I Vladivostok reiser det russiske fjerne østen seg

0

Denne uka har det vært møte i Eastern Economic Forum i Vladivostok. Møtet har stort sett ikke vært omtalt i vestlige medier. Men det var et møte med enorm betydning for Eurasia og Det globale sør, skriver Pepe Escobar. Han var til stede på konferansen og skriver entusiastisk: «I Vladivostok denne uken var ‘det russiske fjerne østen’ på full, strålende utstilling. Russland, Kina, India og det globale sør var alle der for å bidra til denne handelen, investeringene, infrastrukturen, transporten og institusjonelle renessansen.» – Red.


Av Pepe Escobar.

The Cradle 14. september 2023.

Russlands president Vladimir Putin åpnet og avsluttet sin ganske detaljerte tale til Eastern Economic Forum i Vladivostok med et løpende budskap:  «Det fjerne østen er Russlands strategiske prioritet for hele det 21. århundre.»

Og det er akkurat den følelsen man hadde allerede før talen. Folkene fra hele Det globale sør minglet på det fantastiske forumområdet ved Far Eastern Federal University (åpnet for bare 11 år siden), med den mer enn fire kilometer lange hengebrua til Russky Island over Østens Bosporos-strede.

Utviklingsmulighetene til det som faktisk er russisk Asia, og en av nøkkelnodene i Asia-Stillehavet, er bokstavelig talt sjokkerende. Data fra departementet for utvikling av det russiske fjerne østen og Arktis – bekreftet av flere av de mest iøynefallende panelene under forumet – viser hele 2800 investeringsprosjekter som er på tegnebrettet, hvorav 646 allerede er i gang, komplett med opprettelse av flere internasjonale avanserte spesielle økonomiske soner (ASEZ) ) og utvidelse av frihavna i Vladivostok, hjem til flere hundre små og mellomstore bedrifter.  

Alt som går langt utover Russlands «dreining mot Østen» som ble annonsert av Putin i 2012, to år før Maidan-hendelsene i Kiev. For resten av planeten, for ikke å snakke om det kollektive vesten, er det umulig å forstå magien til det russiske Fjernøsten uten å være på stedet – starter med Vladivostok, den sjarmerende, uoffisielle hovedstaden i Fjernøsten, med sine nydelige åser, slående arkitektur, frodige øyer, sandbukter og selvfølgelig terminalen til den legendariske transsibirske jernbanen. 

Det besøkende fra Det globale sør opplevde – det kollektive vesten var praktisk talt fraværende fra forumet – var et arbeid som pågår innen bærekraftig utvikling: en suveren stat som setter tonen når det gjelder å integrere store deler av sitt territorium i den nye, fremvoksende, polysentriske geoøkonomiske æraen. Delegasjoner fra ASEAN (Laos, Myanmar, Filippinene) og den arabiske verden, for ikke å snakke om India og Kina, forsto bildet. 

Velkommen til «avvestliggjøringsbevegelsen»

I sin tale rapportert Putin hvordan investeringsraten i Fjernøsten er tre ganger så stor som gjennomsnittet i den russiske republikken. Fjernøsten har et nesten ubegrenset potensial for naturressursnæringer. Tenk hvordan  kraften i Sibir og Sakhalin-Khabarovsk-Vladivostok gassrørledningene vil bli koblet sammen og hvordan produksjonen av flytende naturgass (LNG) i russisk Arktis tredobles innen 2030.

I en bredere sammenheng gjorde Putin det klart at «den globale økonomien har endret seg og fortsette å endre seg. Vesten ødelegger med egne hender handels- og finanssystemet som det selv har skapt.» Det er ikke så rart at Russlands handelsomsetning med Asia-Stillehavet vokste med 13,7 prosent i 2022, og med ytterligere 18,3 prosent bare i første halvdel av 2023. 

Gå over til til presidentens forretningsrettighetskommissær Boris Titov som viser hvordan denne reorienteringen bort fra det «statiske» vesten er uunngåelig. Selv om vestlige økonomier er godt utviklet, er de allerede «for tungt investert og trege,» sier Titov: 

«I øst, på den annen side, blomstrer alt, går raskt fremover og utvikler seg raskt. Og dette gjelder ikke bare Kina, India og Indonesia, men også mange andre land. De er sentrum for utviklinga i dag, ikke Europa, våre hovedforbrukere av energi er der, endelig.»

