Milliarder i statsstøtte går rett ut til aksjonærene

0

Hydro, Elkem og Norske Skog får milliarder i statsstøtte som går rett ut i utbytter og tilbakekjøp, skriver Finansavisen.

Hydro, Elkem og Norske Skog får milliarder i statsstøtte som går rett ut i utbytter og tilbakekjøp. – 
Jeg blir sjokkert, sier forvalter Jan Petter Sissener.

— Nylig børsmeldte Norsk Hydro et ekstraordinært tilbakekjøpsprogram på 2 milliarder kroner i tillegg til å ha delt ut 11,5 milliarder tidligere i år. I fjor kjøpte de også tilbake aksjer for milliardbeløp. Elkem betaler store utbytter og Norske Skog kjøper tilbake aksjer. Summen er 17,785 milliarder i utbytter og tilbakekjøp.

Fellesnevneren for alle disse selskapene er at regjeringen kaster milliarder skattekroner etter dem årlig. Det ventes at dette beløpet vil være rundt 12 milliarder årlig frem til 2031.

– Dette er naturligvis helt på trynet. De innfører en lakseskatt som skal bidra med 7 milliarder kroner inn i statskassen og så går pengene rett ut i grønnvasking, sier forvalter Jan Petter Sissener. 

– Jeg blir sjokkert over hvordan staten tror man at man kan bygge konkurransedyktig industri gjennom subsidier, følger han opp. 

I 2014 ble det innført et kvotesystem som gjorde at selskapene i kraftkrevende industri, skulle bli kompensert som følge av CO2-avgiften. Dette gjorde at alle gass- og kullprodusentene i Europa, som setter marginalkostnaden på strøm selv, hevet prisen tilsvarende avgiften og i teorien løftet alle europeiske strømpriser.

«Arbeider»partiet fører en svært klassebevisst politikk – for milliardærene

Vi har i dag tatt opp hvordan Norge er i ferd med å få en ny massefattigdom som landet ikke har sett maken til siden «de harde trettiåra». Der peker vi på at dette er en bevisst politikk til fordel for milliardærklassen. Vi noterer oss at vår gamle kjenning State Street er største utenlandske eier i de tre nevnte selskapene, så de får også statlige subsidier fra Norge.

Den samme politikken ble ført under Erna Solberg: Kulturstøtte til Vanguard og BlackRock.

Dette eksempelet viser at samtidig med at regjeringa med sin energipolitikk, rentepolitikk og krigspolitikk driver hundretusener ut i fattigdom, subsidierer de de rikeste av de rike med milliarder.

Dette skjer i et land der avisa Klassekampen ikke interesserer seg for klassekamp og sosialistpartiene på Stortinget prioriterer å sende titalls av milliarder til ukrainske oligarker og amerikansk våpenindustri framfor interessene til vanlige folk i Norge.

Hvor lenge skal det norske folket bli liggende i stabilt sideleie og finne seg i dette?

Det som skjer i Norge er helt parallelt med det som skjer internasjonalt:

Forrige artikkelPresidentvalget på Maldivene får betydning for det store spillet
Neste artikkelPfizer visste at deres måte å produsere «vaksinene» på ville gi mange skader