Russland og Kina har en felles visjon for Nord-Korea

0
Russian Defense Minister Sergey Shoigu holds talks with his North Korean counterpart Kang Sun-nam in Pyongyang. © Sputnik / Russian Defense Ministry
Av M. K. Bhadrakumar.

Det tre dager lange statsbesøket i Pyongyang 25.-27. juli til den russiske forsvarsministeren Sergej Shoigu, ledsaget av en militærdelegasjon, er det første besøket på høyt nivå fra Moskva i post-sovjettiden. Shoigus møte med den nordkoreanske lederen Kim Jong Un onsdag løfter totalt det som ville ha gått som en vennlig gest av Kreml på 70-årsdagen for våpenhvilen som førte til en opphør av fiendtlighetene fra Koreakrigen til et helt annet univers. 

På det mest åpenbare nivået stikker det hull i jernteppet av sanksjoner som USA bygde rundt Nord-Korea. Men Shoigus besøk, som i tid falt sammen med Afrika-toppmøtet i St. Petersburg ledet av president Vladimir Putin, må sees på som en del av Russlands budskap om at landet har kommet tilbake med et smell på den sentrale scenen i verdenspolitikken. 

Prikken over i-en var en gjennomført omvisning i Nord-Koreas arsenal av missiler som er i stand til å bære atomstridshoder, inkludert den nyeste ballistiske missilprestasjonen Hwasong-18, som Kim personlig viste fram for den russiske militærdelegasjonen.

Det nordkoreanske nyhetsbyrået [NKNA] rapporterte at Shoigu overleverte et håndskrevet brev fra Putin til Kim. Den kommenterte at «De husket med dype følelser historien om dypt rotfestet vennskap mellom DPRK og Russland, og under foredraget utvekslet de vurderinger og meninger om spørsmål av gjensidig bekymring innen nasjonalt forsvar og sikkerhet og om det regionale og internasjonale sikkerhetsmiljøet og oppnådde en konsensus om dem …» [Uthevelse lagt til]

«Møtet mellom Kim Jong Un og Sergei Shoigu på et viktig tidspunkt tjener som en viktig anledning til å videreutvikle de strategiske og tradisjonelle DPRK-Russland-forbindelsene som kreves i det nye århundret og ytterligere styrke det strategiske og taktiske samarbeidet og samarbeidet mellom de to land innen nasjonalt forsvar og sikkerhet for å takle det stadig skiftende regionale og internasjonale sikkerhetsmiljøet .» [Uthevelse lagt til.] 

Russlands forsvarsdepartement sa at Shoigus besøk «ville bidra til å styrke bilaterale militære bånd og markere et viktig stadium i utviklingen av samarbeidet mellom de to landene.» 

Betoningen i dent nordkoreanske referatet er umiskjennelig på forsvars- og sikkerhetshensyn, og retter oppmerksomheten mot det flyktige miljøet i Fjernøsten, og spesifikt på «strategisk og taktisk samarbeid.» Moskva tilbakeviste vestlige rapporter om militært samarbeid med Nord-Korea. En ny side åpnes muligens. 

Shoigus besøk fant sted sammen med besøket av Li Hongzhong, nestleder i den stående komitéen for Kinas nasjonale folkekongress, og signaliserte at Russland og Kina «står nært» Nord-Korea – for å låne fra en Global Times-kommentar – som svar på at Biden-administrasjonen akselererte utdypingen av en trilateral allianse mellom Washington, Tokyo og Seoul. 

Washington utnytter den politiske overgangen i Sør-Korea med valget av den pro-vestlige sørkoreanske presidenten Yoon Suk-Yeol i mai i fjor, som snudde sin forgjenger Moon Jae-Ins uavhengige utenrikspolitiske bane mot Moskva og Beijing og ga helt opp innsatsen for å finne en avspenning med Pyongyang. 

Les: Overhengende fare for fred på den koreanske halvøya?

USAs tilnærming til Fjernøsten sammenlignes med deres strategi i Midtøsten, hvor den også pleide å piske opp iranofobi og blokkere enhver regional sikkerhetsprosess fra å utvikle seg, noe som bidro til å øke dens militære tilstedeværelse i regionen og fremmet massiv våpeneksport. Hovedforskjellen ligger i drivkraften i Washingtons Fjernøsten-strategi som ligger i å demme opp mot Kina og Russland. 

Det er ingen tvil om at USA forverrer situasjonen i Asia ved å provosere Pyongyang og undergrave situasjonen på den koreanske halvøya for å holde den i en tilstand av limbo der den kan tas opp igjen når som helst. De siste påfølgende besøkene i juli av to amerikanske atomubåter til de sørkoreanske marinebasene er et eksempel. 

I den siste perioden nærmer den fastfrosne konfrontasjonen mellom de to Korea-statene seg stadig eskalering på grunn av det dypere militære samarbeidet mellom Washington og Seoul. Et avgjørende øyeblikk kom i april da Biden og Yoon signerte Washington-erklæringen om å avskrekke Nord-Korea, som innebærer opprettelsen av en rådgivende gruppe for spørsmål innen den kjernefysisk sfæren og hyppigere opptreden av amerikanske strategiske våpen, samt besøk av atomubåter til Sør-Korea. 

