Presidentvalget på Maldivene får betydning for det store spillet

0
Den nyvalgte presidenten på Maldivene, Mohamed Muizzu,

Den lille øystaten Maldivene har nylig valgt president. Med sine 300.000 innbyggere og et areal på 298 km² (to tredeler av Oslo) skulle man ikke tror at det ville bli lagt merke til.

Men øygruppa har en strategisk beliggenhet i Indiahavet og den seirende presidentkandidaten regnes som å være «pro-Kina», som det heter hos nyhetsbyråene, og da får det plutselig geopolitisk betydning.

Al Jazeera skriver:

Mohamed Muizzu har vunnet presidentvalget på Maldivene etter en andre runde mot den sittende Ibrahim Mohamed Solih, som ble sett på som en test på øyrikets begynnende demokrati i Det indiske hav, så vel som dets bånd med Kina og den tradisjonelle velgjøreren India.

Muizzu, 45, leder et parti som ønsket en tilstrømning av kinesiske lån velkommen og hadde tilsyn med en omfattende økonomisk utvikling da den sist var ved makten.

«Dagens resultat er en refleksjon av patriotismen til vårt folk. En oppfordring til alle våre naboer og bilaterale partnere om å respektere vår uavhengighet og suverenitet fullt ut, sa Mohamed Shareef, en toppfunksjonær fra Muizzus Progressive Party of Maldives, til nyhetsbyrået Associated Press.

Muizzu, som har vært boligminister, spilte en sentral rolle i en tidligere regjerings utviklingsprogram, delvis betalt av finansiell raushet fra Kinas belte- og veiinitiativ.

Han fortalte et møte med tjenestemenn i det kinesiske kommunistpartiet i fjor at hans partis tilbakevending til embetet ville «skrive et ytterligere kapittel med sterke bånd mellom våre to land».

Den indiske diplomaten M. K. Bhadrakumar advarer mot å oppfatte valget som en «seier for Kina» og «et nederlag for India».

Kinas president Xi Jinping gratulerer Muizzu med valget og lover ny framgang for silkeveisamarbeidet:

Xi congratulates Mohamed Muizzu on his election as Maldives president; ‘new progress’ expected in BRI cooperation, experts say

Store norske leksikon skriver om Maldivene:

Maldivene er en republikk i Asia, og utgjør en øygruppe i Det indiske hav sørvest for India og Sri Lanka. Maldivene består av 1192 små og lave øyer fordelt på 26 atoller i retning nord-sør. Hovedstad er Malé. Befolkningen er på 391 904 innbyggere (2020).

Maldivene er et utviklingsland der mesteparten av inntektene kommer fra turisme og fiske. Opprinnelsen til Maldivene (navnet) er usikker. En teori er at det stammer fra singalesisk: Maala Divaina, «Halskjedeøyene», som kan vise til øyrikets form.

Forrige artikkelFNs og WHOs hemmelige agenda for et globalt helsediktatur
Neste artikkelMilliarder i statsstøtte går rett ut til aksjonærene