Ukrainas babyfabrikker håver inn rekordprofitt midt i krigens kaos

0
Av Jeremy Loffredo.

The Grayzone, 28. juli 2023.


Mens gjennomsnittlige ukrainere lider midt i NATOs stedfortrederkrig mot Russland, blomstrer virksomheten for surrogatbabyindustrien, som krever en jevn tilførsel av sunne, men økonomisk desperate kvinner for å leie ut livmoren til velstående utlendinger.

Surrogater «må være fra fattigere steder enn våre klienter», forklarte den medisinske direktøren for Kievs største «babyfabrikk».

Fra en BioTexCom-reklamevideo fra 2022, som viser ukrainske surrogatmødre inne i selskapets bomberom.

Ihor Pechonoha fra sveitsisk-baserte BioTexCom sier at forretningsmodellen som har hjulpet ham med å bygge et av de mest lønnsomme surrogatiselskapene i verden, er enkel utnyttelse: «Vi leter etter kvinner i de tidligere sovjetrepublikkene fordi, logisk nok, [kvinnene] må være fra fattigere steder enn våre kunder.»

Det er derfor ingen overraskelse at BioTexCom har vendt seg til Ukraina for en nesten endeløs reserve av unge kvinner som er villige til å selge livmoren for å lette sin økonomiske nød. Åtte år med borgerkrig etterfulgt av en stedfortrederkrig mellom NATO-land og Russland har kastet Ukraina ut i økonomisk katastrofe. Da innbyggerne sank ned i fattigdom, dukket landet raskt opp som det internasjonale episenteret for surrogati, og kontrollerer nå minst en fjerdedel av det globale markedet. Med fremveksten av den spirende industrien, har en lurvete medisinsk underverden fylt med pasientmisbruk og korrupsjon også slått rot.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky og hans team har aktivt oppmuntret til vestlig plyndring av det krigsherjede landet, og har innført et investeringspartnerskap med det globale kapitalforvaltningsselskapet BlackRock, stripping av arbeidernes arbeidsbeskyttelse, og overlater statseide selskaper til private firmaer.

Men det har vært mindre oppmerksomhet rundt Ukrainas surrogatiindustri, som førte over 1,5 milliarder dollar inn i landets økonomi bare i 2018. Siden da har det globale markedet for surrogatbabyer mer enn doblet seg. Bransjen ble verdsatt til over 14 milliarder dollar i fjor, og det forventes å vokse med rundt 25% hvert år fremover, ifølge en analyse av Global Market Insights.

Etter hvert som flere land smeller igjen døren for surrogatiindustrien, ser det ut til at vestlige tjenestemenn lukker øynene for den misbruksridde virksomheten som blomstrer i et deregulert, politisk ustabilt Ukraina.

Emma Lamberton er en Master of International Development kandidat ved University of Pittsburgh, hun publiserte en rapport i Princeton’s Journal of Public and International Affairs om risikoen for ukrainske kvinner påført av landets surrogatiindustri.

«Den største bekymringen til talsmenn på bakken i Ukraina er at lovgivere og til og med nyhetsorganisasjoner ikke ser på dette som et menneskerettighetsbrudd», sier Lamberton til The Grayzone.

«En regjering ville aldri se menneskerettighetsbrudd som for eksempel barnemishandling, som noe som bare skal reguleres,» forklarte hun. «De ville aldri sagt «du skal bare kunne slå barna dine på onsdager, det ville vært utrolig latterlig. Fra perspektivet til talsmenn på bakken i Ukraina, er dette et misbruksproblem, og derfor bør det ikke reguleres, og i stedet bør det forbys.»

Lenge før eskaleringen av krigshandlingene i Ukraina tidlig i 2022, var landet kjent som en fruktbar jaktmark for lyssky karakterer og byråer som forsøkte å jakte på desperate ukrainske kvinner.

Asiatiske nasjoner med svake reguleringssystemer og masser av fattige borgere som India, Thailand og Nepal ga også populære surrogatimarkeder. Men deres regjeringer kunne ikke ignorere den voksende historikken av menneskerettighetsbrudd fra toppaktører i bransjen og til slutt stengte de dørene til velstående utlendinger som søker surrogater.

Begrensningen av disse nasjonale surrogatimarkedene har kanalisert global etterspørsel til Ukraina, og sparket i gang et kappløp mot bunnen blant barnesalgsfirmaer. Nå har fødselsprofitører effektivt eksportert industrien, fra fattige nasjoner til et land midt i en kvernende konvensjonell krig med naboen.