Og naturligvis utløste dette spillet fra Washington en skarp reaksjon fra Pyongyang, og det dannes en ond sirkel med et fravær av noen form for interesse fra amerikansk side for å gjenoppta et engasjement med Pyongyang. I realiteten eskalerer derfor amerikanerne situasjonen under påskudd av å støtte Sør-Korea. 

Enkelt sagt, dette skaper synergi for USAs kapasitet til å motvirke den kinesisk-russiske aksen i Asia-Stillehavsregionen. Avisen Izvestia rapporterte i forrige uke og siterte kilder fra forsvarsdepartementet i Moskva om at en styrking av utplasseringen i Fjernøsten er under vurdering, og det kan omfatte basering av strategiske missilbærere Tu-160 «White Swan» i Amur-regionen – et multimodus supersonisk strategisk bombefly med variabel vingegeometri, designet for å treffe mål dypt bak motstanderens linjer i hastigheter opp til 2000 km/t. 

Militæreksperten Yuri Lyamin sa til Izvestia: «Spesiell oppmerksomhet bør rettes mot Japan, som vi [Russland] fortsatt har territorielle konflikter med om den sørlige Kuriløya. Nylig har dette landet [Japan] økt sine militære utgifter, og planlegger også å utvikle sjokkvåpensystemer. Derfor er det nødvendig å styrke våre avskrekkingsstyrker for å nøytralisere trusselen fra denne kanten.» 

Imidlertid har geopolitikken i Fjernøsten også andre dimensjoner. Den kommersielle verdien av den arktiske skipsruten er i søkelyset, «som er et viktig område hvor Kina og Russland har potensial og bør styrke samarbeidet», skrev Global Times denne uken. 

Russland tester for tiden den arktiske skipsruten med en last med råolje til Kina, som forventes å ankomme 12. august til Rizhao i Shandong-provinsen i Øst-Kina. Denne ruten kan redusere den maritime avstanden mellom Europa og Nordøst-Asia med nesten en tredjedel, sammenlignet med Suez-ruten, som i dag brukes for det meste av russisk oljeeksport til Kina og India. 

Uten tvil bidrar klimaendringene til interessen for arktisk skipsfart. Men dette markerer også et nytt stadium av global maktkonkurranse, som involverer både politiske og økonomiske interesser for handel mellom Asia og Europa. Den strategiske betydningen er dyp, siden den nordlige ruten ikke er under amerikansk kontroll, i motsetning til Malacca-stredet. 

The Global Times skrev: «Fra et geopolitisk perspektiv er tidlig planlegging og forholdsregler i form av diversifisering av skipsruter avgjørende for Kinas økonomiske og handelsmessige sikkerhet. Derfor må Kina slå seg sammen med Russland om utviklingen av nye skipsruter i Arktis for sine langsiktige strategiske interesser.» 

Det er tilstrekkelig å si at det dypere samarbeidet mellom den kinesiske og russiske marinen, spesielt felles patruljer, etc. – er en game changer i geopolitikken i Fjernøsten og det vestlige Stillehavet. 

Hvor kommer Nord-Korea inn? Enkelt sagt, Rajin havn, som ligger på Nord-Koreas nordøstkyst, er tilfeldigvis den nordligste isfrie havnen i Asia. 

Rajin kan bli et «logistikknutepunkt» hvis det kobles til den transsibirske jernbanen. Allerede er det en jernbane som forbinder Russland og Nord-Korea via krysset ved Tumen-elven for å nå havnen ved Rajin (i henhold til en avtale fra 2008 signert mellom jernbanene i de to landene.) 

En spesiell økonomisk sone i Ranjin føyer seg på den ene siden inn i det arktiske skipsfartsnettverket, mens den på den annen side faller helt innenfor gruppen av havner i Nordøst-Asia hvor skip som passerer den nordlige sjøruten kan ankomme eller avgå, hvorav tre — Busan, Qingdao og Tianjin — som også er blant verdens 10 travleste containerhavner.

Faktisk er USAs plan for å holde spenningen høy i situasjonen rundt Nord-Korea selvinnlysende. Å virkelig gjøre Rajin om til et logistikknutepunkt vil sannsynligvis kreve massive endringer i den politiske situasjonen på den koreanske halvøya.

Shoigus banebrytende besøk til Pyongyang har en mye større agenda for å integrere Nord-Korea i geoøkonomien i Eurasia. Å se dette som et nullsumspill vil ikke yte rettferdighet til Russlands intellektuelle ressurser til å planlegge for fremtiden med en fremsynt visjon. Ikke bli overrasket om Shoigus samtaler i Pyongyang vil bli omtalt i Putins kommende besøk til Kina i oktober med fokus på Belte- og veiinitiativet.


Denne artikkelen ble først publisert i bloggen til M. K. Bhadrakumar:

Russia, China have a shared vision for North Korea

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFor mye av det «gode»
Neste artikkelUSA fører en teknologikrig mot Kina
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.