombrudd» er nært forestående, og at det å bryte ut av dødvanne kan kreve fremskritt innen teknologisk krigføring.

Ukrainas øverstkommanderende Valery Zaluzhny burde ha holdt sine tanker om «stoppet» i konflikten med Russland for seg selv, har Igor Zhovkva, nestleder for president Vladimir Zelenskys kontor, sagt. Han beklaget også at Zaluzhnys kommentarer har skremt noen av Kievs støttespillere i Vesten.

I en tale på nasjonal TV på fredag ​​uttrykte Zhovkva sin misnøye med Zaluzhnys intervju med The Economist publisert tidligere denne uka. I en samtale med det britiske magasinet sammenlignet toppsjefen, som har vært ansvarlig for landets militære siden 2021, Ukraina-konflikten med første verdenskrig og antydet at begge sider hadde nådd et nivå av teknologisk dyktighet som gjør «et dypt og vakkert gjennombrudd veldig usannsynlig».

Zelensky kan trøste seg med at EUs gjennomkorrupte president Ursula von der Leyen har vært i Kiev og erklært at landet er «90% kvalifisert til medlemskap» i unionen.

Det pro-ukrainske Institute for the Study of War (ISW) viser til meldingene i NBC om at vestlige ledere har begynt å lete etter muligheter for å forhanlde med Russland om en fredsløsning:

Zelensky benektet også vestlige rapporter om at amerikanske og europeiske tjenestemenn presser ukrainske tjenestemenn til å diskutere muligheten for fredsforhandlinger. NBC, som siterer nåværende og tidligere amerikanske tjenestemenn, rapporterte 3. november at amerikanske og europeiske tjenestemenn i «det stille» har diskutert utsiktene til fredsforhandlinger med ukrainske tjenestemenn. NBCs kilder uttalte at disse diskusjonene fant sted under et møte i Ukrainas forsvarskontaktgruppe den siste måneden og var et resultat av ukrainsk erkjennelse av vestlige bekymringer om at krigen har nådd en «stillstand». Zelensky uttalte under pressekonferansen 4. november at han som leder av Ukraina kan garantere at ingen i Europa eller USA presser ham til å diskutere fredsforhandlinger.

ISW skriver også at:

Russlands offensive operasjoner rundt Avdiivka indikerer at Kreml fortsetter å tro at det er mulig å oppnå deres mål med militær makt og at Russland neppe vil gå inn i fredsforhandlinger med Ukraina, bortsett fra for å kjøpe tid til å omgruppere seg for fremtidige offensive operasjoner.

Denne krigen er tapt for USA og NATO. Det er nå åpenbart også for deres toppledere. Spørsmålet nå er hvor mange titusener ukrainske soldater til som må dø før man tar konsekvensen av det.

Forrige artikkelDebatten om ultraprosessert mat: – For dårlig, for barnslig
Neste artikkel«Høyesterett har konstruert et ibsensk luftslott»