Det er ganske umulig å yte rettferdighet til det enorme omfanget og absorberende diskusjoner som er omtalt i de  store panelene i Vladivostok. Her er bare en smakebit av nøkkeltemaene.              

En Valdai-sesjon fokuserte på de akkumulerte positive effektene av Russlands «vending mot øst», med Fjernøsten posisjonert som det naturlige knutepunktet for å dreie hele den russiske økonomien til asiatisk geoøkonomi.

Men det er selvfølgelig problemer, som sagt av Wang Wen fra Chongyang Institute for Financial Studies ved Renmin University. Vladivostoks befolkning er bare 600.000. kineserne ville si at for en slik by er infrastrukturen dårlig, «så den trenger mer infrastruktur så fort den kan. Vladivostok kan bli det neste Hong Kong. Måten er å sette opp SEZ-er som i Hong Kong, Shenzhen og Pudong.» Ikke vanskelig, siden «den ikke-vestlige verden ønsker Russland hjertelig velkommen.» (SEZ = special economic zone, spesiell økonomisk sone, frihandelssone, o.a.)

Wang Wen kunne ikke annet enn å fremheve gjennombruddet representert av Huawei Mate 60 Pro: «Sanksjoner er ikke så ille. De styrker bare avvestliggjøringsbevegelsen,» som den uformelt omtales som i Kina.  

Kina ved midten av 2022 ble definert av Wang som «stille modus» når det gjelder investeringer i frykt for amerikanske sekundære sanksjoner. Men nå er det i endring, og grenseregioner blir igjen sett på som nøkkelen til handelsbånd. I frihavnen i Vladivostok er Kina den største investoren med sitt engasjement tilsvarende 11 milliarder dollar.  

Fesco er det største maritime transportselskapet i Russland – og når ut til Kina, Japan, Korea og Vietnam. De er aktivt engasjert i forbindelsen mellom Sørøst-Asia og den nordlige sjøruten, i samarbeid med russiske jernbaner. Nøkkelen er å sette opp et nettverk av logistiske knutepunkter. Fesco-ledere beskriver det som «titanisk skifte i logistikk.»

Russian Railways i seg selv er en fascinerende sak. Den driver blant annet Trans-Baikal, som tilfeldigvis er verdens travleste jernbanelinje, som forbinder Russland fra Ural til Fjernøsten. Tsjita, som smaker av det transsibirske – et topp produksjonssenter 900 km øst for Irkutsk – regnes som hovedstaden til russiske jernbaner.  

Og så er det Arktis. Arktis er hjemsted for 80 prosent av Russlands gass, 20 prosent av oljen, 30 prosent av territoriet, 15 prosent av BNP, men består av bare 2,5 millioner mennesker. Utviklingen av Northern Sea Route krever førsteklasses høyteknologi, for eksempel en stadig voksende flåte av isbrytere. 

Flytende og stabil som vodka 

Alt som skjedde i Vladivostok er direkte knyttet til det mye omtalte besøket til Nord-Koreas Kim Jong-un. Timingen var praktfull. Tross alt er Primorsky Krai-regionen i Fjernøsten en umiddelbar nabo til Den demokratiske folkerepublikken Korea (DPRK). 

Putin konkretiserer dette med at Russland og DPRK utvikler flere felles prosjekter innen transport, kommunikasjon, logistikk og den marine sektoren. Så mye mer enn militær- og romsaker ble diskutert i minnelighet av Putin og Kim, er kjernen i saken geoøkonomi: et trilateralt Russland-Kina-DPRK-samarbeid, med det tydelige resultatet av økt containertrafikk som passerer gjennom DPRK og den fristende muligheten for en DPRK-jernbane som når Vladivostok og deretter kobles dypere inn i Eurasia via den transsibirske linjen. 

Og hvis det ikke var banebrytende nok, ble mye diskutert i flere rundebord om International North South Transportation Corridor (INTSC). Russland-Kasakhstan-Turkmenistan-Iran-korridoren vil bli ferdigstilt i 2027 – og det vil være en nøkkelgren av INTSC.   

Parallelt klør New Delhi og Moskva etter å starte Eastern Maritime Corridor (EMC) så snart som mulig – det er den offisielle betegnelsen for ruten Vladivostok-Chennai. Sarbananda Sonowal, den indiske ministeren for havner, skipsfart og vannveier, promoterte en indo-russisk workshop om EMC i Chennai fra 30. oktober for å diskutere «den jevne og raske operasjonaliseringen» av korridoren.

