Nazigate: Canadas militærsjef nekter å beklage applausen for SS-veteranen

0
SS-veteranen Yaroslav Hunka hylles i det kanadiske parlamentet.

Mens Canadas øverste embetsmenn uttrykker forlegenhet for å ha å hedret en nazistisk veteran fra annen verdenskrig i parlamentet, nekter lederen av landets militære, general Wayne Eyre, å be om unnskyldning for sin stående applaus, skriver The Grayzone. Det kanadiske militæret har trent Ukrainas beryktede nynazistiske Azov-bataljon i årevis.

Les: Stående ovasjon for ukrainsk SS-veteran i Canadas parlament

Kanadiske politikere har vært i hektisk skadekontrollmodus siden de feiret et tidligere medlem av Waffen-SS under en parlamentarisk mottakelse for Ukrainas president Volodymyr Zelensky 22. september. Speakeren for Canadas Underhus, Anthony Rota, trakk seg etter hendelsen, mens statsminister Minister Justin Trudeau beklaget det som «ekstremt opprørende», og opposisjonsleder Pierre Poilievre stemplet saken som den «største enkeltstående diplomatiske forlegenhet» i Canadas historie.

Men midt i de patetiske offentlige angerritene har en innflytelsesrik tjenestemann vært påfallende fraværende: Canadas høyest rangerte general. Ifølge Ottawa Citizen har sjefen for forsvarsstaben, general Wayne Eyre, «avvist å be om unnskyldning for hans stående applaus» for Yaroslav Hunka, det nå beryktede 98 år gamle tidligere medlemmet av den 14. Waffen-grenadierdivisjonen i SS, hvis medlemmer ble internasjonalt beryktet for å jakte på anti-nazistiske partisaner, massakrere tusenvis av sivile og brenne hundrevis av polske landsbyboere levende.

Canadas holdning til den ukrainske nazismen er mer enn betent. I 2017 publiserte Ukrainas Azov-bataljon bilder på nettsiden deres som publiserte deres møte med kanadiske militære tjenestemenn på høyt nivå, som hadde ankommet Ukraina for å hjelpe til med å trene den notorisk nynazistiske infiserte enheten, som offisielt ble innlemmet i den ukrainske nasjonalgarden.

Et år senere la Azov ut bilder på sine offisielle sosiale mediekanaler som viser den kanadiske militærattachéen oberst Brian Irwin i møte med Azovs personell. Som svar på et spørsmål fra journalisten Asa Winstanley, rettferdiggjorde en kanadisk militærtalsmann opplæring av det fascistiske militæret med den begrunnelse at sesjonen «inkluderer en pågående dialog om utviklingen av et mangfoldig og inkluderende Ukraina».

Canadas nest mektigste politiker, Chrystia Freeland, er barnebarnet til en av Nazi-Tysklands fremste ukrainske propagandister. En 1988-utgave av Ukrainian News inneholdt en artikkel medforfattet av Freeland, etterfulgt av en annonse for en bok kalt «Fighting for Freedom» som glorifiserte den ukrainske Waffen-SS galisiske divisjonen.

Da Freeland vant et sete som liberalt medlem av Canadas parlament i 2013, etablerte hun sin mektigste plattform til nå for å agitere for regimeskifte i Russland. Ved å melke sine journalistiske forbindelser publiserte hun kronikker i aviser som New York Times, der hun oppfordret til militant støtte fra vestlige hovedsteder til Ukrainas såkalte «Revolution of Dignity», som gjennomførte det voldelige kuppet mot en demokratisk valgt president og innsetting av en nasjonalistisk, pro-NATO regjering i 2014.

Nazigrupper i Ukraina beskyttes av USA og Canada

Den polsk-tyske forskeren Grzegorz Rossoliski-Liebe som har studert den ukrainske fascismens historie, og spesielt Stepan Bandera og OUN, ga i 2014 ut boka «The Life and Afterlife of a Ukrainian Nationalist. Fascism, Genocide, and Cult». Han viser at arbeidet med å hvitvaske Bandera og OUN begynte så tidlig som i 1943, da de ukrainske fascistene så at de allierte kom til å vinne krigen. Spesielt har denne hvitvaskinga skapt en plattform for ukrainske fascisme i USA og Canada, der den ukrainske diasporaen er sterkt preget av Banderas og OUNs tenkning. Bandera gjorde aldri avbikt, han forble fascist til sin død.

Den ukrainske diasporaen i Canada er sterkt infiltrert av OUN-fascister. Den ukrainske diasporaen omfatter 1,2 millioner mennesker i Canada, og fascistene har jobbet hardt, i samarbeid med de canadiske etterretningstjenestene for å sikre seg en sterk posisjon blant dem. Regjeringa til den konservative Stephen Harper samarbeidet tett med disse fascistiske gruppene. Harper ga skattefritak for Army SOS, som samarbeider med Ukrainian Canadian Congress om å sende våpen til den fascistiske Azov-brigaden.

Det må jo være et tankekors for krigsentusiaster på «venstresida» i Norge at de nå er alliert med nazister av Hitler-typen. Kjenner de ikke en gang lite grann ubehag ved det?

Se også artikkel i det jødiske tidsskriftet Forward:

Zelenskyy joins Canadian Parliament’s ovation to 98-year-old veteran who fought with Nazis

Vi spurte i 2015:

Hvorfor er HL-senteret taust om nazismen i Ukraina?

Det har vi aldri fått noe svar på.

Forrige artikkelRussland har vunnet mer territorium i år enn Ukraina
Neste artikkelHarvard verste universitet for det frie ordet – fikk 0 poeng av 100 mulige