Taliban har gjennomført «historiens mest vellykte krig mot narkotika»

0

Under USAs okkupasjon av Afghanistan ble landet arnested for 80% av verdens opiumproduksjon. USA påsto at de drev en «krig mot narkotika», men det motsatte var tilfelle. USA drev Afghanistan som en narkostat.

Nå er situasjonen totalt forandret.

I fjor vedtok Taliban et forbud mot opiumsproduksjon. «Ekspertene» sa at dette kanskje ville skade landets økonomi.

I kjølvannet av USAs og Storbritannias kaotiske tilbaketrekning fra Afghanistan i august 2021, advarte den pakistanske journalisten Hamid Mir i Washington Post om farene ved «å ignorere én viktig konsekvens av Talibans maktovertakelse: den kommende boomen i Afghanistans narkotikahandel». 

Mir spådde da frimodig at «i løpet av de neste årene kan en flom av narkotika fra Afghanistan bli en større trussel enn terrorisme.»

Denne prognosen om en internasjonal narkotikahandelsboom virket plausibel, tatt i betraktning av de mangeårige anklagene om at Taliban finansierer sitt langvarige opprør mot okkupasjonsmakten ved å kontrollere opiumsproduksjonen. Faktisk ble det antatt at 95 prosent av heroinen brukt i Storbritannia stammet fra afghansk opium.

Dette skrev William Van Wagenen i The Cradle.

Taliban knuste CIAs heroinbonanza i Afghanistan

Og han pekte på at det nå viser seg at vedtaket og oppfølginga av det har vært en suksess.

Studier som er gjennomført av Alcis viser at dette har vært «historiens mest vellykte krig mot narkotika»:

Nye satellittbilder avslører en svimlende 99 % reduksjon av valmuedyrking i de viktigste opiumsdyrkingsområdene i Afghanistan.

Taliban har vellykket redusert valmuedyrking med mer enn 99 % i Helmand-provinsen, som tidligere produserte mer enn 50% av landets opium. I følge ny forskning og analyse fra det ledende geospatiale analysefirmaet Alcis og Afghanistan-ekspert David Mansfield, er omfanget av reduksjonen i opiumsproduksjon over hele Afghanistan enestående, med dyrking sør i landet ned med minst 80 % sammenlignet med fjoråret, da Taliban forbød dyrking av valmuer for opium.

Satellittbildene og analysen av dem viser en dramatisk forandring.

Dette var situasjonen i 2022:

Og dette er situasjonen i 2023:

Afghanske bønder har gått over fra å dyrke valmuer til å dyrke hvete, og har dermed gjort alle «ekspert»-uttalelsene om hvor ille forbudet vil være for Afghanistans økonomi til skamme.

Dette har også Financial Times fått med seg:

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHvem står bak planene om å gjøre Norge til ressurskoloni?
Neste artikkelRapport: USA nedskalerte nesten NATOs kommuniké om Ukraina etter Zelensky-tweet