Jeg hadde æren av å være en del av et av panelene: Greater Eurasia: Drivers for the Formation of an Alternative International Monetary and Financial System.

En sentral konklusjon er at scenen er klargjort for et felles Eurasia-betalingssystem – en del av den eurasiske økonomiske unionen (EAEU) utkast til erklæring for 2030-2045 – på bakgrunn av hybridkrig og «giftige valutaer» (83 prosent av EAEU-transaksjoner omgår dem allerede). 

Likevel er debatten fortsatt hard når det gjelder en kurv av nasjonale valutaer, en kurv med varer, betalings- og oppgjørsstrukturer, bruk av blokkjede, et nytt prissystem eller å sette opp en enkelt børs. Er alt mulig teknisk? Ja, men det vil ta 30 eller 40 år å ta form, som panelet har sagt.  

Slik det er nå, er det nok med et enkelt eksempel på utfordringer fremover. Ideen om å komme opp med en kurv med valutaer for et alternativt betalingssystem fikk ikke noen kraft på BRICS-toppmøtet på grunn av Indias posisjon. 

Aleksandr Babakov, nestleder i den russiske Dumaen, fremkalte diskusjonene mellom Shanghai Cooperation Organization (SCO) og Iran om handelsfinansiering i nasjonale valutaer, inkludert et veikart for å lete etter de beste måtene i lovgivningen for å tiltrekke seg investeringer. Dette diskuteres også med private selskaper. Modellen er suksessen til handelen mellom Kina og Russland.  

Andrey Klepach, sjeføkonom i VEB, spøkte om at den beste valutaen er «flytende og stabil. Som vodka.» Så vi er ikke der ennå. To tredjedeler av handelen utføres fortsatt i dollar og euro. Den kinesiske yuanen utgjør bare tre prosent. India nekter å bruke yuanen. Og det er en enorm ubalanse mellom Russland og India: så mye som 40 milliarder rupier står på russiske eksportørers kontor uten noe sted å gå. En prioritet er å forbedre tilliten til rubelen. Den bør aksepteres av både India og Kina. Og en digital rubel blir en nødvendighet.  

Wang Wen var enig og sa at det ikke er nok ambisjoner. India bør eksportere mer til Russland og Russland bør investere mer i India. 

Parallelt, som påpekt av Sohail Khan, visegeneralsekretæren for SCO, kontrollerer India nå ikke mindre enn 40 prosent av det globale digitale betalingsmarkedet. Den hadde en andel på null for bare syv år siden. Det står for suksessen til dets enhetlige betalingssystem (UPI).

Et BRICS-EAEU-panel uttrykte håp om et felles toppmøte mellom disse to viktige multilaterale organisasjonene vil finne sted neste år. Nok en gang handler det om trans-eurasiske transportkorridorer – ettersom to tredjedeler av verdensomsetningen snart vil følge det østlige sporet som forbinder Russland med Asia. 

På BRICS-EAEU-SCO er de beste russiske selskapene allerede integrert i BRICS-virksomheten, fra russiske jernbaner og Rostec til store banker. Et stort problem er fortsatt hvordan man skal forklare EAEU til India – selv om EAEU-strukturen anses å være en suksess. Og pass på denne plassen: En frihandelsavtale med Iran vil snart bli inngått. 

På det siste panelet i Vladivostok påpekte talskvinne for det russiske utenriksdepartementet Maria Zakharova – den moderne motparten til Hermes, gudenes budbringer – hvordan G20- og BRICS-toppmøtene satte scenen for Putins tale på Eastern Economic Forum. 

Det kreves «fantastisk strategisk tålmodighet.» Russland har tross alt «aldri støttet isolasjon» og «alltid tatt til orde for partnerskap.» Den hektiske aktiviteten i Vladivostok har nettopp demonstrert hvordan «vendingen til Asia» handler om forbedret tilkobling og partnerskap i en ny polysentrisk æra.   

Forrige artikkelLynn Forester de Rothschild: På tide å dumpe ESG
Neste artikkelTyskland ruster opp til jubel fra Norge
Pepe Escobar
Pepe Escobar er spaltist i The Cradle, redaktør i Asia Times og en uavhengig geopolitisk analytiker med fokus på Eurasia. Siden midten av 1980-tallet har han bodd og jobbet som utenrikskorrespondent i London, Paris, Milano, Los Angeles, Singapore og Bangkok. Han er forfatter av utallige bøker; hans siste er Raging Twenties.