Utvalg: Norge må kutte alle kabler

0
Illustrasjon: T. Vestaas

Vi unngår ikke prissmitte fra Europa hvis vi ikke kutter praktisk talt alle utenlandskablene, ifølge utvalget som har vurdert hva vi kan gjøre med strømprisene. Dette skriver NTB.

Det sterkeste virkemiddelet mot høye strømpriser er mer kraftproduksjon, synes å være den viktigste konklusjonen til utvalget som torsdag overleverte rapporten Balansekunst til olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

Vi unngår ikke prissmitte fra Europa, noe som sist vinter ga skyhøye strømpriser her i landet, uten å isolere oss nær sagt fullstendig, ifølge utvalget. Det peker på at prissmitten skyldes utenlandskablene.

Bare hvis vi kutter dem, vil vi unngå prissmitte, ifølge utvalgets leder, administrerende direktør Inge Gran i Sintef Energi.

– Analysene viser at vi må ha en veldig betydelig reduksjon i overføringskapasiteten, tilnærmet at Norge må i øymodus, hvis vil ikke skal ha den prissmitten som gjør at vi i stor grad følger de europeiske kraftprisene, sa han.

Vi skrev i august 2023:

Utenlandskablene gir dyr strøm i Sør-Norge til tross for fulle magasiner

Mye høyere priser, selv med overflod av vann- og vindkraft, skriver Nettavisen.

– Dette viser at det ikke nytter å bygge mer vindkraft for å få ned prisene. Verken havvind eller vind på land vil kunne dempe den enorme prissmitten som dette området får fra Danmark, Nederland, Tyskland og Storbritannia, sier Sofie Marhaug, stortingsrepresentant for Rødt, til Nettavisen.

Hun viser til den store endringen som har skjedd det siste året, der Sørvest-Norge har fått skyhøye priser selv om de produserer mye mer strøm enn de trenger.

På sin litt innfløkte måte innrømmer olje- og energiminister Terje Aasland at det høye prisnivået i Sør-Norge skyldes utenlandskablene. Han sier til Nettavisen:

– I tillegg er ilandføringen for utenlandskablene til kontinentet og Storbritannia lokalisert i NO2 (Sørvest-Norge). Dette bidrar til at NO2 er mer eksponert for det utenlandske prisnivået sammenlignet med NO1 og NO5.

Eller som vi har pekt på til det kjedsommelige: utenlandskablene betyr at vi importerer europeiske kraftpriser mens kontinentet kan nyte godt av stabil norsk vannkraft til å balansere deres ustabile vind- og solkraft.

Og dette er jo en villet politikk som både statsminister Jonas Gahr Søre og faktisk også kronprins Haakon er nærmest fanatisk opptatte av å forsvare.

Og det er jo slik den globalistiske «eliten» i Norge vil det skal være. Deres lojalitet er ikke til det norske folket, men til multinasjonale kapitalkrefter.

Les: Kronprins Haakon ønsker seg flere kraftkabler til Tyskland

Forrige artikkelMatvarepriser og matbaroner
Neste artikkelHvem er norske helsebyråkrater lojale overfor?