Opera buffa i Ukraina

0

Mens krigen fortsetter, vokser vrangforestillingene, uten noen avslutning eller seier i sikte.

Seymour Hersh.
Av Seymour Hersh.

(Opera buffa (komisk opera, musikalsk komedia) betegner en operaform som oppsto i Napoli og Venezia tidlig på 1700-tallet. o.a.)

La oss ta en titt på nylige hendelser i Ukrainakrigen fra synspunktet til de i det amerikanske etterretningsmiljøet som føler at president Joe Biden ikke hører på dem, men at han burde gjøre det.

Den 17. juli angrep Ukraina for andre gang en av Russlands president Vladimirs stolteste prestasjoner: den 17 kilometer lange Kerch-brua som forbinder Krim med Russland. Brua til 3,7 milliarder dollar, med separate spenn for bil- og togtrafikk, ble åpnet for biltrafikk i mai 2018 og for lastebiler fem måneder senere, og Putin selv kjørte den første lastebilen som krysset sundet.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky gjorde det klart før den russiske invasjonen tidlig i fjor at han anså brua som et legitimt militært mål. Ukraina angrep først brua i oktober i fjor ved hjelp av en nedsenkbar drone, men den ble fullstendig reparert i løpet av sju måneder. Det siste angrepet, av et par nedsenkbare droner, drepte et par som kjørte over da eksplosjonen skjedde og skadet barnet deres. Skadene på et av bruspennene for biltrafikk var alvorlige.

Bidenadministrasjonens rolle i begge angrepene var avgjørende. «Selvfølgelig var det vår teknologi,» sa en amerikansk tjenestemann til meg. «Dronen ble fjernstyrt og halvt nedsenket – som en torpedo.» Jeg spurte om det før bruangrepet var noen tanker om muligheten for gjengjeldelse. «Hva vil Putin gjøre? Vi tenker ikke så langt, sa tjenestemannen. «Vår nasjonale strategi er at Zelensky kan gjøre hva han vil. Det er ikke noe voksent oppsyn med ham.»

Putin svarte på det andre angrepet på brua ved å kansellere en avtale som gjorde det mulig å frakte ukrainsk hvete og andre viktige matvekster, som var hindret av den pågående krigen, fra blokkerte havner ved Svartehavet. (Før krigen eksporterte Ukraina mer korn enn hele EU og nesten halvparten av verdens solsikkefrø.) Og Russland begynte stadig å intensivere missil- og rakettangrep i Odessa, det begynte med havneområdene og har fortsatt til andre steder i byen.

Tjenestemannen sa at det var mye mer enn korn og solsikkefrø som strømmet inn i Europa fra Odessa og andre Svartehavshavner: «Odessas eksport inkluderte ulovlige ting som narkotika og oljen som Ukraina fikk fra Russland.»

På dette tidspunktet, da Ukrainas motoffensiv mot Russland har kjørt seg fast, sa tjenestemannen: «Zelensky har ingen plan, bortsett fra å holde på. Det er som om han er et foreldreløst barn – en stakkars i undertøyet – og vi har ingen reell anelse om hva Zelensky og folkene hans tenker. Ukraina er den mest korrupte og dummeste regjeringen i verden, utenom Nigeria, og Bidens støtte til Zelensky kan bare komme fra Zelenskys kunnskap om Biden, og ikke bare fordi han tok seg av Bidens sønn.»

Det er noen i det amerikanske etterretningsmiljøet, sa tjenestemannen, som bekymrer seg over Putins svar på de nylige ukrainske droneangrepene i sentrum av Moskva. «Vil Kiev bli det neste?»

Tjenestemannen fremstilte den amerikanske holdningen til krigen i Ukraina som forvirrende og urealistisk. «Presidenten og [utenriksminister] Tony Blinken fortsetter å si: ‘Vi kommer til å gjøre det som trengs så lenge det trengs» for å vinne krigen. Han la til at administrasjonen i flere måneder har forhandlet om kjøp av noe som kan utgjøre så mye som en ti-års forsyning av 155 mm artillerigranater fra den pakistanske hæren som ironisk nok kan forlenge levetiden til en tapende krigsinnsats.

«Flere mennesker kommer til å dø i denne krigen, og hvorfor?» spurte tjenestemannen. «Det amerikanske og ukrainske militæret kommer ikke lenger med noen spådommer» om framtidig suksess i den nåværende motoffensiven. «Den ukrainske hæren har ikke kommet forbi den første av tre russiske forsvarslinjer. Hver mine ukrainerne graver opp fylles opp med en ny av russerne om natta.