«Krigen har aktualisert behovet for enhetlig internasjonal regulering på temaet surrogati, ettersom surrogater for tiden er tvunget til å velge mellom å bli i en krigssone eller flykte til naboland som ikke anerkjenner lovligheten av surrogati», sier Lamberton til The Grayzone.

«Som med enhver humanitær krise blir menneskehandel en enda større risiko, og internasjonal enighet om surrogati og menneskerettighetsbrudd er nødvendig for å beskytte de sårbare kvinnene og barna i Ukraina».

«De behandler deg ikke som et menneske»: fattige mødre holdt som gisler på babyfarmer

BioTexCom Center for Reproduction er den desidert største aktøren i det internasjonale surrogatimarkedet. Eieren av «reproduktive teknologi-tjenester» hevdet i 2018 at selskapet kontrollerte svimlende 70% av det nasjonale surrogatimarkedet og hele 25% av det globale markedet.

Mens BioTexComs nettsted skryter av at selskapet har gitt «gleden ved å være foreldre» til tusenvis av par fra hele verden, avslører den virkelige historien og operasjoner et grusomt mønster av misbruk, hemmelighold, feilbehandling og til og med påstander om menneskehandel.

Alina, en ukrainsk kvinne intervjuet av Al Jazeera i 2018, forklarte forholdene som førte til at hun inngikk en kontraktsmessig graviditets-avtale med BioTexCom.

«Det er vanskelig å finne en godt betalt jobb i Ukraina … Jeg ville sette av penger til min sønns universitetsavgifter, de er veldig dyre», sier hun.

En annen ukrainsk BioTexCom surrogatmor, som bærer et barn for et amerikansk par, fortalte El Pais at hun bestemte seg for å selge livmoren på grunn av sin økonomiske situasjon. «Jeg vokste opp uten et hjem. Det er viktig for meg å ha en egen leilighet. [Surrogati] er den eneste måten jeg kan gjøre det på.»

BioTexComs medisinske direktør, Ihor Pechenoha, innrømmet åpent overfor det spanske gravemagasinet La Marea, at selskapet hans retter seg mot kvinner fra fattige områder, og at «alle de som jobber som surrogatmødre gjør det av økonomiske vanskeligheter».

«Vi leter etter kvinner i de tidligere sovjetrepublikkene fordi, logisk nok, [kvinnene] må være fra fattigere steder enn våre klienter,» forklarte Pechenoha.

Til slutt la han til: «Jeg har ikke møtt en eneste kvinne med en god økonomisk situasjon som har bestemt seg for å gå gjennom denne prosessen av godhet, fordi hun tror hun har nok barn og ønsker å hjelpe noen andre som vil ha dem.»

«De gjør det fordi de trenger de pengene for å kjøpe et hus, for utdanning av sine barn,» fortsatte Pechenoh, og konkluderte: «Hvis du har et godt liv i Europa, kommer du ikke til å gjøre det.»

En ukrainsk kvinne som solgte livmoren sin til utlendinger, bekreftet BioTexCom-direktørens kommentarer, og fortalte The Guardian, «Den eneste grunnen til at jeg gikk med på å gjøre dette er bare for de økonomiske fordelene.»

«I tillegg, siden mannen min dro til frontlinjen, trenger jeg en måte å støtte mine fire andre barn på,» la hun til.

«Surrogatmødre, de er en strøm av rugemaskiner,» forklarte en annen av BioTexComs tidligere surrogater i 2019. «De behandler deg ikke som et menneske.»

En rapport fra 2020 publisert i Princeton’s Journal of Public &; International Affairs tok også notis av den utenlandske utnyttelsen som driver Ukrainas surrogatiboom.

Mens talsmenn hevder at kvinner fritt velger å bli surrogater, blir sårbare kvinner ofte manipulert gjennom presentasjon av valg. Potensielle surrogater blir tvunget til å velge mellom å sørge for sine familier gjennom en praksis som kan krenke deres moralske tro eller miste en økonomisk mulighet til å forsørge sine familier.

Oksana Bilozir, et ukrainsk parlamentsmedlem som presser på for å forby utlendinger å leie livmor fra ukrainske kvinner, fortalte Australian Broadcast Corporation (ABC) at «det er to kategorier av ukrainske surrogater: de som ønsker å gjøre det for pengene og de som allerede har gjort det.» Hun insisterte overfor ABC at surrogati gir så mye økonomisk verdi til Ukraina at det kan være umulig å forby.

