Aftenposten og korrupsjon i Ukraina

0

Lars Birkelund skrev i går 17. juni på steigan.no en artikkel om korrupsjon i Ukraina. Bakgrunnen var Aftenpostens omtale av korrupsjon i Ukraina.

Av Eva Thomassen.

Etter invasjonen i Ukraina i februar 2022 har det vært stille i mediene om forhold ved det ukrainske samfunnet som kan diskreditere narrativet om krigen. Det gjelder også Aftenposten. Inntil 15. juni2023

Det er som mediene har nullstilt alt de tidligere skrev om Ukraina. Mediene har opptrådt som NATOs propagandaverktøy. Ikke et vondt ord om Zelensky. Korrupsjon fins plutselig ikke. Oppdages det skrives det at det er fint Zelensky tar tak i dette. Han lovet jo det under valget i 2019. Det lovet også forgjengeren Porosjenko.

Transparency International: Korrupsjonsindeks Ukraina

Etter å ha gjort et byks på indeksen fra 2019 til 2020, har landet nå falt noe. Landet befinner seg nå på 122. plass av de 180 landene som er rangert.

Det er fem plasser ned fra fjorårets 117. plass, og i selskap med land som Egypt, Nepal, Filippinene, Zambia, Algerie og Eswatini.

https://www.transparency.org/en/cpi/2021

Men, først

Advarer mot at Norges Ukraina-støtte vil gå til korrupsjon

Utenriksminister Huitfeldt har fått spørsmål om hvordan hun kan forsikre seg om at 15 milliarder NOK i året ikke havner i sofaene slik Aftenposten skriver om. Hun svarte at vi har mekanismer, vi vet Zelensky gikk til valg på å bekjempe korrupsjon. Men, det er klart, vi kan ikke garantere oss 100% mot det.

Vi må regne med at deler av Norges 75 milliarder kroner havner i lomma til korrupte i Ukraina, mener landets fremste korrupsjonseksperter. De mener det likevel er riktig å gi pengene.

Da Zelenskyj vant presidentvalget i 2019 var kampen mot korrupsjon en av hans viktigste saker.

Hvilket inntrykk har du av Zelenskyjs holdninger til korrupsjon? 

Mitt inntrykk er at han er veldig opptatt av å bekjempe korrupsjonen i landet. Han kom jo til makten med lovnader om å jobbe med nettopp dette.

https://www.nrk.no/norge/transparency-international_-advarer-mot-at-norske-penger-vil-havne-i-korrupte-hender-i-ukraina-1.16303503

La oss se hva Aftenposten skrev om korrupsjonen i Ukraina før februar 2022

2016: Ukraina kåret til Europas mest korrupte land

Selv kreftpasienter må regne med å betale for behandlingen.

Nok en gang blir Ukraina kåret til det land i Europa som befolkningen i landet oppfatter som mest korrupt. Landet havner på en sørgelig 130. plass av 168 rangerte land på Transparence Internationals årlige indeks. Russland har heller ikke mye å skryte av, med sine 29 poeng. De ligger langt bak de skandinaviske landene, som alle ligger på topp ti med 87 til 91 poeng.

På papiret har Ukraina gratis skolegang og helsestell. Realiteten er en helt annen. Pasienter som oppsøker sykehus vet at det er forventet at de betaler legen for behandlingen. Smøringen fra pasientene er nødvendig for å holde maskinparken i gang, forklarte klinikksjefen ved Ukrainas nasjonale kreftinstitutt til The Guardian i fjor.

https://www.aftenposten.no/verden/i/bgGl/ukraina-kaaret-til-europas-mest-korrupte-land

2016: Her må læreren smøres og legen bestikkes. Det er Europas mest korrupte land.

Ukrainere lever med korrupsjon fra vugge til grav, og 50 oligarker kontrollerer 80 prosent av landets økonomi.

Fra de fødes til de dør, må ukrainere være forberedt på å betale bestikkelser:

  • til legekontoret for å få den beste legen.
  • til barnehagen for ikke å komme sist i køen.
  • til skolen for å få gode karakterer.
  • til kirkegårdstjenesten for å få en gravplass.

Med en snittlønn på 1600 kroner i måneden er mange offentlige ansatte helt avhengig av bestikkelser. Minst 50 prosent av økonomien i Ukraina er svart, ifølge flere uavhengige internasjonale undersøkelser.

Her omtaler Aftenposten også nazismen i Ukraina

https://www.aftenposten.no/verden/i/eKM6y/her-maa-laereren-smoeres-og-doktoren-bestikkes-det-er-europas-mest-korrupte-land

2019: 33-åringen avslørte korrupsjon og hengte ut embetsmenn i sosiale medier. De tok en grufull hevn.

Skritt for skritt blir Ukraina mer demokratisk, mindre korrupt og mer vestvendt.

Milliardærer og sentrale politikere kjemper med nebb og klør mot utviklingen.

I fjor sommer advarte Kateryna Handzjuk (33) mot korrupte embetsmenn i hjembyen Kherson sør i Ukraina. I sosiale medier skrev hun om hvordan korrupsjonen foregikk, blant annet om hvordan en politiker i regionen forlangte penger under bordet fra dem som fikk offentlige kontrakter.

«Hvem skal stoppe dem»? skrev hun.

https://www.aftenposten.no/verden/i/Onx261/33-aaringen-avsloerte-korrupsjon-og-hengte-ut-embetsmenn-i-sosiale-medier-de-tok-en-grufull-hevn

2021: I 2013 inntok det ukrainske folket gatene for å bli kvitt en korrupt president.

Nå har kampen mot korrupsjon stagnert.

Hver fjerde bruker av offentlige tjenester i Ukraina oppgir å ha bestukket noen de siste 12 månedene. – Vi mangler nøkkelpersoner i arbeidet mot korrupsjon, mener ukrainsk ekspert.

Ukrainas historie med korrupsjon er lang og brokete. Etter Maidan-revolusjonen vinteren 2013 og 2014 bedret situasjonen seg. 

Den russiskvennlige presidenten Viktor Janukovitsj var blitt avsatt, og den vestlig orienterte Petro Porosjenko tok over. Han gjorde kampen mot korrupsjon til en hovedsak i sin valgkamp. Janukovitsj’ hjem er siden omgjort til et korrupsjonsmuseum i hovedstaden Kiev.

https://www.aftenposten.no/verden/i/RrQv0J/i-2013-inntok-det-ukrainske-folket-gatene-for-aa-bli-kvitt-en-korrupt-president-naa-har-kampen-mot-korrupsjon-stagnert

I løpet av tiden etter 24.2.2022 er det blitt avdekket en rekke korrupsjonssaker, men de er blitt dysset ned, subsidiert skrytt av at Zelensky rensker opp i egne rekker. Det er nok mange sofaer i Ukraina som er fylt med annet enn skumgummi.

Forrige artikkelNewt Gingrich: «Det er på tide å oppløse FBI»
Neste artikkelHvorfor propaganda fungerer