«Virkeligheten,» sa tjenestemannen, «er at maktbalansen i krigen er avgjort. Putin har det han vil ha»: tilgang til Krim og de fire ukrainske oblastene – Donetsk, Kherson, Luhansk og Zaporizhzhia – som ble annektert av Russland 30. september i fjor. «Ukraina har dem ikke og kan ikke få dem tilbake.» I mellomtiden er Putins sluttspill i Odessa, hvis det er finnes et, ikke kjent.

Til tross for alt det ukjente, sa tjenestemannen, president Biden «burde ha fortalt Zelensky at han nå var på egenhånd når det kom til motoffensiven. Maktbalansen» – mot de dårlig bevæpnede, dårlig trente og svakt bemannede ukrainske styrkene – «var en avgjort sak».

I forrige uke på Aspen Security Forum i Colorado anklaget sekretær Blinken, som offentlig avviste enhvert snakk om våpenhvileforhandlinger før den nåværende motoffensiven, Russland, ifølge en New York Times-rapport, for å «militarisere matforsyninger». Han anklaget på samme måte Russland for å «militarisere» sin enorme forsyning av naturgass før president Biden ga tillatelse til ødeleggelsen i fjor høst av Russlands to Nord Stream-gassrørledninger til Tyskland.

På søndag, under et TV-intervju med CNNs Fareed Zakaria, snudde Blinken nyere historie på hodet, og erklærte at når det gjelder hva Putin «søkte å oppnå» i krigen med Ukraina, hadde han «allerede tapt». «Målet var å slette Ukraina fra kartet, å eliminere dets uavhengighet, dets suverenitet, å legge det inn i Russland. Det mislyktes for lenge siden. Nå er Ukraina i en kamp for å få tilbake mer av landet som Russland tok fra det. . . . Det er tøft. Russerne har fått på plass sterke forsvar. . . . Ukrainerne kjemper for sitt land, for sin framtid, for landet sitt, for sin frihet. Jeg tror det er det avgjørende elementet, og det kommer til å avgjøre spillet.» Faktisk vil ethvert fremtidig oppgjør med Russland, hvis det blir forhandlet fram, nesten helt sikkert inkludere nytt lederskap i Kiev og også erkjenne russisk kontroll over de fire annekterte oblastene. Zelensky, hvis han overlever, er kjent for å eie et hus i Forte di Marmi, en strandby i Toscana, som han kjøpte for 4,2 millioner dollar i 2015, fire år før han ble president.

Den støyende offentligheten splittet i slutten av juni mellom Yevgeny Prigozhin, lederen av den paramilitære Wagner-gruppa og Putin, erobret hjertene og sinnene til mange amerikanske avisredaktører og reportere som så på det som en alvorlig utfordring for Putins ledelse. Jeg har ikke klart å finne ut om det fantes en formell CIA-vurdering av hendelsen, men det er seriøse etterretningseksperter på Russland som konkluderte med at det dreide seg mye mer om å avvikle en vanskelig leder som lot til å være på kant med Putin.

«Putin er en russisk fundamentalist, men han var klar over at Wagner-gruppa var full av potensielle dissidenter som ikke anså ham for å være nok fundamentalistisk for dem,» sa tjenestemannen. «De ville at han skulle ta Ukraina og Vest-Europa og kjøre hele veien til Den engelske kanal. Putin var ikke med på det.

«Hvordan ville president Biden reagert hvis Kina hadde etablert en base i Tijuana, Mexico, og møtt alle de venstreorienterte regjeringene i Sør-Amerika der? Det er slik Putin forventes å reagere på møtet tidligere denne måneden med alle NATO-sjefene i Vilnius, nær den russiske grensa.»

Tjenestemannen la til:

«Ikke tenk det» – Putins eksponering og isolering av de mislykkede motterroristene til Wagner-gruppa – «var ikke planlagt. Ikke en sjanse.»

Russisk historie vrimler av slike feller. Bare spør Leon Trotsky.


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Seymour Hersh:

OPERA BUFFA IN UKRAINE

Forrige artikkel«Jeg er en kritisk journalist og jeg bedriver kritisk journalistikk»
Neste artikkelHvorfor løy Joe Biden?