Når sola står på feil side

0
Av Bjarne Berg Wig.

Når endringer skjer fort, er forskjellen på en krise og en mulighet hvor fort du ser den.
Hvis du ikke endrer din mentale modell, vil du gjøre feil på feil.

Eller som en kamerat av meg som gikk i tåke og regn på Hardangervidda. Han fulgte T-ene, men begynte å tvile på retningen. Han tok opp kartet og fikk etter hvert sjøer og bekkefar til å stemme med sin egen forestilling om at han gikk riktig retning. Men tvilen kom igjen og han to opp kompasset han kjøpte på Krossen på veg oppover. Kompasset viste at han gikk feil retning.  «Fillern», tenkte min venn, «produksjonsfeil på kompasset»! (Han påstod at det stod «Made in South Korea»). Min venn hadde en forestilling som satt som klistra i hjernen. Men så kom det et fakta som endret hans mentale modell. Skyene forsvant, og SOLA STOD PÅ FEIL SIDE! Først da snudde han.

Mens du leser dette, endrer verdenssituasjonen seg dramatisk. Men de fleste fortsetter å TRO på den vestlige verdens overlegenhet, på at «vi» representerer høyere sivilisasjon og forsvarer menneskerettighetene og demokratiet.

I 500 år har det vært den vestlige verden som har dominert verden. Fra Columbus i 1492 startet koloniseringen av Amerika og massakrerte store deler av innbyggerne der, ranet til seg gull og edle metaller deretter gradvis fikk dominans over resten av verden. Store armadaer og overlegne skytevåpen etterfulgt av kirken som frelste de «ville». Alle de europeiske hovedstedene glitrer av gull og verdier stjålet fra resten av verden gjennom disse fem århundrene. Historikeren Terje Valen har kalt denne epoken og dette systemet for «Det Columbiske systemet». Gjennom århundrene har det vært ulike førerland i dette systemet. I begynnelsen med Spania, Portugal og seinere Frankrike etterfulgt av de britiske imperium. Britannia dominerte verdenshavene, hadde militær overlegenhet og sørger for at strømmen av verdier alltid gikk fra periferien og inn mot sentrum – i London. Det vestlige borgerskapet ble styrtrikt, arrogant og tvers igjennom dobbeltmoralsk. Tyskland prøvde å få overtaket i dette Columbiske systemet, men ble knust av Den Røde Arme og våre allierte.

Etter den andre verdenskrigen overtok USA som vestens ny koloniale sentrum. Ifølge en forskningsrapport fra et amerikansk universitet, har USA etter andre verdenskrig drept rundt 4,5 millioner mennesker. Alltid for å holde vestlig kontroll (naturressurser, pengestrømmer, handlelsruter etc.) India, Kina og Latin-Amerika ble slavebundet i århundrer. De folkelige bevegelsene bak ledere som Gandhi, Mao, Lumumba, Che Guevara hadde alltid et primært formål: Å løsrive deg fra dette vestlige ny-koloniale systemet som, holdt verdens milliarder nede i kunstig fattigdom.

Jeg vokste opp på 60- og 70-tallet da dette Columbiske imperiesystemet var helt dominerende, vitalt og sterkt og det holdt alltid handa over værstinger som Pinochet, Videla, Somoza. Solidaritet med Vietnam og Palestina mot USA imperialismen formet vår bevissthet.

Som alle imperier i historien har dette også sin levetid.  

Virkelig verden består av systemer som utvikler seg, modnes, og gradvis forvitrer. Systemer er gjensidig avhengige prosesser som hele tiden er i bevegelse. Endringer skjer gradvis, men av og til i stort tempo.  Som Ernst Hemingway skrev i en av sine bøker «Hvordan gikk du konkurs?» -«Først gradvis – så plutselig».

Krigen i Ukraina har vært som en dråpe herder – en akselerator som forsterker andre prosesser. USA og deres mange vasaller prøvde å isolere Russland og ødelegge russisk økonomi. Med det resultat at Rubelen er sterkere enn noen gang. På St.Petersburg Economic Forum i juni var det 17 000 tilreisende fra 110 land! De tidligere rivalene Kina og Russland har utviklet et tett og nært vennskap, og de mange landene i den alliansefrie bevegelsen finner nå sammen i Shanghai Cooperation Organization (SCO). Om en drøy måned blir det møte i BRICS+ (Brasil, India, Kina, Russland og Sør-Afrika) der 32 nye søkerland ønsker å bli tatt opp: bl.a. Iran, Saudi Arabia, Mexico, Argentina. På agendaen står utvikling av et alternativ til SWIFT og en ny felles verdensvaluta som er uavhengig av dollar. Belarus president foreslo for noen dager siden, å slå sammen SCO og BRICS til en ny verdensorganisasjon. De bitre fiendene Saudi-Arabia og Iran åpner diplomatiske forbindelser. Dette skjer samtidig med at Kina slutter å bruke dollar for å handle olje. (Under Ronald Reagan ble dollaren løsrevet fra gull og knyttet til avtale med Saudi-Arabia om alt oppgjør i dollar). Dollarens tid som verdensvaluta går mot slutten og US-Imperiet kan ikke lenger bare trykke penger for å finansiere sine kriger.  US imperiet en nedsyltet i ekstrem gjeld, trykker penger som er knyttet til en forventet verdi knytta til verdenshandelen. Krigsindustrien gjør enorme fortjenester på masseslakt av Ukrainsk og Russisk ungdom. Og på samme måte som på Sovjet imperiets siste dager er det 80-åringer (delvis senile) som kjemper om presidentembetet.

Dette dramatiske nye terrenget trenger oppdaterte, nye og bedre kart. I kongeriket Norge bruker HELE stortinget det gamle kartet. Og de vil åpenbart fortsette med det i altfor lang tid. De gir EU kontroll over energiressursene, og EU regler forrang over Grunnloven. Og de gir USA fire militærbaser der amerikansk lov gjelder. Norge – som skulle utgjøre en forskjell viser seg å være den mest lojale støttespilleren i det imperiale systemet som nå er i solnedgangen. Alliansen Stoltenberg, Solberg og Støre styrer Norge støtt og sikkert i retning av å bli en framskutt base for dette fallende imperiet, og støtt og sikkert tilbake til den tiden da utenlandske storkonserner tok for seg av våre store naturrikdommer. Telemarks kraftressurser skal nå inn under Googles vinger.

På tide å våkne! Å bruke det gamle verdenskartet vil føre til at vi går feil vei.
Eller som min venn på Hardangervidda – snudde tvert om – når han så at SOLA STOD PÅ FEIL SIDE.

Forrige artikkelVindkraft, en farlig narreteknologi?
Neste artikkelPågående politisk psykiatri i Stavanger!
Bjarne Berg Wig
Bjarne Berg Wig er fagbokforfatter med organisasjonsteori som spesialfelt. Han har blant annet gitt ut boka Lærende organisasjoner - på vei mot organisasjon 5.0. Andre av hans bøker finner du her: https://www.ark.no/forfattere/bjarne-berg-wig