Britisk bondeopprør

0

Britiske bønder blokkerte distribusjonen til flere matvarekjeder fredag den 13. oktober.

Britiske bønder organiserer protest mot kjedemakten og blokkerte fredag distribusjonen til flere dagligvaregiganter.

Ei nyoppstartet protestgruppe «Proud to farm» leder demonstrasjonene, de skreiv på TikTok at de hadde planer om å blokkere hele 30 forskjellige distribusjonssentre i Storbritannia.

Kjedene Tesco, Asda og Sainsbury er blant de som vil bli berørt, ifølge Proud to farm.

Bakgrunnen for protestene, er lave priser på landbruksprodukter for bøndene og urettferdig behandling fra kjedene.

Bilder av aksjonene har blitt delt på X, og de startet opp den 13. oktober rundt klokken 19, og ble værende i flere timer.

Bønder blokkerte innganger til supermarkeders distribusjonssentre i løpet av kvelden og natta og protesterte over hele Storbritannia for å kreve rettferdige priser. De sto utafor varehusene Asda, Morrison, Sainsbury`s og Tesco.

Vi har skrevet om protester fra britiske bønder mot kjedemakta her på steigan.no den 6. oktober

Nesten halvparten (49 %) av britiske frukt- og grønnsaksbønder frykter at de må avvikle virksomheten i løpet av de neste 12 månedene, 75 % rapporterer at de store matvarekjedenes atferd er en viktig faktor i dette. Nå krever de at kjedenes makt må reduseres.

Denne bondeprotesten er en del av en landsomfattende protest organisert av Proud to Farm, denne protestbevegelsen som blei lansert av tidligere bonde Martin Fox i august.

Til Farmers Weekly har han sagt at denne bevegelsen har fått massiv støtte og positive tilbakemeldinger.  Bevegelsen har vært aktiv på sosiale medier, og mobiliserte med et innlegg tidligere denne uken som oppfordret grupper til å møtes på supermarkedsdistribusjonssentre over hele landet 13. oktober.

I et av innleggene sa de: «Bønder og offentlighet vil forenes 13. oktober kl. 19.00. Vi vil sette en stopper for urettferdige priser for bøndene, vi vil gjerne se din støtte.»

En annen sa: «Tiden er nå for offentligheten og bøndene å forene seg. Jordbruk er en viktig del av samfunnet vårt, og vi mister det. La oss redde jordbruket sammen. En video med lokasjoner over hele Storbritannia vil være tilgjengelige snart. Vi trenger din støtte.»

Innbyggere i Basingstoke ga den sin støtte.

En sa: «Bønder blokkerer distribusjonssenteret Sainsbury akkurat nå i Basingstoke og protesterer mot urettferdig prising. Traktorer overalt. Godt gjort lokalt bondesamfunn.»

En X-bruker, kalt Museums and More, sa at distribusjonen ble holdt oppe i senteret med en time. De sa også at Hampshire-politiet hadde foreslått bønder å be National Farmers Union om å snakke med supermarkedene for å «løse dette».

Britiske bønder, britiske folk. Det er på tide å forene oss. La oss ta opp kampen mot kjedene. La oss vise regjeringen at nok er nok, har Proud to Farm sagt på TikTok.

Et av medlemmene i gruppen, Becky Dack, sier til avisen Farmers Guardian at målet med protestene ikke er å gjøre skade, men å sette lys på hvordan britiske bønder blir behandlet.

Han sa videre: Det handler om rettferdighet. Dagligvarekjedene får rekordoverskudd mens mange av produsentene lever under fattigdomsgrensa. Vi vet folk vil støtte oss, men vi vil at de skal vite hva som skjer. Det er tid for endring.

https://www.fwi.co.uk/news/video-farmers-block-supermarket-depots-in-price-protests

https://www.basingstokegazette.co.uk/news/23855269.farmers-block-sainsburys-basingstoke-distribution-centre-price-row/

Forrige artikkelStaten New York gir Equinor og andre energigiganter en kald skulder
Neste artikkelUkraina: Russland på offensiven langs hele frontlinja