Det langvarige etterspillet etter USAs okkupasjon av Afghanistan

0
Illustrasjon: Global Times.
Av Brian Berletic.

USAs invasjon og okkupasjon av Afghanistan, som startet i 2001 og varte til 2021, etterlot et langvarig, men kjent etterspill. De landsomfattende ødeleggelsene som Afghanistan led og den pågående ustabiliteten som vedvarer til i dag etter USAs tilbaketrekning minner om ødeleggelsene og nøden som fulgte etter USAs tilbaketrekning fra Sørøst-Asia på 1970-tallet etter nesten to tiår med krig der.

Selv lenge etter at USA trakk seg ut av Afghanistan, fortsetter landet å kjempe for å plukke opp de knuste bitene som er igjen. Dette er delvis på grunn av det enorme tapet av liv og ødeleggelser forårsaket av USA, men også på grunn av svært bevisst og ondsinnede innsats fra Washington som nekter å la det afghanske folket endelig gå videre med sine liv, sin nasjon og sine ressurser slik de sjøl bestemmer.

Den amerikanske militærinvasjonen og okkupasjonen av Afghanistan etterlot opp mot 43.000 sivile døde og mange flere sårede, ifølge ABC News, som siterer et Brown University-prosjekt som studerer konflikten. Enda verre, amerikanske tropper og deres befal ble sjelden eller noen gang holdt ansvarlige for disse sivile dødsfallene, ifølge den pensjonerte generalløytnant Douglas Lute som fungerte som nestledende nasjonal sikkerhetsrådgiver for Det hvite hus fra 2007–2013. I beste fall ga dette ikke noe insentiv i det hele tatt til å endre karakteren til amerikanske militæroperasjoner i den okkuperte nasjonen, og i verste fall oppmuntret det til en kultur av straffrihet.

Dette fortsatte helt til slutten av USAs okkupasjon. Et amerikansk droneangrep 29. august 2021, utført midt i USAs tilbaketrekning, drepte 10 mennesker, alle var sivile inkluderte sju barn. Det mislykkede droneangrepet eksemplifiserte ikke bare meningsløsheten ved den amerikanske militære okkupasjonen, men straffriheten den nøt. New York Times skrev i en artikkel fra desember 2021 med tittelen «Ingen amerikanske militære vil bli straffet for dødelig Kabul-angrep, Pentagon-sjefen bestemmer,» bekreftet at nok en gang ville ingen bli holdt ansvarlig for meningsløse drap på sivile tusenvis av kilometer fra USAs kyster i en nasjon som på ingen måte utgjorde en trussel mot USA.

Ettersom USA drepte Afghanistans sivile, ødela det også den infrastrukturen som fantes i den krigsherjede nasjonen. Da de styrtet Taliban i 2001 førte det til den landsomfattende ødeleggelsen av nasjonens infrastruktur som skulle bli fulgt av USA-ledet «gjenoppbygging».

Washingtons planer for «gjenoppbygging» beløp seg til lite mer enn en hvitvaskingsordning på flere milliarder dollar. Til og med det amerikanske regjeringsfinansierte mediet Voice of America innrømmet at milliarder av dollar ble kastet bort på infrastrukturprosjekter som verken var ønsket eller en gang nødvendig.

Prosjekter ble tildelt entreprenører som ikke brydde seg om hvorvidt de var gjennomførbare eller nødvendige. Lite eller ingen innsats ble gjort for å sikre at prosjektene skulle være bærekraftige etter at byggingen ble fullført. Målet for de involverte i Afghanistans «gjenoppbygging» var rett og slett å tjene så mye penger som mulig med minst mulig innsats.

Ikke bare forlot USAs okkupasjon Afghanistan ødelagt uten noen reell innsats for gjenoppbygging, men den sosiopolitiske og økonomiske ustabiliteten USAs okkupasjon skapte og etterlot, hindrer også gjenoppbyggingen fram til i dag.

Ekstremistiske grupper som «Den islamske staten» (ISIS) eller East Turkestan Islamic Movement (ETIM), to militante grupper som drar nytte av amerikanske proxy-kriger og separatistbevegelser rettet mot land og regioner fra Libya og Syria til det vestlige Kina, opererer også i Afghanistan, med terrorangrep som hindrer nasjonal enhet og enhver form for storskala utenlandske investeringer inkludert det som kreves for gjenoppbygging.

Det kanskje mest bevisste av alt er USAs tilbakeholdelse av milliarder av den afghanske sentralbankens eiendeler, som nekter nasjonen de økonomiske ressursene som er nødvendige for grunnleggende overlevelse og reparasjon av skadene som er forårsaket av USA.

Selv etter at den siste amerikanske soldaten offisielt forlot afghansk territorium, vil USA fortsette å indirekte skade afghanere gjennom ekstremistiske fullmakter. USA vil fortsette å utnytte det afghanske folket ved å holde tilbake aktiva fra den afghanske sentralbanken og filtrere det som gjenstår gjennom korrupsjonssystemet USA skapte og som de milliarder av dollar gjennom i løpet av sin 20-årige okkupasjon. Ved å gjøre det vil USA fortsette å destabilisere Afghanistan og bruke den resulterende ustabiliteten til å fraråde andre nasjoner å gå inn og forsøke å gi nasjonen mulighetene USA nektet den gjennom 20 år med krig.

USA snakker ofte om «lærdommen» fra sine mange angrepskriger rundt om i verden. Men som Afghanistan beviser, lenge etter at disse krigene «slutter», fortsetter den underliggende urettferdigheten som initierte dem å vedvare inn i fremtiden. På mange måter er den eneste «lærdommen» at USA nekter å lære av sine feil, kanskje fordi disse angrepskrigene ikke regnes som «feil» i det hele tatt, men rett og slett en manifestasjon av en fundamentalt urettferdig og uangrende utenrikspolitikk. En slik utenrikspolitikk utgjør ikke bare en trussel mot nasjonene som allerede er målrettet av Washington, men også for mange andre nasjoner som forblir på Washingtons radar.


Originalens tittel:

The enduring aftermath of the US’ occupation of Afghanistan


Les mer på steigan.no om Afghanistan.

Forrige artikkelSvar på spørsmål: – Partier i endring eller hva skjedde med venstresida?
Neste artikkelDen systematiske ødeleggelsen av industrinasjonen Tyskland
Brian Berletic
Brian Berletic er en amerikansk journalist og kommentator. Han tjenestegjorde i US Marine Corps i Okinawa i Japan. Han har en populær kanal på YouTube med tittelen The New Atlas.