Xi Jinping oppfordrer til rask utvidelse av BRICS

0

Det 15. toppmøtet i BRICS går av stabelen i Johannesburg i Sør-Afrika. Vertskapet har utnyttet møtet til å sette dagsordenen gjennom å arrangere noe som later til å bli et vellykket møte. En av hovedrollene på møtet har Kinas president Xi Jinping, og han benyttet sin tale 23. august 2023 til å ta til orde for en rask utvidelse av BRICS.

Den offisielle kinesiske avisa Global Times skriver:

Ledere fra BRICS-nasjoner, som representerer en fjerdedel av den globale økonomien, møttes onsdag i Johannesburg, Sør-Afrika, og så på utvidelse og utdyping av samarbeidet. Kinas president Xi Jinping sa at fremvoksende land blir mer og mer relevante på den internasjonale arenaen, og dette toppmøtet vil i stor grad bidra til utformingen av en ny global økonomisk og politisk orden.

Da han talte til det 15. BRICS-toppmøtet onsdag sa Xi Jinping at utvikling er en umistelig rettighet for alle land, ikke et privilegium for noen få land. BRICS-land bør være likemenn på veien for utvikling og revitalisering, motsette seg tiltak for å «frakoble» og forstyrre industri- og forsyningskjeder, samt økonomisk tvang, og fokusere på praktisk samarbeid på områder som digital økonomi, grønn utvikling, forsyningskjeder, blant andre tiltak, sa Xi.

Han ba også om en rask utvidelse av BRICS samt innsats for å fremme mer rettferdig og rimelig global styring.

En multipolar verden vokser fram

Det er foreløpig 23 land som har søkt om å bli med i BRICS og med innspillet til Xi Jinping er det trolig at de fleste av dem får bli med og at andre vil stille seg i køen.

BRICS er ikke en allianse. De har ingen ledelse eller noe fast sekretariat og de retter seg ikke mot noen. En kan si at BRICS sammen med SCO er den formen den multipolare verdenen tar nå. Organisasjonen er i ferd med å skape et alternativ til det USA-dominerte globale systemet med Verdensbanken, IMF, SWIFT osv. og skaper sine egne organer, banker og handelssystemer. Dette har fremmet avdollarisering. Det er også på tale å skape en BRICS-valuta.

Brasils president ba onsdag BRICS-nasjonene om å skape en felles valuta for handel og investeringer mellom hverandre, som et middel for å redusere deres sårbarhet for svingninger i dollarkursen. Dette skriver Reuters.

Både Bloomberg og Financial Times synes at det er en dårlig idé, men de blir nok ikke spurt om hva de mener. Rett nok gjenstår det mye å gjøre før en slik valuta eventuelt blir en virkelighet, men tendensene går den veien, og ingen vestlig hovedstad vil ha noe å si i den avgjørelsen.

Og dette er det nye.

Det globale sør har blitt sjølbevisst og bestemt seg for å utvikle sin egen vei, uavhengig av hva Vesten måtte mene. Dette er innledninga på en ny epoke.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA «frykter» at Ukraina er blitt for «redde for tap av soldater»
Neste artikkelÅ få lammene til å tie – (Hvordan propaganda fungerer)