Steppeulven uler igjen!

0

Avisa Klassekampen la i sine første år sterk vekt på arbeiderklassen og la dermed også til rette for en arbeiderkultur der arbeidere fra forskjellige bransjer skrev små historier i avisa. 

Dette pågikk i omtrent 15 år, og fikk sin spede start i 1980 med leserbrev fra en sjømann som kalte seg Kit Carson. Han skrev innlegg som blant annet «Jeg er verdens best betalte», den 24. juli 1980, der han raljerte med en rapport som hadde stått i «Nytt fra Norge» der det ble påstått at norske sjøfolk var best betalt i verden. 

20. november 1980 annonserte Klassekampen at de ville starte en kommentarspalte som ville komme regelmessig under vignetten «Kit Carson fra de sju hav», og historien «Blakke redere i Høykostland» var først ute. Personen bak dette pseudonymet het Jens Hoel. Han ble seinere forbundsleder i Hotell og restaurantarbeiderforbundet, og er snart aktuell med romanen «Yrke: matros – Formue: null». Boka vil komme i salg ca. 1. september 2023.

Hoel gikk i land i 1983, og langtransportsjåfør Steppeulven tok opp hansken for å føre tradisjonen videre. Deretter fulgte flere andre på, og Klassekampens redaksjon gjorde mye for å utvikle denne skrivegruppa som etter hvert besto av rundt tretti personer. De skrev under en egen vignett, en fjærpenn og tittelen Fra Arbeidsplassen. Avisa arrangerte skriveseminarer, egen internavis og en fast journalist som tok et overordnet ansvar. 

Geir Sundet har i flere år publisert på steigan.no, både under eget navn og som Steppeulven. Vi begynner nå etter avtale med Sundet å trykke opp igjen hans historier fra Klassekampen i kronologisk orden, og med ei historie første lørdag hver måned. 

Pål Steigan

Sjefredaktør i steigan.no

Forrige artikkelFår jeg noen gang en unnskyldning?
Neste artikkelTur og kjør
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).