Bilozir beklaget at de korrupte, oligarkiske kreftene som har innflytelse over den ukrainske regjeringen, effektivt sett har forhindret lovgivningskampen mot surrogatiindustrien.

«Nå er det egentlig en stor kamp med næringslivet og deres lobbyister som dessverre er til stede i nasjonalforsamlingen», sier hun. «Surrogati ble skrevet inn i våre lover som noe rent forretningsmessig.»

Emma Lamberton, forfatteren av Princeton-rapporten om Ukrainas surrogatiindustri, bemerket at BioTexCom faktisk er et utenlandsk selskap som opererer inne i Ukraina. Dokumenter fra firmaets nettside antyder at selskapet er registrert i Sveits.

Til tross for BioTexComs tilknytning til det velstående banksenteret og reklamemateriellet som skryter av toppmoderne fasiliteter og luksuriøs innkvartering for surrogatmødre, indikerer en rekke rapporter at forholdene i boligsentrene ligner mer på fengsel enn noe firestjerners hotell.

En mor forklarte at mens hun var gravid på vegne av BioTexCom, plasserte selskapet henne faktisk i en leilighet som lovet, men hun ble tvunget til å dele leiligheten med fire andre gravide kvinner, og også dele seng i 32 uker av svangerskapet.

Noen som har vært vitne til selskapets praksis fra innsiden, sier at det gjør surrogatenes vanskelig økonomiske situasjon til et våpen for å hindre dem i å forlate boligkvarteret.

«Hvis vi ikke var hjemme etter klokken 4, kunne vi fått en bot på 100 euro», sier en tidligere BioTexCom-surrogat til den London-baserte frilansjournalisten Madeline Rouche. I gjennomsnitt varierer det månedlige stipendet for surrogater fra 200 til 350 euro. Med andre ord kan det å forlate boligkvarteret koste en BioTexCom surrogat halvparten av den månedlige kompensasjonen.

«Vi ble også truet med bot hvis noen av oss åpent kritiserte selskapet, eller kommuniserte direkte med de biologiske foreldrene,» sier hun. «Vi ble behandlet som kveg og spottet av legene.»

Den økonomiske kompensasjonen, sa hun, var ikke på langt nær nok til å få avgjørelsen hennes til å virke verdt belastningen: «Jeg vil aldri bli surrogatmor igjen. Det var en forferdelig opplevelse.»

Etter fødselen holdes mange spedbarn under lås og slå på hoteller med militarisert sikkerhet til kjøperne kommer for å hente dem. Som The Guardian rapporterte i 2020

«Disse nyfødte er ikke i spedbarnsavdelingen på et fødselssykehus, de er stilt opp side om side i to store mottaksrom på det usannsynlig navngitte Hotel Venezia i utkanten av Kiev, beskyttet av ytre murer og piggtråd.»

Samtidig hevder ukrainske topptjenestemenn at den voldelige industrien har funnet mektige voktere i Washington.

USA anklages for å beskytte BioTexCom mens vestlig presse pumper ut PR

Under et intervju med The Hill i 2019, påsto Ukrainas daværende statsadvokat Yuriy Lutsenko, at USAs ambassadør Maria Yovanovitch, ga ham en «untouchables liste», eller en liste over mektige personer som Washington forbød ham å etterforske eller straffeforfølge.

Lutsenko overvåket en rekke kriminelle undersøkelser av BioTexCom etter anklager om svindel og menneskehandel. Han fikk til slutt grunnleggeren av BioTexCom, en tysk statsborger ved navn Albert Tochilovsky, plassert i husarrest i to måneder i 2018.

Men Lutsenko ble fjernet fra stillingen sin i 2020. I dag «tror han at etterforskningen av BioTexCom har stoppet opp som en konsekvens», skriver The Guardian.

Mens Ukrainas tidligere toppanklager anklaget USA for å beskytte BioTexComs grunnlegger, har vestlige toppmedier produsert glødende, PR-lignende dekning av selskapet, der de har dekket over misbruket og utnyttelsen som lurer bak gardinene på fødeavdelingen.

I oktober 2022 publiserte The New York Times en artikkel som kunne vært hentet direkte fra markedsføringsmaterialet til BioTexCom. Times rammet inn gjenopptakelsen av BioTexComs surrogatioperasjoner, midt i en krig med Russland, som en tapper handling av patriotisk trass, og beskrev babyvirksomheten som «en industri som mange barnløse mennesker stoler på».

