Voldsspiralen er Israel sitt ansvar

0
Gaza i oktober 2023. Skjermdump fra video.
Av Frode Bygdnes.

Det som nå pågår i Gaza er et folkemord utført av staten Israel. Terrorhandlinger fra Hamas kan ikke rettferdiggjøre bombing av et innestengt folk. Kollektiv straff av sivile er krigsforbrytelser. Situasjonen inne i Gaza er ene og alene apartheidstaten Israels skyld.

Norske myndigheters støtte til Israel gjør dem medskyldige. Å hevde at Israel har rett til å forsvare seg er bortforklaring av grusomhetene. Israel er okkupant av palestinske områder og har ansvar for befolkninga, også palestinerne. Et land har rett til å forsvare seg mot andre stater, men Palestina er ikke anerkjent som stat og Oslo-avtalen var et blindspor.

Det vi så av Hamas handlinger den 7. oktober var kidnapping av sivile, bombardement av raketter inn i Israel, droneangrep og drap av uskyldige sivile. Det er identisk med det språket okkupanten Israel har utøvd i snart 75 år i Palestina. Derfor er ordvekslinga i Palestinakonflikten så amper og hissig, også hos oss.

Israel har snakket dette blodige voldsspråket lenge. Palestinerne har fått føle den sionistiske militser. De har erobret 78 % av det historiske Palestina, ødelagt 530 palestinske landsbyer og drept rund 15.000 palestinerne i mer enn 70 massakrer. Å jage Gaza sin befolkning ut i ørkenen er også drap av dem. Formålet er å ta enda mer land. Å fordrive dem sørover nå, kan også være for å få oljeressursene utafor kysten av det nordlige Gaza. Israel har stengt strøm, vann og nødhjelp til de innestengte på Gaza. Bombene fortsetter å regne nedover palestinerne med grufulle scener. Familier splitter seg opp i håp om at ikke hele familien skal bli utryddet. Krigstraumene folket i Gaza opplever er forferdelig. Denne behandlinga av mennesker skaper hat og terror til hele den vestlige verden som står ansvarlig for opprettelsen av Israel.

Det pågående hevntoktet fra Israel viser at Israel bevisst tar flere liv for hver israeler som er drept. Det vitner også at Israel er en rasistisk apartheid-stat siden de vekter et israelsk liv mer enn et palestinsk. Den kollektive gjengjeldelsen mot uskyldige er en kjent taktikk fra kolonimakter og okkupanter. Det er alltid okkupanten som fører an i denne makabre utviklinga med å bytte død med død og lik med lik.

Denne voldspiralen fører bare til at Israel skaper flere selvmordere fordi særlig ungdommen mister tro på framtida. Skal det skapes fred i Midtøsten er første bud å respektere mennesket. Da må verdenssamfunnet kreve våpenhvile, åpne for hjelp og forsyninger utenfra og innlede forhandlinger som kan føre til bedre livsvilkår for palestinerne. Nordahl Grieg sa det slik: «Skaper vi menneskeverd, skaper vi fred».

Frode Bygdnes

Forrige artikkelI det «liberale Frankrike» knebles støtten til det palestinske folket
Neste artikkel– Skal vi få kontroll over krafta, må Norge ut av Acer