Nordnorsk løft

0
Fra Nordland

Vi trenger en plan for sjølforsyning, og Nord-Norge trenger et skikkelig løft i landbruket, her svekkes sjølforsyninga.

Av Romy Rohmann.

Vi trenger økt fokus på beredskap og en tydelig plan for økt sjølforsyning. Norsk Bonde- og Småbrukarlag vil at regjeringen skal gi et løft til Nord-Norge etter at mye av den dyrka jorda har forsvunnet de siste årene.

I forbindelse med jordbruksoppgjøret ble det bestemt at det skulle lages en plan for selvforsyning.

NBS foreslår nå en tiltakspakke på 55 millioner kroner til mer jord i drift i Norge-Norge i 2024.

Det haster og dette kan være en vinnersak for regjeringen, sier Vigdenes til Nationen i slutten av august.

https://www.nationen.no/selvforsyning-og-beredskap-vil-ha-55-millioner-til-mer-jord-i-drift-i-nord-norge/s/5-148-407887

NBS er tydelig på at regjeringen må komme i gang med de politiske tiltakene som er nødvendig for å nå målet om 50 prosent selvforsyning, korrigert for import av fôr, innen 2026.

Vi er nødt til å dyrke mer i Norge. Det vi ser nå er at mye brukbar jord er ute av produksjon og dette reduserer selvforsyningen.  Det er så mye som 408.056 dekar jordbruksjord er mulig ute av drift i 2022 i Nord-Norge ifølge Nibio.

Det er bra at regjeringa vil opprette beredskapslagre for korn, men som mange sier er det altfor lite med et lager med matkorn for 3 måneder.

Dette skriver NRK:

Tidligere direktør i Norske Felleskjøp, Lars Fredrik Stuve, mener imidlertid lovnaden kommer for sent, og at lageret er for lite. Stuve mener regjeringen burde gått inn for å lagre for minst seks måneder, og at lageret burde inneholdt 100.000 tonn korn.

Regjeringen skal ha positivt for at de starter arbeidet, men jeg er veldig bekymret for at hvis vi nå før neste valg har klart å bygge opp beredskapslager på 30.000 tonn, så er det nesten bare en vits i forhold til hva det burde ha vært, legger han til.

Hvorfor er det så vanskelig å forstå betydningen av beredskap og prioritere det politisk? Det har jeg vanskelig for å forstå, sier han.

https://www.nrk.no/norge/norge-oppretter-beredskapslager-for-korn-1.16529181

Frank Valø, fylkesleder for NBS, Troms og Finnmark er tydelig på at vi må opprette kornlagre for 1 år, og så må vi ha større beredskap også på grønnsaker, kjøtt og fisk. Vi må også se på vår totale beredskap. Hva skal folk gjøre dersom strømmen blir borte? Har folk vedkomfyrer til oppvarming og matlaging.

Han viser også til konsekvensene av det manglende samarbeidet mellom beredskapskommisjonen og faglaga når kommisjonens rapport var laga. Med et samarbeid kunne det antakelig vært lagt mer vekt på den lokale og regionale beredskapen. For å få til beredskap i hele landet trengs det et samarbeid. Nord Norge står for eksempel helt uten lagerkapasitet. Til dette svarer Pollestad, som slike ministere ofte gjør – at han skal se på det.

På NRK helgemorgen den 3. september var det et intervju med Frank Valø, hvor han snakker om dette. Her kommenterer også landbruks- og matminister Geir Pollestad. Vi er ikke i mål sier han, men vi er i gang. Da får vi bare håpe de kommer skikkelig i gang, og fram til det er det viktig å sikre seg sjøl.

Ca 16.49 ut i sendinga kan du høre intervjuet med Frank Valø:

https://tv.nrk.no/serie/helgemorgen-tv/202309/DNRR62006523/avspiller

Vi har tidligere skrevet om både beredskap og den manglende sjølberginga i Norge

Den 23.juni skreiv vi her på steigan.no: Beredskapen må vi nok sørge for sjøl

Kommer du til å trenge mat framover eller har du det du trenger sjøl? Det er ingen grunn til å stole på at myndighetene tar ansvar.

Lurer du på hva som kommer til å skje med landbruket og matforsyningen i landet vårt framover? Tenker du at våre ansvarlige politikere og myndigheter har en plan dersom matforsyningen skulle svikte og har du tillit til at de vil ta ansvar og sørge for befolkningen i dette landet? Kanskje du bør tenke om igjen?

Bruker du søkefunksjonen på nettavisa og søker på beredskap og eller sjølforsyning får du fram mange artikler.

Forrige artikkelTysklands økonomiske modell for fall
Neste artikkelAlternativ medisin – svar på spørsmål fra lesere