I stedet for å presse BioTexComs medisinske direktør på forretnings-modellen som baserer seg på økonomisk tvang av fattige kvinner eller rapporter om mishandling, stilte Times Pechenoha lette spørsmål om statusen til surrogatimarkedet.

«Krigen har ikke redusert surrogatiets appell for par som er desperate etter å få barn,» fordi selskapets kunder «har det travelt», forklarte han. Til syvende og sist, «klarte vi å bringe alle våre surrogatmødre ut fra okkupasjon og beskytning,» skrøt Pechenoha.

Babyfarmer i bomberom

Da stedfortrederkrigen i Ukraina begynte, inntok den lukrative virksomheten med å forsyne utenlandske kvinner med babyer på bekostning av fattige ukrainske kvinner en militarisert holdning.

Ifølge The Atlantic sikrer selskapet et bomberom i nærheten av deres område for å sikre at nyfødtproduksjonen kan fortsette uhindret i tilfelle et angrep. En video publisert av BioTexCom tidlig i 2022, viser et typisk tilfluktsrom utstyrt ikke bare med senger, barnesenger og soveposer, men også med gassmasker.

Med kampanjestil i beste sendetid feiret ABC News, at selskapets babyfabrikker er sikret mot russiske bomber. «Det ukrainske surrogati-byrået gjør alt som trengs for å holde pasientene trygge», var tittelen på segmentet

Rapporten åpnet med at ABCs David Muir roste Ukrainas «største surrogatibyrå» for å «treffe alle mulige tiltak for å sikre at deres pasienter og deres babyer er trygge».

Segmentet fortsatte med å inneholde et kose-intervju der BioTexComs medisinske direktør insisterte, uten et snev av motsigelse, at selskapets medisinske standarder var «så høye.» Muir roste ham deretter for å være «modig og tapper» og at han jobber for et så «fantastisk» selskap.

BioTexCom behandler helt klart noen av menneskehetens mest skremmende utfordringer som forretningsmuligheter, fra krig til den angivelig truende faren for en betydelig nedgang i befolkningsantallet.

Den neste fasen av surrogati: kunstige fostre utenfor kroppen

et notat som følger med en artikkel promotert av BioTexCom, fremhever selskapet krisen i fødselsraten som utviklingsland står overfor, og hevdet at selskapets «kunstige inseminasjonsteknologi» er en «sjanse for menneskehetens overlevelse.»

«Om 50 år vil befolkningen i de fleste land i verden bli redusert med halvparten,» erklærte artikkelen.

Tochilovsky, den tyske eieren av BioTexCom, har hevdet at så lenge selskapet hans forblir i forkant av den bredere bioteknologiske industrien, lover det en revolusjon innen futuristisk reproduktiv bioteknologi, der babyer genereres i kunstig livmor og gener redigeres med datamaskiner.

I et intervju med Delo, en ukrainsk avis, diskuterte Tochilovsky den digitale transformasjonen i sammenheng med «reproduktiv teknologiindustri».

Med henvisning til stigende rater for infertilitet og teorier om «befolkningskollaps», popularisert av teknologimilliardæren Elon Musk og den kinesiske forretningsmannen Jack Ma, insisterte Tochilovsky på at hele menneskeheten vil bli reddet av bioteknologi.

«Reproduktiv medisin er menneskehetens fremtid,» sa han.

«Det viktigste er ektogenese, evnen til å oppdra et barn utenfor menneskekroppen … en kunstig livmor. Noe sånn som fabrikker som vi alle så i filmen The Matrix. Jeg tror vi innen fem til syv år vil få ektogenese.» Tochilovsky sa at BioTexCom «jobber i denne retningen.»

På spørsmål fra den ukrainske journalisten om hvordan BioTexCom planlegger å løse de juridiske og etiske problemene rundt prosjektering og organisering av babyfabrikker, svarte konsernsjefen at svaret var enkelt: eliminere tilsyn utenfra.

«Det viktigste,» insisterte han, «er å forby politimyndigheter å blande seg inn i arbeidet.»


Denne artikkelen ble først publisert i The Grayzone:

Ukraine’s baby factories rake in record profits amid chaos of war

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Jeremy Loffredo er en uavhengig journalist basert i New York City.

Forrige artikkelHunter Biden betalte halliken sin fra farens konto
Neste artikkelNorge, den snilleste gutten i klassen?
Jeremy Loffredo
Jeremy Loffredo er en uavhengig journalist med base i New York City Han skriver blant annet for The Grayzone.