Splittelsen øker mellom USA og Europa om Ukraina

0

Mainstreamorganet The Atlantic mener at USA og Europa kan være på kanten av den mest alvorlige splittelsen siden NATO ble opprettet i 1949 og at det kan sette hele NATO i fare. Og kollapsen kan kommet fort.

Det er Phillips Payson O’Brien som har forfattet artikkelen The U.S. and Europe Are Splitting Over Ukraine, men det er ingen tvil om at redaksjonen i pro-NATO-organet The Atlantic har gitt den en framtredende plass.

O’Brien skriver:

Europa og USA er på randen av den mest betydningsfulle bevisste frakoblingen i internasjonale relasjoner på flere tiår. Siden 1949 har NATO vært en konstant innen verdens sikkerhet. Det var opprinnelig en allianse mellom USA, Canada og 10 land i Vest-Europa. NATO vant den kalde krigen og har siden utvidet seg til å omfatte nesten hele Europa. Det har vært den mest suksessrike sikkerhetsgruppen i moderne global historie. Men den kan også kollapse innen 2025.

Årsaken til denne kollapsen vil være den dype forskjellen i synet mellom det republikanske partiets populistiske fløy – som ledes av Donald Trump, men som nå tydeligvis utgjør flertallet av GOP – og de eksistensielle sikkerhetsproblemene i store deler av Europa. Den umiddelbare katalysatoren for kollapsen ville være krigen i Ukraina. Når den dominerende fraksjonen i et av de to store amerikanske politiske partiene ikke kan se poenget med å hjelpe et demokrati-tenkende land med å bekjempe russiske inntrengere, tyder det på at sentrum av det politiske spekteret har endret seg på måter som vil gjøre USA til et mindre pålitelig alliert til Europa. Sistnevnte bør forberede seg deretter.

(GOP Grand Old Party, republikanerne.)

Det er jo i seg sjøl interessant at man kaller et land som er tungt influert av nazister og der forbud av partier, opposisjon og medier er dominerende for et «demokrati-tenkende land», men USA har jo tradisjoner for slikt, så la det ligge i øyeblikket. Det oppsiktsvekkende med artikkelen er at den kartlegger vilkårene for en mulig splittelse mellom USA og Europa.

De republikanske presidentkandidatene Donald Trump, Ron DeSantis og Vivek Ramaswamy har alle på hver sin måte gitt uttrykk for at vil stanse hjelpen til Ukraina. DeSantis gjorde det forsiktig, mens Ramaswamy gikk enda lenger, og sier i utgangspunktet at Ukraina bør deles opp. Vladimir Putin bør få beholde en stor del av landet. Trump deltok ikke i debatten, men han har tidligere bagatellisert USAs interesse for en ukrainsk seier og «har sett ut til å favorisere territorielle innrømmelser fra Ukraina til Russland».

O’Brien peker også på at det er europeiske ledere, og ikke USA, som det siste året har vært pådrivere for å sende flere og mer avanserte våpen til Ukraina. USA har bremset. Europa har pusjet på.

Det O’Brien peker på bekrefter det vi tidligere har understreket, nemlig at USA legger opp til en europeisering av krigen i Ukraina, og vil la Europa sitte igjen med svarteper:

I tillegg vil naturligvis det enorme geopolitiske skiftet med BRICS 11 og framveksten av Det globale sør rive de gamle imperialistiske alliansene i filler. Et problem i Norge er at vi knapt har utenrikspolitiske tenkere som befinner seg over barnetimenivå. Og stort sett befinner mediene seg på samme nivå. Sjøl amerikansk mainstream inneholder nå mer av interesse enn du stort sett kan finne i norske medier.

Forrige artikkelDen urokkelige Putin-Erdogan-forbindelsen
Neste artikkelUkraina: Store tap i en sviktende offensiv